ΠIΣTEYΩ ότι οι εκλογές, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν επιτακτική ανάγκη, γιατί έτσι μόνο μπορεί να προκύψει μία ευρύτερη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων ώστε να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα του τρίτου μνημονίου. Θα επαναλάβω ξανά, ότι κανένα μνημόνιο δεν μας εμποδίζει να φτιάξουμε την τριτοκοσμική παιδεία μας, τον τουρισμό μας, την άθλια δημόσια διοίκησή μας, τη δικαιοσύνη μας. Κανένα μνημόνιο δεν μας εμποδίζει να καταπολεμήσουμε το εθνικό σπορ της φοροκλοπής που ασκείται από μικρούς και μεγάλους. Μοναδικό μας εμπόδιο, η φαυλότητα των πολιτικών μας, που χρόνια τώρα νομοθετούν σύμφωνα με τα συμφέροντα ομάδων πίεσης, έχοντας φορτώσει τους πολίτες με 203 διαφορετικούς φόρους υπέρ άχρηστων τρίτων!
Και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αποδέχθηκε ακόμη και το τρίτο μνημόνιο, προκειμένου η χώρα να μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ, οι ίδιοι οι πολιτικοί που μας έφθασαν έως εδώ και οι οποίοι πριν λίγες ημέρες το ψήφισαν, τώρα άρχισαν να το εξορκίζουν! Η υλοποίηση του όμως αποτελεί προϋπόθεση ώστε να αρχίσει και η αναδιάρθρωση του χρέους μας όπως δήλωσε πρόσφατα και για πρώτη φορά η κυρία Μέρκελ. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, δήλωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους στις 5 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση των G20.
Δυστυχώς όμως, οι παροχολογίες έκαναν νέο ξεκίνημα. Ξεκινήσαμε από τους αγρότες, την παιδεία, τα δεύτερα προγράμματα, έως και υποσχέσεις πλήρους κατάργησης των capital controls το πρώτο εξάμηνο του 2016! Δυστυχώς, τα capital controls θα μείνουν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα κοστίσει γύρω στα 15 δις και θα πρέπει να έχει τελειώσει ως το τέλος Δεκεμβρίου. Και είναι σίγουρο ότι αν τηρηθεί το προβλεπόμενο από το μνημόνιο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων. Έχω μάλιστα την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα ήταν εντελώς προσχηματικό και έγινε μόνο και μόνο για να επιβληθούν τα capital controls, αφού οι τράπεζες βρίσκονταν ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την οριστική τους κατάρρευση! Για να αντιληφθείτε όμως και τι είδους «αναπτυξιακή» πολιτική ακολουθούσαν οι ελληνικές τράπεζες, αρκεί να σας πω ότι στην αρχή της κρίσης είχαν δανείσει τις εταιρίες εισαγωγής αυτοκινήτων με 5 δις ευρώ και τις τουριστικές επιχειρήσεις με μόλις 800 εκατομμύρια ευρώ!
Σημείωση
Τον περασμένο Ιούνιο, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ζήτησε από τους Καλιφορνέζους να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση νερού κατά 15%, λόγω ξηρασίας. Αυτοί την μείωσαν κατά 31%. Σκέφτεστε, αν η κυβέρνηση μας ζητούσε κάτι παρόμοιο ή να μην σηκώσουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, τι θα κάναμε; Ακριβώς το αντίθετο!
*Από την Realnews
Επικοινωνιολόγος
-οικονομολόγος