Άβολες αλήθειες για τη Θηνιά

Πριν λίγες μέρες διάβασα το άρθρο του εξαίρετου φίλου Ηλία Τουμαζάτου για τη Θηνιά. Πάνω σε αυτό το κατατοπιστικό και υπέροχο άρθρο θέλω να τοποθετηθώ κι εγώ ως μισο- Θηνιάτης, (προγιαγιά -γιαγιά και μάνα) εκφράζοντας τις δικές μου απόψεις και θέσεις, ενισχύοντας τις θέσεις του Τουμαζάτου, που με ιστορική συνέπεια και κομψότητα εκθέτει πράγματα για τη μοίρα αυτής της γεωγραφική περιοχής του νησιού μας.

Θέλω να εκφράσω τις άβολες αλήθειες που πάντα υποβόσκουν και δεν εκτίθενται ή καλύτερα θα έλεγα πως δε τις ομολογούμε και δεν φανερώνονται, απεναντίας καλύπτονται μέσα από τον στείρο κομματισμό. ΝΑΙ ! Τη Θηνιά την έφαγε ο στείρος και ο ακραίως κομματισμός, που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη…

Βέβαια, δεν είναι μόνο φαινόμενο στη Θηνιά ο στείρος πολιτικός κομματισμός, παρουσιάζεται παντού, απλά στην περιοχή αυτή είναι πιο έκδηλος.

Πριν γράψω τις άβολες αλήθειες, διευκρινίζω πως δεν έχω καμιά αντιπαράθεση με τους σημερινούς Προέδρους της περιοχής, φίλοι μου οι περισσότεροι και μάλιστα εκτιμώ ότι μέσα από αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να κάνουν το καλύτερο για τη Θηνιά, μέσα από τις ισχνές αγελάδες των χρόνων μας.

Ας ξεκινήσω λοιπόν τις άβολες αλήθειες και επειδή είναι πολλές ας μείνω στις πιο σημαντικές.

Πού ανήκει η Θηνιά; Η Θηνιά ανήκει στην Παλική, όσο και να φαίνονται τα πράγματα παράξενα ή να λέγονται από κάποιους όπως τα θέλουν. Ο Ηλίας Τουμαζάτος γράφει υπέροχα την ιστορική πορεία του τόπου αυτού, και έτσι δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα ίδια. Αν κάποιος αμφιβάλλει ας αναζητήσει παλιά έντυπα και αρχεία, που αναγράφουν τη σχέση και την εξάρτηση με την Παλική.

Στις παραδόσεις της ιστορίας ξέρουμε, πως, από το παλιό χωριό της Παλικής, Καρδάκαινα (κοντά στα Χαυδάτα) έγιναν μετά από «πολέμους» μεταξύ των χωριών, τα Καρδακάτα. Παρόμοια… στο θέμα έγιναν και τα Κοντογουράτα από τους Κοντοϊωάννιδες που έφυγαν κυνηγημένοι από τα παλιά Κοντοϊωαννάτα, πολύ παλιό χωριό κοντά στον Αθέρα.

Αλλά ας αφήσω αυτά και ας έρθω στα παλιά λαογραφικά της Θηνιάς, που όποιος τα μελετήσει, θα δει τις ομοιότητες με την υπόλοιπη Παλική. 

Τα κάρα του Ληξουρίου και ευρύτερα της Παλικής με τα οπωρικά περνούσαν, αλλά και στάθμευα στη Θηνιά, (στα χάνια), οι παλιές εκδηλώσεις, τα τραγούδια σε μεγάλο μέρος τους, οι καρναβαλικές και θρησκευτικές εκφράσεις, ήταν συνδεδεμένες με το χώρο της Παλικής. Γι’ αυτό το θέμα θα μπορούσα να γράψω και να φανερώσω πλήθος από ντοκουμέντα και στοιχεία εξαιρετικά.

