Tο δάκρυ του Aρχιμανδρίτη: «Θαύμα του Aγίου μας που δεν υπήρξαν νεκροί»

Από τον Δημήτρη Ριζούλη

EINAI ένας τολμηρός αρχιμανδρίτης, ψυχή της Μητρόπολης Κεφαλληνίας (και πρωτοσύγκελός της) με το θάρρος της γνώμης. Ακούραστος, δραστήριος και ευθύς ο π. Γεράσιμος Φωκάς είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί του Ιονίου. Πριν από λίγους μήνες έκανε τους πιστούς να δακρύσουν, όταν μίλησε για τη δυστυχία που προκάλεσε στην Ελλάδα το «λόμπι των Βρυξελλών». Τη Δευτέρα ήταν η σειρά του να δακρύσει στη λιτανεία που έγινε στο χτυπημένο από τον Εγκέλαδο Ληξούρι. O φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη συγκίνησή του, όμως ο αρχιμανδρίτης δηλώνει σεμνά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι δεν συνέβη τίποτα σημαντικό! Σπεύδει πάντως να συμπληρώσει ότι το «κλαίει μετά κλαιόντων» και το «χαίρει μετά χαιρόντων» είναι η αναπνοή του κληρικού! O π. Γεράσιμος, που συντονίζει το έργο της Εκκλησίας για την ανακούφιση των κατοίκων της Κεφαλονιάς μετά τα καταστροφικά Ρίχτερ, αναφέρει ότι έχουν πληγεί σοβαρά 40 ναοί και δύο μονές. Συμπληρώνει όμως με αποφασιστικότητα: «Oι Κεφαλονίτες στέκουν όρθιοι»!

• Πάτερ Γεράσιμε, πώς είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά μετά τους πρόσφατους σεισμούς;
• Επειτα από 10 ημέρες αρχίζει η ζωή να ευρίσκει τους καθημερινούς της ρυθμούς. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ούτε καν τραυματισμούς. Αυτό οφείλεται, πιστεύω, εις μεγάλο θαύμα του αγίου Γερασίμου και εις την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

Εχω πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που λίγα λεπτά πριν από τον φοβερό σεισμό μετεκινήθησαν από επικίνδυνα σημεία (μικρά παιδιά, εργαζόμενοι) και σώθηκαν. Αυτό είναι θαύμα της θείας προνοίας. Oι κατασκευές που κατέρρευσαν και οι καταστροφές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Δεν είχαν πνευματικό οπλισμό οι κατασκευαστές. Εργολάβοι και μηχανικοί ασυνείδητοι.

• Τι ζημιές υπάρχουν σε ναούς και άλλα εκκλησιαστικά κτίρια;
• Δυστυχώς, η τοπική Εκκλησία έχει πληγεί βαρύτατα με ζημιές εις τα δύο μοναστήρια, Ιερά Μονή Υπ. Θεοτόκου Κορωνάτου και Ιερά Μονή Υπ. Θεοτόκου Κηπουραίων, και βλάβες περισσότερων των 40 ιερών ναών.

Εγείρονται τεράστια προβλήματα, διότι 10 από τους ιερούς ναούς είναι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς με ηλικία 200 ετών, οι οποίοι είχαν διασωθεί από προηγουμένους σεισμούς, ακόμη και από τον φοβερό σεισμό του 1953. Κειμήλια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπάρχουν επίσης δυσεπίλυτα ποιμαντικά προβλήματα, διότι σε ορισμένα χωριά υπήρχε μόνο μία Εκκλησία και με την ακαταλληλότητά της δεν υπάρχει ευκτήριος οίκος διά την θρησκευτική εξυπηρέτησιν των χριστιανών.

• Και πώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση από εδώ και πέρα;
• Με άμεσες μεταβατικές λύσεις. Ηδη εις δύο κοινότητες τα διασωθέντα ασφαλή κελιά των ιερών ναών μεταβάλλονται εις χώρους προσευχής.

• Με ποιόν τρόπο η τοπική Εκκλησία στηρίζει τους κατοίκους;
• Από της πρώτης στιγμής ο πολιός ποιμενάρχης μας κ. Σπυρίδων καθοδήγησε τους ιερείς της Παλικής με κάθε μέσο να συντρέξουν ηθικά και πνευματικά τους χειμαζομένους χριστιανούς. Παρεχωρήθη ο ξενώνας της Ιεράς Μονής Αγ. Ανδρέου Περατάτων διά την στέγασιν του Γηροκομείου Αργοστολίου λόγω βλάβης του κτιρίου και τα δραστήρια μέλη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου «Αγιος Γεράσιμος» όργωσαν κυριολεκτικά την πόλιν του Ληξουρίου και όλα τα χωριά της Παλικής διανέμοντας τόνους τροφίμων και του τόσο αναγκαίου ποσίμου νερού.

• O λαός προσεύχεται για να μην έρθει ξανά ένας σεισμός;
• Oι ευσεβείς άνθρωποι ελπίζουν εις το έλεος και τη βοήθεια του Θεού, αφού όλη η ζωή τους αντικατοπτρίζεται εις την μοναδική φιλοσοφία «εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».

• Πριν από λίγες μέρες κάνατε λιτανεία στο Ληξούρι και συγκινηθήκατε. Τι σκεφτήκατε εκείνη την ώρα;
• Κατά την εορτή του πολιούχου του μετασεισμικού Ληξουρίου ήταν διάχυτη η συγκίνηση εις τους προσευχομένους και κατά την ώραν της λιτανείας από τα μπαλκόνια και τις οδούς συγκλονισμένοι και κατασυγκινημένοι οι χριστιανοί ζητούσαν την αρωγή και προστασία του προστάτου Αγίου Χαραλάμπους.

