ΑΙΔΩΣ…

ΘΕΜΑ: Ένσταση στην απόφαση39/2022 ΑΔΑ 94ΔΞ46ΜΓΤΤ-Ε62 του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Από πότε το Δημοτικό Συμβούλιο ενός μεγάλου και ιστορικού Δήμου αποφασίζει, διαπιστώνοντας μάλιστα την ανάγκη ονοματοδοσίας ανωνύμων οδών Κοινότητας Θηναίας με βάση την «πολιτιστική προσφορά» προσώπων;

Πως αξιολογείταιη «πολιτιστική προσφορά» και ποια είναι τα ηθικά και δέοντα κριτήρια για ονοματοδοσία;

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου στις 14 Μαρτίου 2022αποφάσισε (απόφαση 39/2022 ΑΔΑ 94ΔΞ46ΜΓΤΤ-Ε62) να προχωρήσει σε ονοματοδοσία οδού στην Κοινότητα Θηναίας και ειδικότερα, προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θηναίας κ. Παναγή Κωνσταντάτο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων, η ονομασία ανωνύμου οδού  σε οδό ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ στον οικισμό των Κοντογουράτων, που αρχίζει από τον άνω επαρχιακό δρόμο Κοντογουράτων κοντά στη στάση λεωφορείου και συνεχίζει ανατολικά του χωριού καταλήγοντας στο κεντρικό επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου – Φισκάρδου, προς τιμή της «πολιτιστικής προσφοράς» του εκλιπόντος επί σειρά ετών στο χωριό των Κοντογουράτων  Γεωργίου Ζησιμάτου.

Το γεγονός και μόνο ότι επί της εν λόγω οδού ευρίσκονται κατά βάση οικίες της συγκεκριμένης οικογενείας Ζησιμάτου (νέες και παλαιές),  θα έπρεπε να αποτελεί  κριτήριο αποφυγής ονοματοδοσίας της οδού σε “Γ. Ζησιμάτου”, διότι οι οδοί, εκτός σπανίων εξαιρέσεων (διάσημων και διακεκριμένων προσώπων) δεν ονοματίζονται με βάση σε ποιον ανήκουν ή άνηκαν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες, εκτός αν θες να προβάλεις συγκεκριμένο ιδιώτη και το τοπικό του συμφέρον.

Η οργάνωση και η προσφορά έναντι αντιτίμου εδεσμάτων και μουσικής στο κοινό, ακόμη και αν γίνεται τακτικά, επί τη αφορμή εορτής του Αγ. Παντελεήμονα, όπως έκανε για μια δεκαετία ο εκλιπών Γεώργιος Ζωσίματος, μαζί με μια ομάδα εθελοντών από το χωριό, έχοντας εμπειρία αυτός και οι οικείοι του στην  επαγγελματική εστίαση, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτιστική προσφορά, διότι την ίδια ακριβώς παροχή υπηρεσιών κάνουν με επιτυχία ανά την Ελλάδα πολλά καφενεία ή ταβέρνες χωριών επί έτη, χωρίς να διεκδικούν ή να αξιώνουν οι ιδιοκτήτες τους ονοματοδοσία οδού στο χωριό.

Εν προκειμένω, η συγκεκριμένη πράξη ονοματοδοσίας α) προβάλει την θέση των ιδιοκτησιών Ζησιμάτου, που διατίθενται ως τουριστικό κατάλυμα προς ιδιωτική εκμετάλλευση και εξυπηρετεί εμμέσως το ιδιωτικό συμφέρον, ονοματίζοντας και την διερχομένη έναντι αυτών ανώνυμη οδό σε οδό  “Γ. Ζησιμάτου” και β) απονέμει τιμή σε ένα φυσικό πρόσωπο για παροχή ιδιωτικής φύσεως υπηρεσιών, ούτε καν χορηγιών προσβάλλοντας έτσι με σκανδαλώδη τρόπο τη νοημοσύνη μας, για το πώς σκέφτεται και ονοματοδοτεί οδούς, πλατείες κλπ. ο ΔΗΜΟΣ μας, καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θηναίας,  κ. Παναγής Κωνσταντάτος.

Η ονοματοδοσία οδού ως αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αποτελεί και δεν επιτρέπεται να είναι προσωπική χάρη σε κάποιο πολίτη ή οικογένεια, αλλά πρέπει να βασίζεται σε εκείνα τα σημαίνονται κριτήρια, κοινωνικά και ιστορικά, για τα οποία να αξίζει να νιώθει περήφανος ο κάθε δημότης, αλλά και να γνωρίσει ο κάθε επισκέπτης της περιοχής.

Ας σημειώσουμε, ωστόσο ότι σε κανένα χωριό της Κοινότητας δεν υπάρχει ονοματοδοσία δρόμων.

Υπάρχουν πραγματικά στην Κοινότητα και άλλοι ευεργέτες που θα έπρεπε να τιμήσουν με ουσιαστική προσφορά στον τόπο τους.

Η εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας μας αφήνει πολλά ερωτηματικά. Αν θεωρείται ότι πολιτιστική προσφορά είναι οι εκδηλώσεις (πανηγύρια) αναρωτιόμαστε τι θα γίνει στο μέλλον με όσους απασχολούνται παραδοσιακά με τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα για προσωπικό όφελος.

Η άρνηση κατά εξακολούθηση του δήμου μας να αντιμετωπίσει με συναίνεση και υπευθυνότητα και η αδυναμία των τοπικών παραγόντων να επέμβουν δυναμικά στα προβλήματα που όλο και μεγαλώνουν, μας κάνει να σκαφτόμαστε τι θα εξυπηρετήσει η απόφαση ονοματοδοσίας δρόμων πλην προσωπικών συμφερόντων.

Είναι προφανές ότι η έλλειψη ουσιαστικής εμπειρίας της τοπικής μας αρχής δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και καλό είναι να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι η διαχείριση πρωτοβουλιών τους σε τοπικό επίπεδο χωρίς ενημέρωση των κατοίκων, μας γυρίζει πίσω στο παρελθόν και μας προσγειώνει σε ένα αβέβαιο μέλλον.

ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ τουλάχιστον ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ από το Δημοτικό Συμβούλιο και να ανακαλέσει άμεσα την άστοχη, αναιτιολόγητη και προφανώς προκλητική για τους ανωτέρω λόγους  απόφαση της ονοματοδοσίας οδού στην Κοινότητα Θηναίας.

Αιδώς…

Γιώργος Σταθάτος

Κάτοικος Κοντογουράτων Θηναίας