Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο Δ.Σ. για την ύδρευση του Ληξουρίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tον Ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για το έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Ληξουρίου, προϋπολογισμού περίπου τριών εκατ. Ευρώ, το οποίο ψηφίστηκε από ολες τις Δημοτικές Παρατάξεις.

Το έργο, που η μελέτη επεξεργαζόταν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του τέως Δήμου Παλικής, σύμφωνα με την εισηγήτρια του θέματος, αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, έχει ήδη ολοκληρωθεί και ωριμάσει και είναι έτοιμη να διεκδικήσει ένταξη και χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, με την συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής. Μάλιστα, όπως είπε η κ. Γαρμπή, η ένταξη του έργου, είναι δεδομένη, εφόσον ο Δήμος κατάφερε και πήρε την Αδεια Χρήσης Υδατος τον Δεκέμβρη του 2015 και για υτην πραγματοποίησή του, θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου Κεφαλονιάς με την ΔΕΥΑΚ που θα εκτελέσει το έργο!

Το έργο θα χωρισθεί σε δύο Φάσεις (Υποέργα) που η μία θα αφορά την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης και η άλλη την αρχαιολογική επίβλεψη.

Η συζήτηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης ήταν αρκετά έντονη, αφού, με ερέθισμα το θέμα, επανήλθαν ακόμα μια φορά στο προκήνιο τα προβλήματα της σεισμόπληκτης Παλικής.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

Ηλίας Παρίσης: “Αυτό που πρέπει να λάβει υπόψιν της η Δημοτική Αρχή είναι η ποιότητα του νερού της Παλικής. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να αναβαθμισθεί η ποιότητα και να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες, κάτι που όλοι γνωρίζουμε”.

Νίκος Ανουσάκης: “Θα ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι εσχάτως έχει γίνει ενδελεχής δειγματολειπτικός έλεγχος στο νερό της Παλικής από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και όλες οι Υπηρεσίες έχουν πιστοποίησει το νερό του Ληξουριού νόμιμο. Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια βελριώσης να γίνει καλύτερο, αλλά το νερό είναι κατάλληλο.Τώρα, αν το δικό σου πόρισμα και έλεγχος για το νερό Ηλία Παρίση, έχουν άλλο αποτέλεσμα, τότε αυτό είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη”.

Θεόφιλος Μιχαλάτος: “To γεγονός ότι σήμερα, τον Δεκέμβρη του 2017, συζητάμε γι’ αυτό το έργο, αποδεικνύεται πόσο αργεί ένα έργο να ωριμάσει. Αυτό πρέπει να προβληματίσει την Δημοτική Αρχή και να ξεκινήσει να σχεδιάζει, να κάνει μελέτες για έργα, που θα βρουν οι επόμενες Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν. Οσον αφορά την Παλική, παρότι η Δημοτική Αρχή αποφεύγει να μιλήσει για τα προβλήματά της, με την ευκαρία να πούμε ότι η περιοχή χρειάζεται να βρεθει φόρμουλα για να γίνουν έργα υποδομής, για να ξαναγίνει η Παλική μια “ζωντανή περιοχή”, να γίνουν έργα ανάπτυξης, να γίνουν επενδύσεις. Οσον αφορά το νερό της περιοχής, θα πρέπει, παράλληλα με το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, να δούμε το θέμα της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, γιατί όλοι ξέρουμε, ότι το καλοκαίρι ιδιαίτερα, το νερό δεν φθάνει να καλύψει όλες τις ανάγκς της περιοχής. Το πρόβλημα της ποσότητας πρέπει να το ξαναδούμε, και αν χρειασθεί, ή να επικαιροποιήουμε την μελέτη για το Φράγμα, ή να δημιουργηθεί μονάδα αφαλάτωσης”.

Διονύσης Λυκούδης: “Προκειμένου να διεξαχθεί η συζήτηση σε γόνιμους και χαμηλούς τόνους, η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε όλο το φάσμα της συζήτησης των θεμάτων. Μου βγαίνει όμως η ανάγκη να μιλήσω, γιατί, ενώ η Δημοτική Αρχή αποφασίζει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο πολύπαθο Ληξούρι εδώ και 10ετίες, η Αντιπολίτευση για λόγους σκοπιμότητας, βρήκε ευκαιρία να ασκήσει πολιτική. Μετά το έργο αυτό, αλλά και άλλα έργα, μελέτες, εντάξεις, χρηματοδοτήσεις που έρχονται, θα πω ότι μετά το “Νέο Αργοστόλι” έρχεται και το “Νέο Ληξούρι”. Αυτή θα είναι η απάντηση της Δημοτικής Αρχής σε όσους με δόλιους και πλάγιους τρόπους λέει ότι αυτή η Δημοτική Αρχή ξέχασε το Ληξούρι. Σήμερα συζητάμε για ένα έργο 3 εκατ. που θα γίνει στο Ληξούρι, όταν, εμείς όταν παραλάβαμε τον τ. Δήμο Παλικής, παραλάβαμε τέσσερα στρατσόχαρτα, που τα έβγαλα φωτογραφία με το iphone μου για να τα έχω, που κάποιοι τα ονόμασαν μελέτες. Και όταν στείλαμε τα στρατσόχαρτα για ένταξη, μας τα έστειλαν πίσω με μια τεράστια σφραγίδα που έλεγε απαράδεκτον. Εμείς βελτιώσαμε τη μελέτη, προϋπ. 20.000 Ευρώ, σε μηχανικό εκτός Κεφαλονιάς, στο Αγρίνιο, και κατηγορηθήκαμε γι΄ αυτό, βγάλαμε την άδεια χρήσης νερού πολύ γρήγορα, όταν για το Αργοστόλι η άδεια χρήσης νερού έκανε 2,5 χρόνια να βγεί, και σήμερα είμαστε έτοιμοι, σε πλήρη συμφωνία με την Περιφέρεια για ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Και εσείς, αντί να χειροκροτήσετε αυτή την επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, μια τέτοια μεγάλη πρόκληση, κάνετε αντιπολίτευση. Σήμερα η Δημοτική Αρχή Παρίση γράφει ιστορία, κάνοντας μία μεγάλη επιτυχία, ένα μέγα επίτευγμα, που δεν έχει ξαναγίνει στο Ληξούρι. Είναι μία ιστορική στιγμή για το Ληξούρι, ένα μεγάλο έργο υποδομής, το οποίο θα το εντάξουμε και θα το πραγματοποιήσουμε”.

