Έκτακτη παρέμβαση του βουλευτή Παναγή Καππάτου στη Βουλή για τον Ιανό

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα (Σ.Σ.: Χθες), ορίστηκα να συμμετάσχω εκτάκτως στην συνεδρίαση (13.00) της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που επεξεργάζεται το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: 

«Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

Λόγω της παρουσίας μου στην Κεφαλονιά θα συμμετάσχω ηλεκτρονικά στην Επιτροπή και θα παρουσιάσω την κατάσταση στο νομό μας και τις θέσεις της κοινωνίας μας, καθώς το Νομοσχέδιο αφορά άμεσα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Το Νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα έλθει σε συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη 23/9 είχα την εξαιρετική τιμή να οριστώ εισηγητής στην ετήσια έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζέτα Μακρή. Θέμα της εισήγησής μου η “Βιώσιμη και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αστικών, Αγροτικών και Παράκτιων Περιοχών”.

Παρουσίασα την περίληψη της εισήγησής μου στην οποία περιλαμβάνονται παρατηρήσεις της Επιτροπής που αφορούν άμεσα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα στα δίκτυα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Στην εισήγησή μου αναφέρω την ανάγκη:

1. Να αποκτήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο για να βελτιώσουν τις δυνατότητες διαχείρισης φυσικών καταστροφών σε τοπικό επίπεδο.

2. Nα μην παραμεληθούν οι βασικές υποδομές, ενόψει των μεγάλων επενδύσεων σε «έξυπνα» και ευρυζωνικά δίκτυα, με αφορμή και την χθεσινή προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

3. Να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας των νέων ευρυζωνικών αλλά και των βασικών δικτύων σε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών.

4. Να εξεταστεί περεταίρω νομοθετική ρύθμιση αρμοδιοτήτων που τυχόν επικαλύπτονται από περισσότερους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και καθυστερούν την ανάληψη δράσης. Ο νόμος 4662/2020 για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας αποτελεί μεγάλη πρόοδο στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων.

5. Να ληφθεί μέριμνα για κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, τρίτη ηλικία, άνεργοι) και απομακρυσμένες ορεινές ή/και νησιωτικές περιοχές που έχουν δυσκολία πρόσβασης στις νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η εισήγηση που κατέθεσα και παρουσίασα, θα κριθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αν εγκριθεί, θα αποτελέσει μέρος της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Περιφερειών ως η συμβολή της Βουλής των Ελλήνων για τη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών για την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας.

  • Κείμενο και Βίντεο στους παρακάτω συνδέσμους:

https://bit.ly/303OB8n

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης