Αλέξης Τσίπρας: Η Κυβέρνησή μας δεν παρέδωσε χάος, ούτε άδεια ταμεία

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε χθες ο τ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προερχόμενος από επίσκεψη στη Ζάκυνθο.

Ο τ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, υπό το βλέμα του γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Παγώνη

Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνα Νοτόπουλου και τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τον πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περπάτησε στο  “Λιθόστρωτο”, του Αργοστολίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής και άκουσε προσεκτικά τα προβλήματά τους, ενώ δεν έλειψαν και οι φωτογραφίες με μικρούς και μεγάλους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι καντάδες που άκουσε από παραδοσιακό συγκρότημα της Κεφαλονιάς.

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας έφτασε στην Πλατεία Καμπάνας όπου τον υποδέχθηκε ο τ. περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, η τ. βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρόεδρους το ΕΒΕΚΙ Σταύρος Σπαθής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αργοστολιου Νίκος Βαλλιανάτος, ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας κ.ά.

Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο Ληξούρι (φωτό: e-kefalonia)

Ακολούθησε συνάντηση με τους φορείς του νησιού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, όπου έθεσαν επί τάπητος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στις επιχειρήσεις ζητώντας τη στήριξή τους στα θέματα ρευστότητας της αγοράς και φορολογίας, ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις την βαριά ύφεση της αγοράς.

«Η βαθιά ύφεση που ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία, βρισκόταν εδώ πριν έρθει ο κορονοϊός. Σε συνομιλία με τους ανθρώπους αγοράς, η εικόνα είναι δυσάρεστη και στενάχωρη: οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα διότι βλέπουν, τους τζίρους να έχουν μειωθεί 70%-80% και τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα ενοίκια, οι επιταγές», ήταν τα πρώτα λόγια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους φορείς της Κεφαλονιάς για να συμπληρώσει ότι «οι ανελαστικές υποχρεώσεις σφίγγονται σαν θηλιά γύρω από το λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ενώ οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί και, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη, από την πλευρά της Πολιτείας, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό αλλά και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κόστους στο σύνολο και μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν». 

Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας σχολίασε ακόμα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι καταστροφικοί εάν δεν βρεθούν τρόποι ρύθμισης των χρεών τους και στήριξής τους.Ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο είναι πάρα πολύ μεγάλος, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «έγκαιρη παρέμβαση με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας», ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας δεν παρέδωσε χάος ούτε άδεια ταμεία και κατά γενική ομολογία καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αφήνοντας 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία». Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα στην νέα φάση της κρίσης του κορονοϊού, γιατί, αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα, θα είχαμε χρεοκοπήσει διότι οι αγορές θα συνυπολόγιζαν στην παρούσα κρίση και το υψηλό χρέος της χώρας. Δεύτερο αυτά τα χρήματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ένα μέρος τους, για την εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος ούτε κατά ένα ευρώ – αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλες χώρες».

Αργότερα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Δημαρχείο Αργοστολίου με τους δημάρχους της Κεφαλονιάς Θεόφιλο Μιχαλάτο (Αργοστολίου), Γιώργο Κατσιβέλη (Ληξουρίου), Μάκη Μονιά (Σάμης), καθώς και με το δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για Ληξούρι, όπου συνοδευόμενος από τον τ. περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο και την τ. βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου περιόδευσε στα καταστήματα της πόλης.