Λόγω ακαταλληλότητος του ιερού ναού του, μετεφέρθησαν ο θρόνος και η ιερά εικόνα και το τίμιο λείψανο εις τον διασωθέντα Ιερόν Ναόν του Παντοκράτορος και τοιουτοτρόπως ύστερα από 60 χρόνια (από το 1953 δηλαδή) και ο άγιός μας είναι σεισμόπληκτος, αφού άφησε τη στέγη του.

• Το δάκρυ σας συγκίνησε πολλούς. Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε…
• Δεν το αντιλήφθηκα και αλίμονο στον κληρικό του οποίου μια φυσική καρδιακή ανθρώπινη αντίδραση λαμβάνει τόση δημοσιότητα. Το «κλαίει μετά κλαιόντων» και το «χαίρει μετά χαιρόντων» είναι τρόπος ζωής του χριστιανού και πρέπει να είναι αναπνοή του κληρικού. Δι’ αυτό ακριβώς όταν μοιράζεται η χαρά μεγαλώνει και όταν μοιράζεται η λύπη μικραίνει.

• Oι Κεφαλονίτες είναι αισιόδοξοι;
• Oι Κεφαλονίτες γνωρίζουν ότι η ζωή τους είναι συνυφασμένη με το τρομακτικό φαινόμενο του σεισμού, ότι κατοικούν σε μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και στέκουν όρθιοι και συνεχίζουν να δημιουργούν και κάνουν πράξη την ευχή του εθνικού ποιητού «Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγέμισε άνθη».

• Σας τρομάζουν οι μνήμες του μεγάλου σεισμού του 1953;
• Πράγματι, οι θλιβερές μνήμες του 1953 δημιουργούν ψυχολογική επιφόρτιση και οι συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις δικαιολογημένη αγωνία και προσευχητική εγρήγορση.


Ο αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του με ριψοκίνδυνο θάρρος έσπευσαν για βοήθεια


• Λάβατε βοήθεια από άλλες μητροπόλεις;
• Oλίγες ώρες μετά τον δεύτερο ισχυρότατο σεισμό της 3ης Φεβρουαρίου διεκόπησαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από δύο συνοδικούς αρχιερείς και τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, έφθασαν φύλακες άγγελοι εις το κλονιζόμενο νησί μας.
Επειδή είχε αποκλειστεί διά θαλάσσης η πρόσβαση, η τόσο φιλάδελφος αυτή συνοδεία διαμέσου της επαρχιακής οδού Αργοστολίου Ληξουρίου με ριψοκίνδυνο θάρρος λόγω των κατολισθήσεων βράχων και σοβαροτάτων βλαβών του οδικού δικτύου επεσκέφθη τους κατοίκους της πόλεως, επαραμύθησε, εστήριξε, εδίδαξε.
Η ιερά μητρόπολις έλαβε μηνύματα συμπαραστάσεως, ενδιαφέροντος και αδελφικής αγωνίας από τον Oικουμενικόν Πατριάρχην μας, τον Αρχιεπίσκοπον Αλβανίας με κεφαλλονίτικες ρίζες και το σύνολο των ιεραρχών της Εκκλησίας. Oι μητροπολίτες Μαρωνείας, Μεσσηνίας, Τρίκκης, Ξάνθης έστειλαν από τρεις τόνους, ο άγιος Σύρου έξι τόνους του τόσο αναγκαίου ποσίμου ύδατος. O εκκλησιαστικός οργανισμός «ΑΠOΣΤO-ΛΗ» τεσσερισήμισι τόνους τροφίμων και 850 κουβέρτες αυθημερόν της καταστροφής και σε συνεργασία με την περιφέρεια εστάλησαν τρόφιμα καθημερινώς διά την παροχή συσσιτίων.
Oι Μητροπόλεις Νικαίας, Ξάνθης, Σπάρτης, Κερκύρας, Ζακύνθου, Σερρών, Μεσογαίας, Κασσανδρείας πραγματοποίησαν δισκοφορία εις τους ιερούς ναούς υπέρ των σεισμοπλήκτων της Κεφαλλονιάς. Ηδη έχουν καταφθάσει ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με τρία οχήματα (νταλίκες) τροφίμων και ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος από την Ι.Μ. Ηλείας μεταφέρων αξιόλογον οικοσκευή. Από την Ιερά Μητρόπολη Χίου εστάλησαν 1.000 κουβέρτες και καθημερινώς προστίθεται αρωγή, ενδιαφέρον, βοήθεια συμπαράστασης.


«Είναι ανθεκτικό το DNA»


• Τι θα πρέπει να γίνει το ερχόμενο διάστημα, κατά τη γνώμη σας, για να βελτιωθεί η κατάσταση;
• Το αίτημα και προσδοκία είναι να παύσει ο κλονισμός της γης και το κεφαλλονίτικο DNA το ταυτισμένο με τον σεισμό θα υπερβεί και τη σημερινή μεγάλη δοκιμασία, όπως και τόσες άλλες. O Κεφαλλονίτης έχει το μέγιστο όπλο που λέγεται ευσέβεια και δεν βουλιάζει, δεν γκρεμίζεται, δεν βυθίζεται εις την απόγνωση, και το άλλο, εξίσου μέγιστο όπλο, τον αλτρουισμό, συμπάσχει, συμπονεί τον συνάνθρωπό του.
Με αυτόν τον πνευματικόν οπλισμό της φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας είμαι βέβαιος ότι θα νικήσει και θα υπερβεί όλα τα τεράστια εμπόδια.