Ανακοίνωση του Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Δημήτρη Μαρτίνη για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Με αφορμή την καταγγελία αιμοκαθαιρόμενης στο kefaloniapress.gr για το Νοσοκομείο Αργοστολίου, ο Διοικητής του ΓΝΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Γ.Ν Κεφαλληνίας καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια οι οποίοι κατοικούν στα νησιά μας, αντιμετωπίζει έκτακτα περιστατικά που μπορεί να χρειάζονται ακόμη και καθημερινή αιμοκάθαρση και εξυπηρετεί και κάποιο αριθμό επισκεπτών ασθενών στο νησί μας μετά από προσυνεννόηση με την κλινική. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 32 τακτικοί ασθενείς καθώς και έκτακτα περιστατικά.

Η επιλογή των επισκεπτών ασθενών γίνεται με χρονική προτεραιότητα αλλά και με συνεκτίμηση της κατάστασης και των απαιτήσεων του ασθενούς από τον αρμόδιο Νεφρολόγο ιατρό. Η αιμοκάθαρση είναι ιατρική πράξη την ευθύνη της οποίας έχει ο ιατρός , επομένως ένας ο οποίος δεν είναι εξειδικευμένος και δεν έχει την πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς είναι δύσκολο να κρίνει εάν μπορεί να γίνει με τις συγκεκριμένες συνθήκες η ιατρική πράξη της αιμοκάθαρσης.

Η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι μία ασθένεια που παρουσιάζει ο ένας στους χίλιους κατοίκους στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας και είναι επομένως προφανές ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης. Πολλοί συμπατριώτες μας που μένουν εκτός νησιού πάσχουν από αυτή την νόσο και θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους καθώς και άλλοι που θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας για τουρισμό αιτούνται αιμοκάθαρσης στην ΜΤΝ του Νοσοκομείου μας. Οι ασθενείς οφείλουν να έχουν ενημερώσει την ΜΤΝ προ της άφιξης τους στην Κεφαλονιά και να έχουν συνεννοηθεί με το Διευθυντή της μονάδας για την ιατρική πράξη και τη δυνατότητα πραγματοποίησης της. Δεν είναι η σωστή πρακτική να προσέρχεται ασθενής για αιμοκάθαρση χωρίς προγενέστερη συνεννόηση με την Μονάδα. Απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός καθώς υπάρχουν οι τακτικοί ασθενείς οι οποίοι χρήζουν αιμοκάθαρσης και επίσης πολλές περιπτώσεις που χρήζουν επείγουσας και έκτακτης αντιμετώπισης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ανάγκες του νομού μας αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το προσωπικό της ΜΤΝ το οποίο καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με την μέγιστη ασφάλεια.

Ο Κοινός Διοικητής Διασυνδεόμενων

Γ.Ν. Κεφαλληνίας & Γ.Ν. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο»

Δημήτρης Μαρτίνης

Προηγμένως έγινε η ακόλουθη καταγγελία από την αιμοκαθαιρόμενη:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλονιά και δημιούργησα την οικογένειά μου στη Λάρισα, όπου ζω 35 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι αιμοκαθαιρούμενη ασθενής. Ωστόσο, για τρίτη συναπτή χρονιά βιώνω τον κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό από το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και ειδικώς, από το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού. Γιατί; Γιατί είμαι νεφροπαθής και αρνούνται κατηγορηματικά να με αναλάβουν, έτσι να επισκέπτομαι τον τόπο μου.

Οι δημόσιοι “λειτουργοί”, δηλαδή, μου απαγορεύουν για πολλοστή φορά να επισκεφτώ τον τόπο που γεννήθηκα, να δω τα αδέλφια μου, τους συγγενείς μου, να μείνω στο σπίτι που μεγάλωσα, να κάνω, εν τέλει, τις κοινωνικές μου υποχρεώσεις! Για πολλοστή φορά επίσης, έρχομαι στην άβολη θέση να πρέπει να εξηγήσω τα αυτονόητα, να δικαιολογηθώ για τη ζωή μου και να αιτιολογήσω καταστάσεις. Πώς καλείσαι λειτουργός υγείας, γιατρός, νοσηλευτής, όταν παραβιάζεις τον όρκο που έδωσες να υπηρετείς τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία; Κάθε χρόνο και μια καινούρια δικαιολογία με κρατά μακρυά, κάθε χρόνο και μια ελπίδα μου σβήνει. Έρχομαι και φεύγω σαν τον κλέφτη.

Σε αυτό το σημείο με έχετε οδηγήσει.

Παρασκευή να γεννιέμαι στο πλοίο για την πατρίδα μου, Κυριακή φεύγοντας, να κλαίω σαν μικρό παιδί. 400+ χιλιόμετρα για να ανασάνω μια μέρα στην πατρίδα μου. 400 χιλιόμετρα για να ακούσω για μια ακόμη φορά “Λυπάμαι, κυρία Κουμαριώτη”. Δεν με λυπάστε, δεν χρειάζομαι τη λύπηση σας. ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ!!! Δεν υπηρετείτε τον άνθρωπο, δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση. Εσείς είστε για λύπηση!

Μου λέτε δεν είμαι Κεφαλονιτισσα …Δεν είμαι τουρίστρια για να με δεχτείτε …Και τι είμαι λοιπόν;! Τι πρέπει να είμαι για να με δεχτείτε; Για να κάνετε το καθήκον σας τι πρέπει να είμαι;

Επίσης, να σας θυμίσω τον ασθενή στον οποίο αρνηθήκατε πολλές φορές την παραμονή του στο νησί. Ξέρετε, πέθανε πέρυσι με αυτό το μαράζι …Να πάει στο σπίτι του ήθελε! Αλήθεια, πώς κοιμάστε τα βράδια;;;

Ακόμη, με περίσσια χαρά μου είπατε να πηγαίνω αυθημερόν τρεις φορές την εβδομάδα στην Αμαλιάδα, στην Πάτρα και αλλού για την αιμοκάθαρσή μου. Ειλικρινά, δεν ντρέπεστε; Πετάτε τις ευθύνες σας σε άλλους, μάλλον πιο ικανούς και ανθρώπους από εσάς, συναδέλφους σας. Δεν θα αφήσω άλλο να παίζετε με την ζωή μου!!!

Διονυσία Χρήστου Κουμαριώτη