Ένα σχέδιο ανάπτυξης

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος. Είναι διαπίστωση των επισκεπτών, γιαυτό και η ευθύνη μας, είναι μεγαλύτερη. Αν δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον, τουλάχιστον δεν το καταστρέψαμε.

Αυτή ας είναι η μικρότερη συμμετοχή της δικής μου γενιάς προς τους νεώτερους, αλλά και το Οδυσσειακό πάθος και λατρεία για τον τόπο μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι κάτοικοι του νησιού και είναι αρκετοί (ευτυχώς δεν ξενιτεύονται όπως εμείς) αγαπούν τον τόπο τους και τον υπερασπίζονται σθεναρά. Με τρεις κόρες που απεφάσισαν μετά τις σπουδές τους να ζήσουν στο νησί, παρόλο που μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Αθήνα, νιώθω ότι τα καλοκαίρια μας στο χωριό έπιασαν τόπο.

Ένα τηλέφωνο για χρόνια πολλά στον Σπύρο Αρσένη πριν λίγες ημέρες ήταν η αιτία αυτού του άρθρου, που μπορεί να θεωρηθεί ένα «κάλεσμα» σε όσους συγκινήσει.

Είναι καιρός νομίζω να συνεργαστούν όλοι οι Δήμοι και των τριών νησιών που διεκδικούν την Ομηρική Ιθάκη,ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας και δημόσια να δημιουργήσουν ένα οδοιπορικό (ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίο ή δεκαήμερο) που θα μπορούσε να συνεργαστούν όλοι σε μια περιήγηση στα νησιά που να περιλαμβάνει επίσκεψη και ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στα φυσικά αξιοθέατα των νησιών με παραδοσιακά δρώμενα (μουσικά, αγώνες τοξοβολίας*, αρχαιοελληνικά συμπόσια, παραδοσιακοί χοροί, καντάδες και βραδιές αρχαιοελληνικού θεάτρου* γευσιγνωσία για τα προιόντα και κρασιά κάθε νησιού κ.λπ.).

Το βίωμα αυτό μπορεί να προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρίστες που θέλουν να συνδυάσουν πολλά μαζί (φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, γαστρονομία, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιπέδου).

Γκρουπ των 20-25 ατόμων που σαν ομάδα με κατάλληλο τρόπο αποκτούν μια συνοχή και συμμετέχουν σε ένα βίωμα ζωής που τους «μεταφέρει» στην εποχή που ο τόπος αυτός έπαιζε τόσο σπουδαίο ρόλο στα γεγονότα που αποθανατίστηκαν από τα έπη του Ομήρου και έφτασαν να είναι σήμερα οι πιο λαμπρές ιστορίες με χιλιάδες διδάγματα.

Αυτός ο τόπος έχει μείνει σχεδόν ανέπαφος, ο άνθρωπος σεβάστηκε τη φύση και εκείνη πλουσιοπάροχα κρατήθηκε ανέπαφη και στα τρία αυτά νησιά. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ζητούσαν οι Δήμοι από κοινού να χαρακτηριστούν οικολογικά (ΝΑΤURA).

Είμαι σίγουρος πως δεν θα δυσκολευτούν να πείσουν τους κατάλληλους φορείς, μόλις τους δείξουν τον δρυμό του Αίνου, την Φτέρη, τον Μύρτο, τους Πετανούς, την Αντίσαμο,τον Πλατύ και Μακρύ γιαλό, τα Κηπούρια και την Πλατιά άμμο, την Μούντα με τις Careta-Careta, τη διαμαντόπετρα της Μεσογείου τον Κούταβο που φοβάμαι ότι δεν έχουμε πραγματικά αντιληφθεί την αξία του διαφορετικά θα είχαμε ήδη ζητήσει από τα τόσα ιδρύματα που έχουμε να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς φυσικά να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον (είναι μια πρόκληση).

Συνεχίζω την αναφορά μου στα σπουδαία των νησιών μας με την μοναδική Μελισάνη την Δρογκαράτη, τα Θέματα, τον υδροβιότοπο του Λιβαδιού με τους κορμοράνους, τα χέλια, τις χελώνες και τα φαρμακευτικά βότανα, τα Βενετσιάνικα κάστρα, τους παραδοσιακούς οικισμούς του Φισκάρδου, την μοναδική Άσσο, την γέφυρα Δεβοσσέτου.

Για να μην ευλογούμε μόνο τα γένια μας, δεν υστερούν τα άλλα δυο νησιά μας με τέτοιο λιμάνι το Βαθύ και οικισμούς σαν το Κιόνι και τις Φρίκες η Ιθάκη δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από πουθενά. Αλλά και στην Λευκάδα η φύση φόρεσε τα καλά της Πόρτο Κατσίκι Εγκρεμούς και Άγιο Νικήτα δεν τα βρίσκεις αλλού.

Και πάμε τώρα στο κοινό μας σημείο με τα άλλα δύο νησιά την Ομηρική Ιθάκη. Και στα τρία νησιά υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία και δεν χρειάζεται να τα αξιολογήσουμε εμείς απλώς θα τα παρουσιάσουμε και είναι πολλά, ειδικά στην Κεφαλονιά, ο κόσμος έχει κρίση και μπορεί να καταλάβει, δεν είναι απαραίτητο να υπερθεματίσουμε.

Θέλω όμως να ξέρετε ότι αν δεν κάνουμε κάτι, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι στην Μάλτα ή κάπου αλλού δεν θα βρουν κάτι και θα θέλουν να το συσχετίσουν με την Ομηρική Ιθάκη και άντε να πεις στους Γιαπωνέζους ή Αμερικάνους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων ότι δεν είναι από εκεί ο Οδυσσέας.

Η εμπειρία μου με ομάδες 30-40 ατόμων στην Κριτονού που διοργάνωνα όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια μου έδειξαν ότι ο βιωματικός τουρισμός που έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα όπως αυτό που προτείνω και χρησιμοποιεί τα καλύτερα από τα καλύτερα είναι αυτό που θα επιθυμούσε ο σύγχρονος απαιτητικός επισκέπτης και όταν το βρίσκει το τιμά.

Επειδή τέτοια σχέδια δεν γίνονται από έναν άνθρωπο μόνο και επειδή υπάρχουν πολλά λαμπρά μυαλά στο νησί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε ιδέες και οργάνωση, θα χαιρόμουν πολύ αν επικοινωνούσαν μαζί μου ή με τον Ημερήσιο για κάποια συνάντηση ανοικτή για συζήτηση.

Σας εύχομαι καλές γιορτές.