Γιατί προσκολλήθηκε η Θηνιά στο Δήμο Αργοστολίου ; Προσκολλήθηκε η Θηνιά στο παλιό Δήμο Αργοστολίου, για να εξυπηρετήσει ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ συμφέροντα. Ήταν συμφωνία κάτω από το τραπέζι για να εξυπηρετηθούν ψηφοθηρικά ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ συμφέροντα. 800 ψήφοι, ήταν αυτοί της Θηνιάς, που έπρεπε να εξυπηρετήσουν μια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ… Έπρεπε η Θηνιά να ανήκει στο Δήμο Αργοστολίου, για να εξυπηρετήσει τη μεταφορά κάποιων λατομείων (Νταμάρια)…! Ευτυχώς δεν έγινε!

Για να μην έχετε, αγαπητοί Πρόεδροι της Θηνιάς, τη διαφορετική σκέψη, που στην ανακοίνωσή σας, γράφετε, … «πως η Θηνιά, από ανέκαθεν ήταν στο Αργοστόλι», μελετήστε την ιστορική πορεία της Θηνιάς και σταθείτε στην περίπτωση των λατομείων, και μετά τα λέμε.

Είμαστε οι περισσότεροι Θηνιάτες κολλημένοι στο άρμα του στείρου κομματισμού!

Εμείς οι Θηνιάτες, αν όχι όλοι, είμαστε κολλημένοι στο άρμα του στείρου κομματισμού… και φωνάζαμε.. και σηκώναμε σημαίες και δώστου χαρούμενες «Πασοκικές» ιαχές. Ρωτάω, πού ήμαστε όταν υπήρχαν οι παχιές αγελάδες των προηγούμενων χρόνων και των Ισχυρών Πολιτικών Κομμάτων, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ;

Ας πούμε ότι κάτι έγινε στη Θηνιά, αλλά λίγο..!

Επειδή, κάποιοι θα πούνε πως τάσσομαι ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, ας μάθουν πώς το στήριξα περισσότερο από κείνους που θα πουν… ότι φανταστούν ή από κείνους που λέγανε πως ήταν ΠΑΣΟΚ.

Ας μάθουν ότι πάνω από τα Πολιτικά Κόμματα, υπάρχει ο τόπος μας, υπάρχει το Συλλογικό Καλό του τόπου μας και όχι το τυφλό προσωπικό… συμφεροντολογικό κομματικό.

Είναι αλήθεια πως αδιαφόρησαν κάποιοι στη Θηνιά για το τόπο τους με αποτέλεσμα να αλλάξει η νοοτροπία προς το χειρότερο, και έτσι γεννήθηκε η αδιαφορία προς τον τόπο της Θηνιάς.

Δυστυχώς, αν και αυτό υπάρχει και σ’ άλλα μέρη του νησιού, υπάρχουν φοβερές στείρες αντιπαραθέσεις Πολιτικών Κομματικών καταστάσεων (καθώς και οικογενειακών) που καθυστέρησαν και καθυστερούν τη Θηνιά από την πρόοδο της.

Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία της σωστής Αντιπολίτευσης, πρώτα των κατοίκων, τότε χάθηκε και ο ελάχιστος χρόνος για να φτιαχτεί η Θηνιά. Πάνω σε αυτό το θέμα θα πρέπει να καταλάβουμε οι Θηνιάτες, πως, η Κομματική Αντιπολίτευση που κάνουμε πρέπει να είναι σωστή και εποικοδομητική για τη Θηνιά. Φυσικά στην Ελλάδα, ας μη το ξεχνούμε, δεν υπάρχει Αντιπολίτευση αλλά Αντίδραση.

Μπράβο σας που στην ανακοίνωσή σας γράφετε: «…Περιμένουμε να πράξετε με βάση τη λογική και με κριτήριο την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των κατοίκων των χωριών μας και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων».

