Ακης Τσελέντης: Έτσι γλίτωσα την επιβίβαση στη μοιραία πτήση του Ιράν

Το τι συνέβη κι έχασε για καλή του τύχη τη μοιραία πτήση που κατέπεσε το πρωί της Κυριακής στο Ιράν εξιστορεί ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με μήνυμα που μετέφερε στο συνάδελφό του Γεράσιμο Χουλιάρα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ευχαριστεί τον κόσμο που εξέφρασε την ανησυχία του και το ενδιαφέρον του και αναφέρει ότι δεν πρόλαβε την πτήση στην οποία είχε κλείσει εισιτήριο λόγω… μποτιλιαρίσματος.

Το αυτούσιο μηνυμα του σεισμολόγου έχει ως εξής:

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλο αυτό το κόσμο που εξέφρασε την ανησυχία του. Στο Ιράν ταξιδεύω πολύ συχνά γιατί συνεργάζομαι με τη διεύθυνση γεωφυσικών ερευνών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου η οποία δοκιμάζει μια μεθοδολογία εντοπισμού κοιτασμάτων που έχουμε αναπτύξει εγώ και οι συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και η οποία είναι πολύ αποτελεσματική σε δύσβατες περιοχές.

Η περιοχή Asuj ηταν μια από τις πυλωτικές περιοχές γιατί γειτνιάζει με τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη Zagros στην οποία οι κλασικές μέθοδοι έρευνας υδρογονανθράκων είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.

Πήγαινα στη περιοχή για να δω από κοντά τις συνθήκες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε αν εγκαθιστούσαμε ένα μικροσεισμικό δίκτυο. Έφυγα από το ξενοδοχείο μου στη Τεχεράνη με προορισμό το αεροδρόμιο και να μεταβώ στην Asuj και μετά στην Ahwaz μια άλλη περιοχή στο ΝΑ Ιραν.

Λόγω της μεγάλης κίνησης έφτασα καθυστερημένα οπότε πήρα την απόφαση να φύγω για την Ahwaz και να μεταβώ στην Asuj στην επιστροφή.

Μόλις προσγειώθηκα στην AWAZ έμαθα για την καταστροφή και το ποσό τυχερός ήμουν.

Λυπάμαι για τις τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδοξα στα αφιλόξενα βουνά του Zagros.

Τα αεροπλάνα της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και σχεδόν όλων των τοπικών εταιρειών, λόγω των οικονομικών μέτρων και έλλειψης ανταλλακτικών, είναι πολύ παλιά».