«Έφυγε» η Δέσποινα Γερουλάνου-ψυχή του Μουσείου Μπενάκη

«Έφυγε» χθες Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Ηταν η αδελφή του τ. υπουργού Παύλου Γερουλάνου.

Η εκλιπούσα Δέσποινα Γερουλάνου νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας Νοσοκομείου των Αθηνών λόγω πνευμονολογικής ασθένειας.

Απόγονος των Μπενάκηδων, η Δέσποινα Γερουλάνου, κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, έζησε μια ζωή μέσα στο Μουσείο.

«Σε εμάς η αισθητική καλλιεργήθηκε και από τους δύο γονείς μας και από τις δύο γιαγιάδες μας, η μία η Μπενάκη και η άλλη η Καλλιγά, που ζούσε σε ένα κτήμα στην Αργυρούπολη και η οποία ήταν της χειροτεχνίας… Μας έμαθε πολλά, κεντήματα, μαγειρικές. Το δικό της όνομα πήρα, Δέσποινα», είχε πει σε συνέντευξή της στη Μυρτώ Λοβέρδου και το Bovary.gr.

«Η παράδοση υπήρχε, υπάρχει, ήταν πάντα μέσα στη νοοτροπία μας, σαν μια σκυτάλη πραγμάτων. Παράλληλα, υπήρχε και μια σύγχρονη ματιά κι αυτό ήταν καλό και για τα πωλητήρια, αργότερα. Η παράδοση υπάρχει, αλλά γίνεται και έναυσμα για να πας παρακάτω, να δεις άλλα πράγματα, να δεις πώς περνάει μέσα από τα σύγχρονα, κι όχι μόνον η ελληνική πια, αλλά η παγκόσμια. Παράλληλα, βλέπει κανείς και ανατροπές της παράδοσης, κάτι που προσωπικά μου αρέσει πολύ», πρόσθεσε.

Ποια ήταν η Δέσποινα Γερουλάνου

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990.

Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1994 είναι διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο πωλητήριο του Μουσείου και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού.

Η Δέσποινα Γερουλάνου ήταν ο άνθρωπος πίσω από την επιμέλεια διάφορων εκθέσεων και εκδηλώσεων σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ αυτών, είναι οι σειρές «Αναζητήσεις στην Υλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

◼︎ Ο «Η» στέλνει στην Οικογένεια Γερουλάνου, τα θερμά του συλλυπητήρια.