Αλκιβιάδης και …Φαρνάβαζος, Σαμούρης και  …Θεόφιλος!

ΜΙΑ διδαχτική ιστορία είναι χρησιμότατη με το ξεσάλωμα του αντιδημάρχου «της λάμπας»! Γράφτηκε πριν χρόνια με αφορμή την μετακίνηση του τότε συμβούλου του Θεόφιλου Νίκου Μενάγια στην παράταξη του Παρίση με τίτλο «Ο ΦΑΡΝΑΒΑΖΟΣ».

«Βέβαια την κύρια ευθύνη για την επιλογή του κ. Μενάγια την φέρει ο Θεόφιλος. Έπρεπε να πορευτεί μετά των «Αξίων» και όχι μετά των «Οικείων». Τέλος πάντων, προς γνώσιν και συμμόρφωση.

Έφυγε όμως ο κ. Μενάγιας, όπως παλαιότερα ο Αλκιβιάδης. Αυτός ήταν Στρατηγός των Αθηναίων, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αποστάτησε στους Σπαρτιάτες, στην συνέχεια προσέγγισε τους Πέρσες που τον «δεχτήκαν με τιμές». Μετά ξαναπήγε στους Αθηναίους και ύστερα δραπέτευσε ξανά στους Πέρσες. Τότε Σατράπης στην Φρυγία ήταν ο Φαρνάβαζος που «πήρε το κεφάλι» του Αλκιβιάδη, αφού πια τίποτα δεν είχε άλλο να προσφέρει στους Πέρσες.

Το γράφω χάριν της Ιστορίας, με την υπενθύμιση πως πάντα θα υπάρχει ένας Αλκιβιάδης αλλά και ένας Φαρνάβαζος».

Αν δημοσιεύουμε την ιστορία είναι γιατί η περίπτωση Αλκιβιάδη έχει περισσότερες ομοιότητες όχι με αυτήν του Μενάγια που άλλαξε δύο αφεντάδες, αλλά με αυτήν του Σαμούρη που άλλαξε τρεις αφεντάδες και ο τρίτος είναι …ο Θεόφιλος!

Αναπόφευκτος ο όποιος συνειρμός μεταξύ Σαμούρη, Θεόφιλου και …Φαρνάβαζου!