Ανακοινώσεις, δηλώσεις και ψηφίσματα για την απώλεια του Γιώργου Α. Κουρή

  •  Το ψήφισμα της ΕΙΗΕΑ

Ψήφισμα για τον θάνατο του Γιώργου Κουρή, εξέδωσε η Eνωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Αναλυτικά το ψήφισμα της ΕΙΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, πληροφορήθηκε το θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου, Γιώργου Α.Κουρή, πρωτοπόρου της νέας τεχνολογικής εποχής έκδοσης των εφημερίδων και μέλους της Ενώσεως και αποφάσισε:

  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του.
  • Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν στις εφημερίδες.

Ο πρόεδρος

Νίκος Χατζηνικολάου

Ο Γραμματέας

Ιωάννης Φιλιππάκης

  •  Ο Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook

«Για τον Γιώργο Κουρή

Με τον Γιώργο Κουρή δεν είχα προσωπική γνωριμία μέχρι την στιγμή που δέχτηκε -όταν το μόνο που ήξερε για μένα ήταν η κεφαλονίτικη καταγωγή μου- να σχολιάζω στο δελτίο ειδήσεων της Νανάς Παλαιτσάκη στο Κανάλι 5 τα ζητήμητα εξωτερικής πολιτικής. Όταν μετά εξέφρασα την επιθυμία να πολιτευτώ και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί και εκδοτικοί όμιλοι με απέκλεισαν ενόψει της υποψηφιότητάς μου, ο Γιώργος Κουρής με βοήθησε να έρθω σε μαζική επικοινωνία με τους πολίτες χωρίς ποτέ, ούτε τότε ούτε στο μέλλον, να μου ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Την μόνη φορά που που τον θυμάμαι να μου ζητά κάτι ήταν δώδεκα χρόνια μετά, όταν παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οπότε ήρθε στο γραφείο μου με μια πλαστική σακούλα στο χέρι, όπως συνήθιζε, γεμάτη με καρπούς της Κεφαλονίτικης γης και με παρακάλεσε να μην διεκδικήσω την αρχηγία αλλά να στηρίξω την προσπάθεια του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ.

Σήμερα τον αποχαιρετώ με βαθιά θλίψη».

  •  Τα συλλυπητήρια της Ένωσης Κεντρώων

«Η Ενωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιώργου Κουρή. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουρής υπήρξε μέλος της παλαιάς φρουράς των δημοσιογράφων. Το δε κενό του, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη.

  •  Τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του εκδότη Γιώργου Κουρή εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συνεργάτες του Γ .Κουρή, ο οποίος διένυσε μια μακρόχρονη διαδρομή στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και υπήρξε ιδρυτής εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών».

  •  Το μήνυμα Γιώργου Καραμέρου, αντιπεριφερειάρχη Αττικής

«Ο εκδότης Γιώργος Κουρής πέθανε έχοντας αφήσει το στίγμα του στον Τύπο της Μεταπολίτευσης όσο ελάχιστοι. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Νίκος Νικολόπουλος, ανεξ. βουλευτής: Εφυγε μια συναρπαστική μορφή του τόπου

Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε μια συναρπαστική μορφή του τόπου που σημάδεψε την πολιτική ζωή και τη δημοσιογραφία.

Πολυμήχανος, μαχητικός, συγκρουσιακός. Άνθρωπος των σφοδρών αντιπαλοτήτων, αλλά και των ισχυρών ανθρώπινων φιλικών δεσμών.

Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούσε ή διαφωνούσε κάποιος με τον τρόπο που επέλεξε να πορευτεί στον δημόσιο βίο, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπήρξε από τους ανθρώπους που έζησε… δέκα ζωές σε μία και ότι παρά τις όποιες υπερβολές και τα λάθη, έδινε με πείσμα και πάθος τον αγώνα, όρθιος μέχρι τέλους. Ακριβώς όπως έκανε και με την ασθένειά του,  μένοντας μέχρι τέλους με το γιο του και τα εγγόνια του, που λάτρευε, αλλά και με τα χειρόγραφά του, αφήνοντας την τελευταία πνοή στην εφημερίδα, γράφοντας το τελευταίο του άρθρο.

Έχοντας συνεργαστεί με τον Γιώργο Κουρή στην τηλεόραση μπορώ ανεπιφύλακτα να καταθέσω ότι ποτέ δεν παρενέβη σε όσα έλεγα και υποστήριζα παρά τις μεγάλες διαφορές που είχαμε σε απόψεις, όπως και σε ιδεολογικές καταβολές. Ελεύθερος εκείνος, ελεύθερος και εγώ, μας ένωνε η πεποίθηση πως κανένας δεν μπορεί να είναι υπεράνω της κριτικής και του δημοσίου συμφέροντος, όσο ψηλά και να βρίσκεται.

Πέρασε πολλά, έκανε πολλά. Και τώρα τον περιμένει η γενέθλια γη της αγαπημένης του Κεφαλονιάς. Ας είναι πάντα καλοτάξιδος. Και ο Θεός ας τον αναπαύσει…