Ένας χρόνος και κάτι…

Αγαπητοί συντοπίτες και συντοπίτισσες, καλό Φθινόπωρο και καλή σεζόν!

Πέρασε κιόλας ένας ολόκληρος χρόνος και από τη σύσταση του νέου μας Δήμου. Θυμάμαι τη μεγάλη μου χαρά, όταν έμαθα τα ευχάριστα νέα από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτονόμηση του νέου δήμου Σάμης! Τότε η συμμετοχή στα κοινά ξεπετάχτηκε σαν μια αυθόρμητη και πηγαία ανάγκη να βοηθήσω τον νεοσύστατο δήμο Σάμης, που έχω πάντα στην καρδιά μου.
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα και μάλιστα για κανέναν μας στην αρχή, καθώς αντί να διευκολύνονται κάποιες καταστάσεις, αυτές γίνονταν περισσότερο δυσχερείς, κυρίως λόγω της κωλυσιεργίας προσαρμογής των Διοικήσεων στις Εγκυκλίους και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της διάσπασης.

Αν και η Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ έδινε δυναμικά το «παρών» είτε με δημόσιες τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια, είτε με άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, το στερεότυπο της «μειοψηφούσας γνώμης» θόλωνε τις σκέψεις και έτσι οι προτάσεις μας, αν και επικροτούμενες από το κοινωνικό σύνολο, απορρίπτονταν από το δημοτικό συμβούλιο με βραχείς διαδικασίες. Παράδειγμα η πρόταση της παράταξής μας για αποστολή επιστολής προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και επιδίωξη συνάντησης σχετικά με την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ ΑΕ, μιας πρώην διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης απορριμμάτων, άκρως επιτυχημένης για χρόνια (από το 1984), η οποία είχε καταστήσει την Κεφαλονιά ένα από τα καθαρότερα νησιά της Ελλάδας. Ο νόμος 4685/2020 για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ ΑΕ ψηφίστηκε με διαδικασία εξπρές και χωρίς διαβούλευση και ζητήσαμε άμεσα ως παράταξη με νέα νομοθετική παρέμβαση την εξαίρεση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από το πεδίο εφαρμογής του.

Εντούτοις, δεν καταφέραμε λίγα μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, η οποία αν και ταλαιπωρημένη, για εμάς κύλισε άκρως εποικοδομητικά με διάλογο, διαβούλευση, εντάσεις αλλά και δημιουργικές συζητήσεις, όπως άλλωστε επιβάλλει ένα σωστό δημοκρατικό πολίτευμα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της εκλογής μας δηλώσαμε ότι θα συμπορευτούμε με ό,τι καλό δούμε να γίνεται στον Δήμο μας, για αυτό και δεν ήταν λίγες οι φορές που υπερψηφίσαμε προτάσεις θετικές για τον τόπο. Άλλες τόσες, όμως, ήταν οι φορές που εναντιωθήκαμε σφόδρα και κινήσαμε διαδικασίες με τις όποιες δυνάμεις μας πριν από λίγους μήνες, δημοσιοποιώντας επιστολή διαμαρτυρίας για τις καταστροφές στην Αγία Ευφημία προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Τραυλό, την οποία στη συνέχεια τού διαβιβάσαμε, καθώς επίσης δημοσιοποιώντας ανοιχτή επιστολή και άρθρο διαμαρτυρίας προς τον δήμο Αργοστολίου για την απαράδεκτη κωλυσιεργία του να προβεί στην προβλεπόμενη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σάμης, ως ο νόμος ορίζει σχετικά με τη διαχείριση και την από κοινού παρακολούθηση της περιουσίας του δήμου μας.

Οι φωνές μας ήταν πλήρως δικαιολογημένες, καθώς ο δήμος μας έπρεπε να οργανωθεί τάχιστα. Εξάλλου, η θερινή σεζόν βρισκόταν προ των πυλών και η πολυτέλεια του χρόνου δεν βρισκόταν με το μέρος μας ως νεοσυσταθέντος νομικού προσώπου και μάλιστα υποστελεχωμένου. Ο Δήμος Κέρκυρας, μάλιστα, φρόντισε ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 και εφάρμοσε πλήρως τον νόμο υπογράφοντας όχι μόνο τις προβλεπόμενες προγραμματικές συμβάσεις αλλά και συστήνοντας τις απαραίτητες Επιτροπές Παρακολούθησης μεταξύ καθολικού και νεοσύστατων δήμων.

Σχετικά, δε, με τις πλημμύρες στην Αγία Ευφημία και την άσκηση πίεσης μέχρι και στον Αντιπεριφερειάρχη, το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην επαναληφθούν οι ίδιες λυπηρές καταστάσεις με κίνδυνο περιουσιών των συμπολιτών μας και κυρίως της σωματικής τους ακεραιότητας. Αλήθεια, έδωσε κανείς σημασία στα πορίσματα της με αρ. πρωτ. 20938/4980/2017 Τεχνικής Έκθεσης Ελέγχου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας και Περιβάλλοντος σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στην Πύλαρο; Από την καρδιά μου εύχομαι να έγιναν βήματα, έστω και μη ακόμη ορατά σε μας, ώστε η περιοχή να μην ταλαιπωρηθεί ξανά.

Δεν θα υπεισέλθω σε ειδικότερες θέσεις της παράταξής μας περαιτέρω, όπως ενδεικτικά η προτεινόμενη μείωση του τέλους πολιτικών γάμων ή του κόστους των εισιτηρίων στα αξιοθέατα του δήμου μας, ειδικότερα εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού. Όλα αυτά είναι αναρτημένα δημοσίως και ο κάθε δημότης ή πολίτης μπορεί να τα δει και να αξιολογήσει τις δράσεις μας.

Και τέλος, οι νέοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί! Αυτός ο νέος θεσμός – ταμπού, που ήρθε για να περιμαζέψει στο διάβα του όλα τα κακά της οικουμένης επίτηδες και να τα προσγειώσει στο τέλειο και αμόλυντο νησί μας, το οποίο είναι υπερστελεχωμένο με έργα και μελέτες που δεν προλαβαίνουν να παράγονται! Γιατί μόνο στα αστεία μπορεί να δει κανείς την οπισθοδρομικότητα ορισμένων, με την οποία αντιμετωπίστηκε ο νέος θεσμός, που σε τίποτα δεν έχει να κάνει με τις παλιές αναπτυξιακές εταιρείες, οι οποίες λόγω της διάρθρωσής τους δεν απέδωσαν όσο έπρεπε. Ο νομοθέτης έχοντας αφουγκραστεί τη βραδυκινησία, κωλυσιεργία και υποστελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης, ήρθε και έδωσε το απαραίτητο χέρι βοηθείας με ένα διοικητικό συμβούλιο μιας ανώνυμης εταιρείας, το οποίο θα λαμβάνει εντολές από τους δημάρχους και θα προχωρά σε πράξεις κατόπιν της εγκρίσεως όλων των ενεργειών και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων (όπου χρειάζεται) από τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ δεν ήρθε να παρακολουθεί σαν θεατής τις εξελίξεις, αλλά ήρθε για να δημιουργεί εξελίξεις και με τη βοήθεια όλων σας πιο δυνατοί να συνεχίσουμε στο μέλλον μαζί για μια νέα Έρισσο, Πύλαρο και Σάμη, όπως πραγματικά τους αξίζει.

Με Υγεία, Αξιοπρέπεια, Έργα, Δύναμη και Διάλογο.

Σας ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα στήριξή σας. Εσείς είστε η φωνή της παράταξης!

Με δεδομένη την εκτίμησή μου και την ευγνωμοσύνη μου,
Παντελής Αμούργης,
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ,
Δημοτικός σύμβουλός Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς.