Αναβίωση εθίμων από την Αδελφότητα Πειραιά

Με την αναβίωση δύο εθίμων του Ιουνίου, τις Φωτιές, παραμονή του Άι-Γιαννιού, και τον Κλήδονα, καθώς και το μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια της Θάλασσας» η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φοίβος» υποδέχτηκε το Καλοκαίρι ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεών της στην Αττική μέχρις ότου ανταμώσουμε ξανά στα νησιά μας!

Τα χορευτικά συγκροτήματα της Αδελφότητας μέσω θεατρικού – μουσικοχορευτικού δρώμενου άναψαν με τις φωτιές του Άι- Γιαννιού θύμησες στη μνήμη μας από τα παλιά και πλημμύρισαν τον φιλόξενο αύλειο χώρο του 15ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, στα Καμίνια, με Επτανησιακό άρωμα, ρίμνες και μουσική των νησιών μας.

«Ανοίγομε τον κλήδονα στ´Άι-Γιαννιού τη χάρη, κι όποια ‘ναι καλορρίζικη, νά´ρθει να τονε πάρει!»

Οι καλότυχες «νυφούλες» αφού έφεραν «τ’αμίλητο θαλασσινό νερό από σαράντα κύματα» και επήρανε της τύχης τους χρησμούς, «παρέδωσαν» τη συνέχεια της εκδήλωσης στη Μαντολινάτα της Αδελφότητας που μας ταξίδεψε με θαλασσινούς στίχους και τραγούδια.

Μπράβο στα παιδιά μας και τις/τους δασκάλους μας, κ. Ευαγγελία Κοκκίνη (χορού), κ. Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνου), κ. Σταύρο Ντίνα (κιθάρας), κ. Βασίλη Μαντούδη (ακορντεόν). Την επιμέλεια των κειμένων είχαν η πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Μαριολένη Νεοφύτου και η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη νεολαίας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. Στην αφήγηση του δρώμενου ήταν η υπεύθυνη των μουσικών και χορευτικών τμημάτων μας κ. Διονυσία Βασιλάτου.

Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Μορφωτικού, Φυσιολατρικού και Κοινωνικού Συλλόγου Πειραιά «Φοίβος» κ. Δήμητρα Γκλεζάκου και όλο το Δ.Σ. για την πολύ καλή συνεργασία και τα αναμνηστικά που δώρισαν στα παιδιά μας, τη διευθύντρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και συμπατριώτισσά μας κ. Άννα Αλεξανδράτου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Καμιναράδων κ. Ηλία Γαλιατσάτο για το οπτικοακουστικό υλικό και τη βοήθεια όπως και το μέλος της νεολαίας μας Γεράσιμο Ιλινόϊου – Τσουρούφλη, τους αντιδημάρχους Πειραιά κ.κ. Παναγιώτη Καλογερόγιαννη, Κυριάκο Σιγαλάκο, Αθηνά Γκύκα- Χαρβαλάκου, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτριο Γκερλέ, τον π.βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη, την πολιτευτή κ. Εύα Καμπίτση, τον σύμβουλο του Δημάρχου Πειραιά και μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας κ. Μάκη Αγγελετάκη, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά κ. Θεόδωρο Τσόντο και όλους τους συντοπίτες και φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και ενίσχυσαν με το χειροκρότημά τους την προσπάθεια όλων να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας.

«Χωρίς τους πολιτιστικούς συλλόγους, ο Πειραιάς μας και κάθε τόπος θα ήταν περισσότερο φτωχός…» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου όταν κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση.

Είθε η αναγκαιότητα ενίσχυσης συλλόγων που προσφέρουν αφιλοκερδώς πολιτιστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο να γίνει κατανοητή και να αγγίξει την πολιτεία.

Καλό Καλοκαίρι !

Καλή Αντάμωση στα Νησιά μας!!!

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά

Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Νεολαίας Αδελφότητας