Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής: Τα Σκόπια δεν είναι χώρα – Να μοιραστούν στη Βουλγαρία και το Κόσοβο! Δηλώσεις στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus

«Τα Σκόπια δεν είναι χώρα. Συγγνώμη, δεν είναι χώρα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Ντάνα Ροχραμπάχερ στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αντέδρασε οργισμένα σε αυτή την δήλωση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ροχραμπάχερ, η δημιουργία των Σκοπίων από μόνη της ήταν ένα αποτυχημένο σχέδιο, και η ατμόσφαιρα είναι «ώριμη» για επανασχεδιασμό των συνόρων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Russia Today, o Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε: «Υπάρχει τέτοια διχόνοια στη χώρα τους, ώστε δεν θα είναι ποτέ ικανοί να ζήσουν μαζί στο μέλλον. Για αυτόν τον λόγο Κοσοβάροι και Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσόβου και η υπόλοιπη ΠΓΔΜ να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή όποιας χώρας πιστεύουν ότι έχουν σχέση».

Ο Ντάνα Ροχραμπάχερ δεν σταμάτησε εκεί, όσον αφορά στο θέμα του επανασχεδιασμού των συνόρων στα Βαλκάνια, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν ιδανικό αυτό να γίνει με ειρηνικό τρόπο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί από την ρωσική επιρροή στη βαλκανική περιοχή.

Τα Σκόπια, απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, τόνισε πως: «Οι απόψεις του δημιούργησαν μεγάλο άγχος στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή.

Πυροδοτεί εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές χώρες, πηγαίνοντας μας πίσω στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα άρει κάθε αμφιβολία αναφορικά με τις δηλώσεις και θα επιβεβαιώσει την πολιτική της απέναντι στα Σκόπια και τα Βαλκάνια».

O Aμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Καλιφόρνια Ντάνα Ροχραμπάχερ