Θεόφιλος Μιχαλάτος: “Καλό θα είναι η Δημοτική Αρχή να μειώσει λίγο την αλαζονία! Ο κ. Λυκούδης μας είπε ότι η Δημοτική Αρχή γράφει ιστορία για τα αυτονόητα”!

Ηλίας Παρίσης: “Είναι πολύ ωραία τα τηλεοπτικά σώου που έδωσαν ο κ. Λυκούδης και ο κ. Ανουσάκης. Οι έλεγχοι που έγιναν για το νερό, βεβαίως και πιστοποιούν ότι το νερό είναι κατάλληλο για να το πιούν ζώα. Αν όμως το πιω εγώ, το πολύ σε έξι μήνες θα χάσω το νεφρό μου. Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση και το ξέρουν οι πάντες. Το ξέρουν οι Ληξουριώτες που πίνουν εμφιαλωμένο. Και μην ξεχνάμε, ότι στη μελέτη αναφέρει ότι δεν θα βγούν οι αμιαντοσωλήνες από την παλιά ύδρευση, αλλά θα χαρακωθούν επιμελώς και θα παραμείνουν όπου είναι”.

Νίκος Γκισγκίνης: “Μετά απ’ αυτά που μας είπε ο κ. Λυκούδης, στην Παλική, Σχολεία, Λιμάνια, Δρόμοι, Εργατικές Κατοικίες, Δημαρχείο, Θέατρο, όλα θα είναι έτοιμα σε έξι μήνες! Εμείς, αμφισβητούμε ότι το έργο θα μπεί σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Θεωρούμε δε, ότι νερό, το πλέον απαραίτητο για να ζήσουμε, για να έχουμε Υγεία, θα πρέπει να είναι μέεριμνα του Κράτους. Το έργο έπρεπε να ενταχθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί το Κράτος έχει την ευθύνη της Υγείας των πολιτών του. Δεν επιτρέπεται η Υγεία, η Παιδεία, η ασφάλεια και οι πρώτες ανάγκες των πολιτών να μπαίνουν στο “Χρηματιστήριο των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων”.

Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».


Αγγ. Κωνσταντάκης: Δωρεάν τα ΑμεΑ στις προβολές των ταινιών


Mε μικροεντάσεις και κόντρες πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος». Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης απουσίαζε και από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ενα γεγονός που συνέβη, προ ολίγων ημερών, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου κατήγγειλε ο δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Μινέτος. Ενα άτομο με Αναπηρία (ΑμεΑ) ζήτησε να παρακολουθήσει μία ταινία που προβαλλόταν και για το λογό αυτό έδειξε την κάρτα του, ώστε να περάσει δωρεάν. Ωστόσο, οι υπάλληλοι δεν τον άφησαν να παρακολουθήσει την ταινία, χωρίς να πληρώσει. Τελικά, επειδή το άτομο δεν είχε χρήματα, πλήρωσαν το αντίτιμο του εισιτηρίου του άνθρωποι που παρεβρίσκονταν, άγνωστοι προς αυτόν. Ο κ. Μινέτος τόνισε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγελος Κωνσταντάκης δεσμεύτηκε ότι τα ΑμεΑ με κάρτα θα έχουν πρόσβαση στις προβολές των ταινιών δωρεάν. Ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ατυχές περιστατικό, ενώ υπάρχει απόφαση στο Συμβούλιο της ΚΕΔΗΚΕ, σύμφωνα με την οποία τόσο τα ΑμεΑ όσο και οι πολύτεκνοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην προβολή ταινιών χωρίς εισιτήριο, γι’ αυτό και το Συμβούλιο της ΚΕΔΗΚΕ θα ενημερώσει τους υπαλλήλους της ΚΕΔΗΚΕ σχετικά, ώστε να μην επαναληφθούν μελλοντικά τέτοια λάθη.

Ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι για το μπέτινο περίπτερο, δίπλα από τη Γέφυρα Αργοστολίου έθεσε ο δ.σ. Σπύρος Σαμούρης. Ο κ. Λυκούδης απάντησε ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας και γι’ αυτό αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να κατεδαφιστεί.