To καυτό θέμα του κλεισίματος της διάσημης παραλίας μας του Μύρτου τέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, ως εκτός ημερήσιας διάταξης, μέσα σε κλίμα έντασης.
Το θέμα για το επιχειρούμενο «λουκέτο» στο Μύρτο έφερε προς συζήτηση στο Δ.Σ. ο αντιδήμαρχος Πυλάρου κ. Μάκης Αλυσανδράτος και κάλεσε το Σώμα να συνταχθεί και να στηρίξει το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης Πυλάρου (8-4-’16 – Βλ. Χθεσινό «Η»).
Επιπλέον, ο κ. Αλυσανδράτος ανέφερε ότι η βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου θα πρέπει από την πλευρά της να κάνει σχετικές ενέργειες, αφού φαίνεται να «μη θέλει να σηκώσει στους ώμους της το βάρος του κλεισίματος του Μύρτου, επί θητείας της». Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο αντιδήμαρχος είπε ότι έχει γίνει προσφυγή από τον Δήμο Κεφαλονιάς για αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος, ωστόσο ακόμα αναμένεται η απόφαση από το Σ.τ.Ε.vinieta-egxromi
«Βλέπουμε ότι ο Δήμος τρέχει πίσω από τις εξελίξεις αντί να τις προλαβαίνει», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μιχαλάτος και συνέχισε λέγοντας «αναρωτιέμαι τί έχει κάνει ο Δήμος για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος. Ηταν πολύ πιο σημαντικό, αντί να κάνουμε άλλα πράγματα, όπως να πάμε στην αμφικτυονία του Ψινάκη, να ασχοληθούμε με το Μύρτο». Στην «αιχμή» αυτή θέλησε να απαντήσει λίγο αργότερα ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κεκάτος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Δήμο μας στην αμφικτυονία, λέγοντας ότι ο κ. Μιχαλάτος χλευάζει, ενώ ο ίδιος (ο κ. Κεκάτος) είναι εκεί για να ενισχύσει το ψήφισμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μιχαλάτο κινήθηκε στην τοποθέτηση του ο δ.σ. της Ενωμένης Τετράπολης κ. Σπύρος Σαμούρης, λέγοντας «Αν από τότε μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει τίποτα, είμαστε εκτεθειμένοι. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε να παρεβρίσκεται στη συζήτηση ο δήμαρχος». (Σ.Σ.: O δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης απουσίαζε από το Δ.Σ., λόγω του Συμβουλίου της ΠΕΔΙΝ στην Κέρκυρα).
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης, προκειμένου να διευκρινίσει τις ενέργειες του Δήμου. O κ. Λυκούδης ανέφερε ότι ο πρώην Δήμος Πυλάρου, επί Δημαρχίας Κοτσιλίνη, ευθύνεται για το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 2009, μετά από περιβαλλοντικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί και τις αποφάσεις που είχαν παρθεί από το Δ.Σ. για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, ενώ κατόπιν του Προεδρικού Διατάγματος η τότε Δημοτική Αρχή προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του Π.Δ. O κ. Λυκούδης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου ο Μύρτος να εξαιρεθεί από την αυτή την απόφαση. Επιπλέον, τόνισε ότι ο Δήμος ήθελε την βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου αρωγό στην προσπάθεια για το μη κλείσιμο του Μύρτου, αλλά εκείνη ήταν απούσα.
Σχετικά με την δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άρση του Προεδρικού Διατάγματος, ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε ότι οι πιθανότητες για να βγει απόφαση υπέρ του Δήμου είναι πολύ μικρές έως μηδαμινές και αυτό λόγω των άστοχων ενεργειών του πρώην Δήμου Πυλαρέων. Αύριο (σήμερα) πρόσθεσε, θα έχουμε μία ακόμη μεπαφή με το Υπουργείο πριν βγει η απόφαση.
O δ.σ. της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά κ. Διονύσης Αραβαντινός τόνισε «Ξεξειλίζει η προχειρότητα και περισσεύει ο φαρισαϊσμός, ενώ γνωρίζετε από το 2011 το Προεδρικό Διάταγμα παρακολουθείτε σαν τηλεθεατές», ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος του OΚΑΠ, κ. Μιχάλης Γάκης, (Σ.Σ. ο οποίος εκλέγεται στη Δημοτική Ενότητα Πυλαρέων), δεν ήταν ενημερωμένος για το θέμα».
«Ποιητής εκ του προχείρου, που έχει τη μορφή του χοίρου», είπε ο κ. Λυκούδης απευθυνόμενος στον κ. Αραβαντινό, ενώ χρησιμοποίησε τη φράση αυτή «επειδή ο κ. Αραβαντινός προσπαθεί να καλύψει την δημοτική παράταξη του κ. Κοτσιλίνη που ευθύνεται για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο κλείνει το Μύρτο. Επίσης προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Γάκη με την Δημοτική Αρχή ότι δήθεν δεν τον είχαμε ενημερώσει. Αλλά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ούτε και εμείς γνωρίζαμε», πρόσθεσε.
O κ. Σαμούρης υπογράμμισε ακολούθως ότι «είναι ντροπή οι χαρακτηρισμοί σε έναν πρώην δήμαρχο. Αυτοί οι άνθρωποι αυτό που ήθελαν είναι να προστατεύσουν την ομορφιά του Μύρτου. O τουρίστας θα μπορεί να κατέβει, θα βάλουμε ένα λεωφορείο, λέω σαν ιδέα».
* Κομφούζιο δημιουργήθηκε χθες στο Δ.Σ. όταν ο επικεφαλής των ΦΙΚO κ. Ηλίας Παρίσης ζήτησε να συζητηθεί εκτός Η.Δ. η διαδικτυακή επίδεση που, όπως είπε, δέχθηκε από τον «σύγχρονο γκεμπελίσκο», τον οποίο κατονόμασε ότι είναι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κονότητας Αργοστολίου και του ΝOΑ κ. Λούκας Νιφοράτος, ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο «Χρηστάτος»!
Στην αναφορά αυτοί αντέδρασαν οι κ.κ. Διονύσης Λυκούδης και Νίκος Ανουσάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. και το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση.
* Το Δ.Σ. Συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».