Ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου

Ο πρόεδρος του ΟΣΚ Δ. Γαρμπής

Από τον Οδοντοτριατικό Σύλλογο Κεφαλονιάς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικο:

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες, 22/11/2022, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση, καταγγέλλει την ισοπέδωση των συντάξεων των υγειονομικών και ζητάει την εξίσωσή τους με αυτές των άλλων επιστημόνων. Η σύνταξη των υγειονομικών σήμερα, μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 ανέρχεται στα 800€ μικτά με 40 έτη ασφάλισης, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές των λοιπών επιστημόνων ξεπερνούν τα 1.000 € το μήνα. Βασική αιτία για το πρόβλημα αυτό είναι το γεγονός ότι μια σειρά Κυβερνήσεων αθέτησε την πρόβλεψη του νόμου 2084/1992 για επιδότηση της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες, για τους οποίους ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε το έτος 2016.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θέτει επίσης ζήτημα εξομοίωσης στις παροχές κύησης και λοχείας των ελευθεροεπαγγελματιών γυναικών οδοντιάτρων με τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες συναδέλφους τους. Διεκδικεί την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 € τον μήνα για διάστημα 4 μηνών, δηλαδή συνολικά στο ποσόν των 2.852 €. Δέκα χρόνια μετά την έκδοση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 210/41/ΕΚ που για πρώτη φορά διασφάλισε τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα και την πατρότητα για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους, στη χώρα μας συνεχίζει να επικρατεί άνιση μεταχείριση.

Ο οδοντιατρικός κόσμος είναι περισσότερο από κάθε φορά έτοιμος να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του και προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των προσπαθειών με στόχο να ξεπεραστεί η στείρα τεχνοκρατική αντίληψη των κυβερνώντων και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Η κατά μέτωπο σύγκρουση με όσους μας απαξιώνουν και θίγουν την αξιοπρέπειά μας είναι μονόδρομος, όπως αναγκαία είναι και η δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για την επίλυση του προβλήματος εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας

Ο Πρόεδρος

Διονύσιος Γαρμπής

Ο Γραμματέας

Νικόλαος Τσιμάρας