Ανάστατοι οι 21 συμβασιούχοι του Δήμου απολύονται με απόφαση του δημάρχου βάση απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στην καταγγελία Συμβάσεων 21 υπαλλήλων του Δήμου προέβη προχθές με την υπ. αρ. 21314 Απόφασή του ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης (την Απόφαση υπογράφει ο α.α. αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης), λόγω του ότι οι παράτασεις που υπέγραψε ο δήμαρχος στις 28/11/2016, με τους συμβασιούχους αυτούς βγήκαν OFF από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός εργασίας οι συμβασιούχοι.

Δηλαδή οι 21 συντοπίτες μας βρέθηκαν «στο δρόμο».

Επιπλέον, αφού οι «21» κάλυπταν πάγιες ανάγκες του Δήμου στους τομείς κυρίως τη Καθαριότητας (οι 19 από τους 21), αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε τι αδιεξοδο θα οδηγηθεί και η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

Για το θέμα αυτό έγινε χθες στο Εργατικό Κέντρο έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Κεφαλονιάς.


Λαϊκή Συσπείρωση: Το θέμα να τεθεί στο Δ.Σ. της Παρασκευής


Αίτηση να συζητηθεί το θέμα των απολύσεων των 21 συμβασιούχων του Δήμου Κεφαλονιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρσεχούς Παρασκευής κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης.

Η αίτηση έχει ως εξής:

Αίτηση

Των Ν. Γκισγκίνη και Γ. Κουρούκλη, Δ. Συμβούλων Δήμου Κεφαλονιάς με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Προς:

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεφαλονιάς κ. Σ. & Γ. Αλυσανδράτο

Κοιν: Δήμαρχο κ. Α. Παρίση

ΘΕΜΑ: «Κίνηση διαδικασιών μονιμοποίησης των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων»

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα ζητάμε να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 14ης Ιουλίου 2017 και να μπει στην ημερήσια διάταξη με προτεραιότητα ως κατεπείγον, το θέμα που έχει προκύψει με τους 21 συμβασιούχους εργαζόμενους και να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην μόνιμη και σταθερή δουλειά για το σύνολο των εργαζομένων και να καλυφθούν οι θέσεις αυτές που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για το Δήμο μας.

Κατ’ αρχάς χαιρετίζουμε τον επί ενάμιση μήνα αγώνα των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των ΟΤΑ πανελλαδικά που ήταν και είναι δίκαιος, γιατί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένων χρόνου σε συμβάσεις αορίστου είναι δίκαιο.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε η κυβέρνηση, και αφορά την νομοθετική ρύθμιση που έγινε για τους συμβασιούχους μετά από αυτόν τον μεγάλο αγώνα, επιβεβαιώνει ότι η τροπολογία (άρθρο 24 του νόμου 4479/2017) όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι Δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι Δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Δήμοι με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με την προϋπόθεση ότι η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.

Το τελευταίο όμως διάστημα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, φαίνεται ότι πολλοί Δήμοι (και όπως προκύπτει και ο Δήμος Κεφαλονιάς) εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική σιωπή για το θέμα, κινούνται στην κατεύθυνση να πληρώσουν τους συμβασιούχους μόνο μέχρι τις 7/6 και όχι για το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αν και δουλεύουν κανονικά. Κάποιοι άλλοι, επίσης, έχουν ξεκινήσει τις απολύσεις συμβασιούχων (έχουν ήδη ξεπεράσει τις 380), αφού δεν προχωρούν στη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ακέραιες, αφού αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ήρθαν στους Δήμους από κανένα «παράθυρο», αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική, διαδοχικά των αστικών κυβερνήσεων και των μνημονίων, απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011. Αποτέλεσμα είναι, οι υπηρεσίες και οι τομείς που καλύπτουν να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, δηλαδή για το επιπλέον χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους συμβασιούχους ότι είναι με το μέρος τους και ότι προσπαθεί προς το συμφέρον τους να βρει λύση, ξεκόβει κάθε συζήτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, διατηρεί τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπουν την «ευελιξία» σε όλες τις μορφές και αφού τη θωρακίζει παραπέρα, ετοιμάζεται να την επεκτείνει και μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας». Αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι οι «εθνικοί στόχοι» όπως αυτός της εξόδου στις αγορές και της εξασφάλισης θετικών ρυθμών ανάπτυξης για τους οποίους διατείνονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση ότι παλεύουν, συνδέονται με καθεστώς μόνιμων θυσιών για το λαό. Η στάση τους απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους έδειξε και δείχνει με σαφήνεια στο λαό τι έχει να περιμένει από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επιμένουμε στη πάγια θέση μας, πως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Στην ασάφεια των μέχρι σήμερα κυβερνητικών προτάσεων, αντιπαραθέτουμε την καθαρή μας πρόταση για:

  •  άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
  •  μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
  • να μην υπάρξει καμιά απόλυση συμβασιούχου αλλά αντίθετα σας καλούμε,
  • να εισηγηθείτε, ως Δημοτική Αρχή, την παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες του Δήμου (όπως προβλέπει η εγκύκλιος), αλλά και παράλληλα,
  • να αιτηθείτε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσα από την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) (όπως προβλέπει η εγκύκλιος), ώστε κανένας εργαζόμενος να μην βρίσκεται σε ομηρία, αλλά να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά και φυσικά οι Δημοτικές υπηρεσίες να καλύπτονται απρόσκοπτα.

Στην περίπτωση που δεν θα πάρετε τα παραπάνω μέτρα, και η δική σας πολιτική ευθύνη θα είναι μεγάλη όπως και της κυβέρνησης, αφού «ντε φάκτο» οι συμβασιούχοι οδηγούνται ξανά στην ανακυκλούμενη ανεργία.

Αργοστόλι 10 Ιούλη 2017

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Νίκος Γκισγκίνης

Γιάννης Κουρούκλης

Ν. Γκισγκίνης
Γ. Κουρούκλης