Άρχισε η λειτουργία του υποκαταστήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου στο Αργοστόλι

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία των Υποκαταστημάτων του Ελληνικού Κτηματολόγιου Αχαρνών με έδρα τις Αχαρνές (ΦΕΚ 6235/Β/ 30-10-2023), Κεφαλληνίας- Ιθάκης με έδρα το Αργοστόλι (ΦΕΚ 6245/Β/31-10-2023) και Νάξου με έδρα τη Νάξο (ΦΕΚ 6236/Β/30-10-2023) του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Υποκατάστημα Αχαρνών, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείο Αχαρνών, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΖΕΦΥΡΙΟΥ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΦΥΛΗΣ της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Το Υποκατάστημα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αργοστολίου, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΔΑΥΓΑΤΩΝ, ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ, ΘΗΝΑΙΑΣ, ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΤΩΝ, ΦΑΡΑΚΛΑΤΩΝ, ΦΑΡΣΩΝ, ΑΓΚΩΝΟΣ, ΒΛΑΧΑΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙΜΙΑΣ, ΖΟΛΩΝ, ΚΑΡΑΒΑΔΟΥ, ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ, ΛΑΚΗΘΡΑΣ, ΛΟΥΡΔΑΤΩΝ, ΜΕΤΑΞΑΤΩΝ, ΜΟΥΣΑΤΩΝ, ΝΥΦΙΟΥ, ΟΜΑΛΩΝ, ΠΕΡΑΤΑΤΩΝ, ΠΕΣΑΔΑΣ, ΣΒΟΡΩΝΑΤΩΝ, ΣΠΑΡΤΙΩΝ, ΤΡΩΙΑΝΑΤΩΝ της Π.Ε. Κεφαλληνίας.

Το Υποκατάστημα Νάξου, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείο Νάξου, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ, ΒΙΒΛΟΥ, ΓΑΛΑΝΑΔΟΥ, ΓΑΛΗΝΗΣ, ΓΛΙΝΑΔΟΥ, ΕΓΓΑΡΩΝ, ΜΕΛΑΝΩΝ, ΝΑΞΟΥ, ΠΟΤΑΜΙΑΣ, ΣΑΓΚΡΙΟΥ της Π.Ε. Νάξου.

Μετά και την ένταξη των παραπάνω υποθηκοφυλακείων στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, σήμερα, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 57 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, προχωράμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές στα Κτηματολογικά Γραφεία εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Με την έναρξη της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Κτηματολογικού Γραφείου θα πραγματοποιείται ψηφιακά.