Αυτό όμως πρέπει να γίνει και κτήμα πρώτα σε όλους τους Θηνιάτες, να αλλάξει η νοοτροπία. Όλοι ξέρουμε αγαπητοί Πρόεδροι, τους «πολέμους και αντιδράσεις» που δέχεστε από τους αντίθετους κομματικά και όσα και να πράττετε, υπάρχει αχαριστία…

Πού είναι οι νέοι της Θηνιάς; Πού είναι τα παιδιά της Θηνιάς;

Φταίμε εμείς οι Θηνιάτες! Τα παιδιά της Θηνιάς είναι παιδιά κατώτερου Θεού! Μια περιοχή που έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες γεωγραφικές, που έχει μεγάλη απόσταση από το αστικό κέντρο του νησιού , από το Αργοστόλι, οι μαθητές πρέπει να υποβάλλονται σε μεγαλύτερο κόπο πρωί και μεσημέρι, περιμένοντας το λεωφορείο για να μετακινηθούν. Όταν έχουν… κι ένα φροντιστήριο Αγγλικών ή κάτι άλλο, μένουν όλη μέρα στο Αργοστόλι και το βράδυ πάνε στο σπίτι τους, στη Θηνιά. Άντε να μελετήσουν και να ετοιμαστούν χωρίς ξεκούραση…

Έτσι, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής αναγκάζονται να φεύγουν από τη Θηνιά και να μετακομίζουν στο Αργοστόλι, ψάχνοντας για εργασία μόνιμη, ώστε να στηρίξουν την οικογένειά τους. Η Θηνιά προχωρεί σε πλήρη ερήμωση, τόπος γερόντων…! 

Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα Δημοτικό Σχολείο στα Καρδακάτα, με όσες τάξεις έχουν παιδιά και στην πορεία να προχωρήσει δυναμικά. Τα παιδιά είναι η ζωή αυτού του τόπου και κάθε τόπου! Δείτε την περίπτωση της Ανωγής στη Παλική, που έχει Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Θέκλη. Αφήστε που τα σχολεία της Θηνιάς, θα είχαν λόγω δυσπρόσιτων θέσεων, περισσότερα οφέλη. Δεν ξέρω… αναρωτιέμαι, θέλουμε οι Θηνιάτες την πρόοδο της Θηνιάς; Ας ετοιμαστούμε με την απαίτηση να λειτουργήσει το σχολείο σε κάποιο χωριό της Θηνιάς, να ξανακουστούν παιδικές φωνές και χαρές και να τα χειροκροτήσουμε στις γιορτές τους, δίνοντάς μας χαρά.

Ας τα αφήσω όμως όλα αυτά που γράφω, εύκολα όπως μπορεί να πει ο καθένας, αλλά είναι αληθινά και μάλιστα τα ξέρω από κοντά όλα αυτά… Προτάσεις και σκέψεις απλές και υλοποιήσιμες. Πολιτική βούληση χρειάζεται με πρώτη τη δική μας απαίτηση για το καλύτερο του τόπου της Θηνιάς.

Μήπως οι εκλεγμένοι πρόεδροι της Θηνιάς, εννοώ αυτούς που πρόκειται με τις νέες εκλογές να εκλεγούν, να συστήσουν ένα ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, να σκεφτούν και να πράξουν, να απαιτήσουν δυναμικά χωρίς κομματικές και χρωματικές ανταύγειες, ΚΑΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΜΈΛΗΜΆ ΤΟΥΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ, … να φροντίσουν τη Θηνιά;

Μήπως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ταχύτερο ο δρόμος από τα Καρδακάτα προς την Αγία Κυριακή, που μένει χρόνια τώρα απέραστος.

