Eκδήλωση Επτανησίων Νέας Υόρκης για 162η Επέτειο Ενωσης της Επτανήσου με Ελλάδα

Με τους ήχους της Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου να ταξιδεύει νοερά τους παρευρισκόμενους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ερμηνεύοντας διαχρονικά παραδοσιακά τραγούδια, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση των Επτανησίων της Νέας Υόρκης για την 162η επέτειο από την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, Νίκο Μπάρδη, η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση για να συμπέσει χρονικά με την παρουσία της Χορωδίας στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη συναυλία τους στο Carnegie Hall, απόψε Τρίτη, στις 8 το βράδυ.
SYNAVLIA ME TI XORODIA TOU MOUSIKOU TMIMATOS TOU IONIOU PANEPISTIMIOU JUNE 19,2016 DSC_4036
 
 «Είναι πολύ σημαντικό ότι δώσαμε την δυνατότητα στους απόδημους Επτανήσιους να παρακολουθήσουν δωρεάν το πρόγραμμα της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Carnegie Hall», τόνισε ο κ. Μπάρδης.
Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», του Συλλόγου Κεφαλληνίων «Κέφαλος», της Κεφαλληνιακής Αδελφότητος Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Κεφαλληνίων Νέας Ιερσέης «Αγιος Γεράσιμος», του Συλλόγου Ζακυνθίων «Διονύσιος Σολωμός», ο Σύλλογος Ερεικουσίων και το «Μαθράκι».
SYNAVLIA ME TI XORODIA TOU MOUSIKOU TMIMATOS TOU IONIOU PANEPISTIMIOU JUNE 19,2016 DSC_4021
 
«Τη σκυτάλη στη νέα γενιά»
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Κώστας Βαγγελάτος, ο οποίος στάθηκε στην ευτυχή συγκυρία της παρουσίας της Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κύρια ομιλήτρια ήταν η Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου, Ζωή Διονυσίου, η οποία αναφέρθηκε στα κύρια γεγονότα που οδήγησαν στην ένωση με την Ελλάδα, την 21η Μαϊου 1864. Οπως ανέφερε, οι Επτανήσιοι «είχαν έναν διαρκή αγώνα», αφού η «αγγλική προστασία» αποδείχθηκε στην πράξη «αγγλική κυριαρχία».
«Η ένωση με τα Επτάνησα δώρισε στην Ελλάδα έναν πολύτιμο θησαυρό: τον Επτανησιακό Πολιτισμό», κατέληξε.
SYNAVLIA ME TI XORODIA TOU MOUSIKOU TMIMATOS TOU IONIOU PANEPISTIMIOU JUNE 19,2016 DSC_4045
Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από όλους τους Συλλόγους – διοργανωτές, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη μεταλαμπάδευσης των Επτανησιακών ηθών και εθίμων στις νεότερες γενιές ομογενών.
«Το κάνουμε για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας, για να θυμούνται από πού ήρθαν οι παππούδες τους», τόνισε ο πρόεδρος του Πανκερκυραϊκού Συλλόγου, Θεόδωρος Δουκάκης. Ανάλογη επισήμανση έκανε, απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Κ.», η Γραμματέας του Συλλόγου Ερρεικουσίων, Αυγερινή Κατέχη.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Οδυσσεύς», Διονύσιος Βλάχος, στάθηκε στις φετινές εκδηλώσεις για τον Απόδημο Κεφαλονίτη και Θειακό στην Κεφαλονιά, που θα λάβουν χώρα από 5 έως 7 Αυγούστου, και θα έχουν ως καινοτομία την σύμπραξη με κεφαλληνιακούς συλλόγους από την Ελλάδα.

SYNAVLIA ME TI XORODIA TOU MOUSIKOU TMIMATOS TOU IONIOU PANEPISTIMIOU JUNE 19,2016 DSC_4054

«Πνευματικοί και ιστορικοί δεσμοί με την Ομογένεια»
Τη συγκίνησή τους για τη θέρμη με την οποία τους υποδέχθηκαν οι Επτανήσιοι της Νέας Υόρκης εξέφρασαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
«Οι δεσμοί με την Ομογένεια είναι πνευματικοί και ιστορικοί.  Είναι η ανάγκη να κρατάμε ζωντανό τον Ελληνισμό», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Ζωή Διονυσίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μαέστρος, Μαρία Μηλιγκοπούλου, η οποία έχει σπουδάσει στη Βοστώνη.
«Με εκπλήσσει η οργάνωση της Επτανησιακής Κοινότητας, αλλά και το εύρος της, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή περιοχή», ανέφερε, ενώ εντυπωσιασμένος δήλωσε και ο συνάδελφός της, Διονύσης Χρηστάκης.
SYNAVLIA ME TI XORODIA TOU MOUSIKOU TMIMATOS TOU IONIOU PANEPISTIMIOU JUNE 19,2016 DSC_4023
«Θέλαμε να ανταποδώσουμε αυτήν την υποδοχή, δίνοντας τη χαρά στους Επτανήσιους να ακούσουν τραγούδια από τον τόπο τους», δήλωσε, με τον φοιτητή Κωνσταντίνο Χειρδάρη να συμπληρώνει ότι υπήρχε ανυπομονησία «τόσο για τη συναυλία στο Carnegie Hall, όσο και για αυτήν στο Κεφαλονίτικο Σπίτι».
Νέα βοήθεια στο σεισμόπληκτο Ληξούρι
Μπορεί να έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά, όμως οι Απόδημοι Κεφαλλήνιοι δεν ξεχνούν τις σεισμόπληκτες περιοχές.
Οπως αποκάλυψε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κώστας Βαγγελάτος, πριν από δυο εβδομάδες υλοποιήθηκε η εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων γραφικών συσκευών σε τρία σχολεία του Ληξουρίου. Ειδικότερα, πρόκειται για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου και το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αγίας Θέκλης.
Παράλληλα, εκτός από τις παραπάνω ενισχύσεις, το εναπομείναν ποσό της συγκεντρωθείσας δωρεάς (σ.σ. περίπου 27.000 ευρώ) αξιοποιήθηκε για την αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, επίσης στην Αγία Θέκλη.
(ekirikas.com)