Άκης Τσελέντης: Κι όμως ο σεισμός μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να προβλεφθεί

“Η Ελλάδα αντέχει σεισμούς μεγέθους 6,5 με 7 Ρίχτερ, εάν γίνουν στη θάλασσα, αλλά αν γίνουν στην ξηρά θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες”, τόνισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή τον φονικό σεισμό στα σύνορα Ιράν – Ιράκ.

“Στην Ελλάδα δεν θα σας πει κανείς ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός”, πρόσθεσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τον ισχυρό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο Ιράκ και το Ιράν, ο Τσελέντης δήλωσε πως η περιοχή έχει πολύ μεγάλα ρήγματα, «καμία σχέση με την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Ανατολίας δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την προσπάθεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης – Αμοργού, προσθέτοντας πως ειδικά το ρήγμα της Αμοργού «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο». Το ρήγμα αυτό όμως, διευκρίνισε, «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε».

Εξάλλου, όπως είπε, έναν σεισμό γύρω στο 6,5 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο «τον θέλουμε, κάθε δύο – τρία χρόνια», ώστε να εκτονώνεται η ενέργεια: «Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει χίλιες φορές μεγαλύτερη από έναν 4 Ρίχτερ».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσελέντης ο Σεισμός, ένα φαινόμενο που πλήττει την Ελλάδα συνεχώς φαίνεται ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να προβλεφθεί. Ήδη Έλληνες επιστήμονες έχουν ανακαλύψει όπως είπε δύο τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόβλεψη.

Ο ένας τρόπος για πρόβλεψη σεισμών έρχεται… από το εξωτερικό, αλλά από την ομάδα ΒΑΝ του Έλληνα καθηγητή Βαρώτσου, που κατάφερε να εντοπίσει ενδείξεις της μεγάλης δόνησης που έπληξε το Μεξικό. Ο Σεισμός ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που και εντός των συνόρων είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να προβλεφθεί με βάση τις παρατηρήσεις στην έκκληση Ραδόνιου.

Το Ραδόνιο είναι ένα ευγενές αέριο, ένα ραδιενεργό χημικό στοιχείο, άχρωμο και άγευστο, το οποίο προέρχεται από τη φυσική διάσπαση του Ραδίου που υπάρχει στο έδαφος και τα πετρώματα της γης.