Μήπως θα πρέπει να φτιαχτεί ένα μεγάλο λιμάνι στην Αγία Κυριακή, που θα είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση του τόπου. Γιατί πρέπει να γίνονται όλα στο Αργοστόλι…; ! Γιατί το Αργοστόλι πρέπει να είναι μια πόλη υδροκέφαλη; Μήπως οι κάτοικοι της Θηνιάς δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες; Μήπως δεν ψηφίζουν; Μήπως δεν έχουν δικαιώματα; Μήπως πρέπει να φύγουν όλοι από τη Θηνιά και να γίνει η περιοχή «Κρανίου τόπος» και οι κάτοικοι να μετακομίσουν όλοι στο Αργοστόλι; Πόσα κότερα το καλοκαίρι θα έρχονται στη Θηνιά. Δεν είναι όνειρο απατηλό αυτό το έργο, θέλει τόλμη και δράση, θέλει πυγμή, θέλει πρόσωπα που να σπάνε αυγά…

Τώρα θα γίνει αν το θελήσουμε, αν το πιστέψουμε, αφήστε (το άστε και θα δούμε). -Ήμουν νιος και γέρασα!- Τώρα θα πρέπει να γίνει για να αναβαθμιστεί η Θηνιά.

Μήπως θα πρέπει να ασφαλτωθεί ο παραλιακός χωμάτινος δρόμος της Αγίας Κυριακής, που λέμε πως θέλουμε τουρισμό και το καλοκαίρι οι τουρίστες που έρχονται, τούς τρώει η σκόνη… αν αυτό μας αρέσει αγαπητοί Θηνιάτες, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Βέβαια, ακούγεται κατά καιρούς η φράση. Τι να φτιάξουμε εμείς τον δρόμο, αυτός ανήκει στους Αγκωνιάτες, λες και οι άλλοι, όλοι εμείς δεν θα έχουμε οφέλη. Λες και αν φτιαχτεί ο παραλιακός δρόμος δεν θα ωφεληθεί όλη η Θηνιά.

Μήπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούμε (ΝΑ ΖΗΤΉΣΟΥΜΕ ΧΟΡΗΓΊΕΣ) και μείς από τις ανεμογεννήτριες (που κερατώνουν τα βουνά μας και τα τοπία φυσικού κάλλους), αφού δεν μας εξυπηρετούνε σε τίποτε, ούτε το κοινό καλό και τους κατοίκους της περιοχής, εννοώ ότι έγινε η Κεφαλονιά ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΈΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!

Οι εχθροί της Θηνιάς είμαστε εμείς οι Θηνιάτες, εφόσον είμαστε «αδιάφοροι για τον τόπο μας» 

Ας φτιαχτεί κάτι συνεταιριστικό στη Θηνιά, που να αξιοποιεί τα προϊόντα, ιδίως τα κτηνοτροφικά, του τόπου…

Θέματα όπως ένα Κέντρο Υγείας, ένα ΚΕΠ,…. ΕΚΡΕΜΜΟΎΝ. 

Εν κατακλείδι, ας ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΟΥΝ οι νέοι Πρόεδροι, από τώρα που θα είναι υποψήφιοι και ας απαιτήσουν με το σπαθί τους τα -δικαιώματα της Θηνιάς-. Οι κάτοικοί της είναι φορολογούμενοι πολίτες. Οι Θηνιάτες ας απεγκλωβιστούμε από το άρμα του στείρου κομματισμού, ας αφήσουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα και τις προσωπικές μας διαφορές και ας κοιτάξουμε τον τόπο μας, προς όφελος δικό μας και της Θηνιάς.

Ας δοθεί το -Αποδοτικό τέλος- από τα σκουπίδια και μια φορά στα Ζόλα, για να γίνει και κάτι στο χωριό…

Δεν είναι μόνο σκουπιδότοπος η Θηνιά, (Παλοστή), της Κεφαλονιάς! Είναι τόπος που έχει ιστορία και μέλλον. Χρειάζεται κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη, αγαπητοί χωριανοί Θηνιάτες, με απαίτηση και θράσος πολιτικό, πρωτίστως κοινωνική θηνιάτικη αφύπνιση και δράση με βλέψη και όχι κοίταγμα!