Αγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας για το δημοψήφισμα. Εξεταστική για το «παράλληλο νόμισμα» του Βαρουφάκη ζητά η Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις του συμβούλου του Γκλεν Κιμ

Εξεταστική για το παράλληλο νόμισμα Βαρουφάκη ζητά η ΝΔ

Κόκκινο χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο και οι κόντρες κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν τέλος και αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα περί εξεταστικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, έπειτα από τις αποκαλύψεις του συμβούλου του Γκλεν Κιμ για το «παράλληλο νόμισμα» το καλοκαίρι του 2015.

Η Νέα Δημοκρατία, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ – σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου – αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας “κουπονιών”, αντί του ευρώ. Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου», επισημαίνοντας πως δικαιώνεται έτσι άλλη μια φορά η θέση της ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες». Και προσέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως : «η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν».

Ερώτηση και για τον σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ ερώτηση για τον ρόλο του Γκλεν Κιμ, και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας και την απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Δήμας ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή για τον ρόλο του κ. Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού κράτους με τους διεθνείς θεσμούς το α’ εξάμηνο του 2015, ποια είναι η θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Κιμ και με ποιες αρμοδιότητες, αλλά και το ύψος των αμοιβών του από το ελληνικό κράτος από το 2015 μέχρι σήμερα. Ως προς το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ο βουλευτής της ΝΔ καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν είχε γνώση της προετοιμασίας «Σχεδίου Β’», ποια ήταν η άποψη του γι’ αυτό, εάν τότε είχε εκφράσει την αντίρρησή του και επιπλέον, εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του κ. Κιμ στην ημερίδα της ιταλικής Βουλής σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα εις βάρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε θεσμικό ρόλο εκείνη την περίοδο ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «συνεχίζει να προκαλεί με το απύθμενο θράσος της» και ότι «προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία». Παράλληλα, καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα» καθώς «είναι προφανές πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε το συντριπτικό για την παράταξή του αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε και το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:  «ο κ. Μητσοτάκης στις 01/07/2015, σε εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega κρατούσε χαρτονομίσματα της Ζιμπάμπουε, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό ότι ενδεχόμενη επικράτηση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε στην έξοδο από το ευρώ. Δύο χρόνια μετά, η σοβαρότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο.Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προκαλεί με το απύθμενο θράσος της.

Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που μεθόδευσαν την οικονομική ασφυξία της χώρας, με στοχευμένες κινήσεις, και καθοδήγησαν, με στοχευμένες δηλώσεις, τη φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που είχαν ως βασική πολιτική επιλογή τη χρεοκοπία και το grexit, όπως και τους συμμάχους τους.Είναι προφανές πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε το συντριπτικό για την παράταξή του αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε και το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον καλούμε να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα».