Έκθεση Επιθεωρητών 2017: Κόλαφoς για τη Δημοτική Αρχή και την αξιωματική αντιπολίτευση

Κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2017, που δημοσιεύθηκε χθες στον «Η».

Η έκθεση του ΣΕΕΔΔ για το 2017 περιλαμβάνει το γνωστό πόρισμα που ήλθε στη δημοσιότητα πριν ένα ακριβώς χρόνο με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» του Κώστα Βαξεβάνη στις 22/12/2017 («ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» 23 και 29/12/2017).

Τα αποτελέσματα του ελέγχου στο Δήμο Κεφαλονιάς καταλαμβάνουν 3 ½ σελίδες από το σύνολο των 260 σελίδων της έκθεσης και περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο 4 «Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιθεωρήσεων – ελέγχων» και στην ενότητα 4.1 «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Ο.Τ.Α.) Α” ΒΑΘΜΟΥ».

«Χαρακτηριστική» λοιπόν περίπτωση επιθεώρησης – ελέγχου ανάμεσα στους ΟΤΑ Α” Βαθμού αποτελεί ο Δήμος Κεφαλονιάς έχοντας «τιμητική θέση» ανάμεσα στις 17 αναφερόμενες στην έκθεση περιπτώσεις εκ των οποίων μόλις οι 5 αφορούν Δήμους (οι υπόλοιπες 12 αφορούν δημοτικούς οργανισμούς)!

Αδιαμφισβήτητα η αναφορά του Δήμου Κεφαλονιάς στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ για το 2017 αποτελεί γκρίζα σελίδα και στίγμα στη θητεία του Αλέξανδρου Παρίση με τις …623 μη νόμιμες αποφάσεις απευθείας ανάθεσης (!) του Δημάρχου συνολικής αξίας το ασύλληπτο ποσό του …1.591.694,22 ευρώ!!!

Η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τα μέσα ενημέρωσης που έχουν μιλήσει για «βιομηχανία» και «φάμπρικα» απευθείας αναθέσεων έργων και υπηρεσιών που έστησε ο δήμος Κεφαλονιάς, με τελευταίο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα newpost.gr στις 18/11/2018.

Και βέβαια η δημοσιοποίηση της έκθεσης αφήνει έκθετη τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά το δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, για την υποτίμηση του ελέγχου και των ευρημάτων της και τις δηλώσεις του τύπου «Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, όχι εγώ, οποιοσδήποτε και να είναι θα πρέπει να περάσει από τα Δικαστήρια για να δούμε αν είναι ένοχος ή αθώος» (Αλ. Παρίσης 3/2/2018).

Όπως αναφέρεται στην δημοσιευθείσα έκθεση που προλογίζεται από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ καθ. Δημοσθένη Κασσαβέτη:

«Αντικείμενο του ελέγχου (στο Δήμο Κεφαλονιάς) ήταν η εξέταση της νομιμότητας της απευθείας ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών του Δήμου (Κεφαλονιάς),  για τη χρονική περίοδο 2011 – 2015.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν εγγράφου του Υπουργού Επικρατείας με το οποίο διαβιβάστηκαν στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ανώνυμες καταγγελίες. Διαρκούντος του ελέγχου περιήλθε στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης με διαλαμβανόμενα, μεταξύ άλλων, και τα αναφερόμενα στις σχετικές καταγγελίες».

Στη συνέχεια αναφέρονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες 20 περιπτώσεις μη νόμιμων αποφάσεων του δημάρχου Αλεξάνδρου Παρίση και των αναπληρωτών του Σπύρου Ματιάτου και Σάββα Σαββαόγλου, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν τη διενέργεια μη νόμιμων αποφάσεων απευθείας ανάθεσης προμηθειών, υπηρεσιών και εργασιών και συγκεκριμένα 623 στον αριθμό και αξίας 1.591.694,22 ευρώ!!!

Θυμίζουμε, ότι το πόρισμα διαβιβάστηκε από το ΣΕΕΔΔ στο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών με διατάξεις νόμων που επισύρουν μέχρι την ποινή της παύσης για τους Παρίση Αλέξανδρο δήμαρχο και Ματιάτο Σπυρίδωνα δναπληρωτή δημάρχου από 9/4/2014 έως 16/9/2014 για τις συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις που αναλυτικά αναφέρονται στο πόρισμα για τα έτη 2013, 2014 και 2015. Πειθαρχικές ευθύνες δεν αναζητούνται για τα έτη 2011, 2012 γιατί έχει παρέλθει πενταετία, όπως επίσης για το Σάββα Σαββαόγλου αναπληρωτή δημάρχου από 11/1/2013 έως 8/4/2014 δεν αναζητούνται πειθαρχικές ευθύνες, «καθότι δεν έχει πλέον την ιδιότητα του αιρετού οργάνου».

Επίσης το πόρισμα  στάλθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας κατόπιν παραγγελίας του.

Τώρα το λόγο έχει το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα πρέπει να εξετάσει ακόμα και την παύση των Παρίση, Ματιάτου, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση σύμφωνα με το νόμο δεν θα μπορούν να είναι και υποψήφιοι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές σε έξι μήνες, στις 26 Μαΐου 2019!

Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί επίσης η πειθαρχική εξέλιξη της έκθεσης ελέγχου για την εκμίσθωση των παραλιών το 2017.

Και φυσικά αναμένονται οι εκθέσεις των εκτεταμένων ελέγχων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι από τους επιθεωρητές στο Δήμο (κυρίως για δημοτικά έργα) και σε δημοτικούς Οργανισμούς.

Κλείνοντας θα μεταφέρουμε την μεγάλη απορία που υπάρχει στους συμπολίτες μας.

Η αντιπολίτευση και πρώτα απ’όλους η μείζονα αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της Θ. Μιχαλάτος γιατί σιωπούν;

Εδώ βουίζει η Ελλάδα για τη «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων στο δήμο Κεφαλονιάς και τρίζει συθέμελα η κοινωνία της Κεφαλονιάς από τη δημοσιοποίηση των όσων φοβερών και τρομερών αποκαλύπτονται στην έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΕΔΔ και την περίοπτη θέση που κατέχει ο Δήμος Κεφαλονιάς ανάμεσα στις «χαρακτηριστικές περιπτώσεις» ανομίας και ο Θ. Μιχαλάτος και οι δικοί του …«μούγγα στη στρούγκα»!

Και μετά ο Μιχαλάτος αναρωτιέται γιατί δεν πείθει πως …δεν έχει σχέση με τη Δημοτική Αρχή Παρίση/ Λυκούδη!

Aλ. Παρίσης
Σπ. Ματιάτος
Θ. Mιχαλάτος