Ανησυχητική ηρεμία

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

(Για μικροπαίδια. Εύπεπτο βραδινό)

Θυμάστε που όλο το 2015, ο Αλέξης μας έδινε πολύωρες-πολύνεκρες μάχες με τους Ευρωπαίους δανειστές μας, στις οποίες τις περισσότερες φορές αν δεν ετρέπετο εις άτακτον φυγήν, ενικούσε κατά κράτος τα κράτη του Βορά; Συνέπεια, η Χώρα μας να συνεχίζει την αλματώδη ανάπτυξη σε βαθμό που μας ζηλοφθνούν οι μη …εμπόλεμοι και ειδικά οι Βρετανοί που φύγανε από την Ε.Ε.! Ολοι αυτοί, και οι μεν, και οι δε(ν) μας κάνουν πολλά καψόνια. Μας θεωρούν ψώνια οι άθλιοι! Ελεγε κάποιος: «Θέλουν να μας καταφέρουν να ψήνουμε αβγά στις παλάμες μας»!

Από το 2016, επειδή οι αντίπαλοι μας εξαντλήθηκαν, περιορίζονται σε αψιμαχίες! Αλλά κι εμείς τους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Στέλνουμε μερικούς ελεύθερους σκοπευτές στα σοκάκια των Βρυξελλών που αμολάνε μερικούς πορδοβολισμούς, αυτοί τρομάζουν, χέζονται κι εμείς κατουριόμαστε απ’ τη χαρά μας, που συνεχώς πανικοβάλλονται. Το βιολάκι αυτό πέρασε το 2016 και τρέχει τώρα στο 2017. Πόσο θα τραβήξει; Πολλοί εκτιμούν πως θα …γελάμε έως το 2080! Δηλαδή πάνω από δύο φορές του `Πελοποννησιακού Πολέμου, των αρχαίων ημών προγόνων! Είμαστε, δηλαδή, υπεράξιοι αυτών. Το στοιχείο αυτό το χρησιμοποιούμε πολλάκις, για να τους θυμίζουμε: «Είμαστε γνήσιοι απόγονοι των Ελλήνων»! Τρομάρα μας. Δεν είμαστε για απλά κλάματα. Είμαστε για θρήνους!

Αν τώρα ρωτήσετε -λόγω ανεργίας, αποστρατείας και εγκεφαλικής θολούρας-, πως λειτουργεί η καρδιά αυτού του Κράτους ακόμη, αφού τα λοιπά όργανα του σώματος μετά βίας συντηρούνται αφού τους παρέχονται ακατάλληλα φάρμακα, θα απαντήσω: Προφανώς πρόκειται για θαύμα! Ισα και ακούγεται, μόλις και κινείται! Είναι σαν τη μπαταρία αυτοκινήτου που κάηκε το δυναμό και δεν την φορτώνει! Σιγά-σιγά χάνει τη δύναμή της, θα εκπνεύσει και δεν θα μπορέσουμε να πατήσουμε μίζα, να πάρει μπροστά η μηχανή! Οπότε; Θα κάνουμε αντικατάσταση; Με τι λεφτά; «Υπάρχουν;». Σε ποιό νοσοκομείο θα πάμε. Ποιους γιατρούς θα βρούμε; Τι νοσηλευτικό προσωπικό. Ποια μηχανήματα λειτουργούν; Υπάρχουν εργαλεία; Υπάρχουν τα αναγκαία αναλώσιμα; Και το βασικό. Υπάρχει αυτοκίνητο πρώτων βοηθειών να μας μεταφέρει; Εχει μπαταρία; Εχει καύσιμα; Εχει οδηγό; Εστω φθάσαμε! Αν χρειασθεί να μπούμε στην εντατική; Θα υπάρχει κρεβάτι και οξυγόνο;

Είναι να μην απορούμε με την αναισθησία του κυβερνητικού (δια)μορφώματος που ενώ γνωρίζει την άθλια κατάσταση μας, παλεύει για την παραμονή στην εξουσία, κι όλα είναι ρόδινα κι ωραία; Θα βγούμε το …2018 από τα μνημόνια. Ναι, σίγουρα θα βγούμε από το 4ο, για να ακολουθήσουν τα άλλα μνημόσυνα μέχρι το 2080!

Δεν μας φθάνουν τα δικά μας αδιόρθωτα χάλια, έχουμε και τα συνεχώς προκύπτοντα νέα φοβερά προβλήματα του υπόλοιπου Πλανήτη. Αναταραχή στα Βαλκάνια. ενταση στο Αιγαίο. Αναβρασμός εσωτερικός στην Τουρκία, στη Συρία, σκοτωμοί άγριοι αμάχων. Στη Δημοκρατία της Β. Κορέας πυραυλοαμολυτά. Στη φίλη μακρινή Βενεζουέλα σκοτωμοί-διαδηλώσεις προς δόξαν του Νίκολας Μαδούρο. Ο Αμερικάνός Πλανητάρχης δεν αμπαδάρει τίποτα. Θέλει πάντοτε το …γήπεδο δικό του και να διορίζει τους διαιτητές, κι όποιον πάρει η μπάλα. Ο δικός μας τερματοφύλακας, αντιμετωπίζει παιχταράδες της κλάσεως Ρονάλντο, Μέσσι, Μήτρογλου… Η Μέρκελ διαπιστώνει πως θα παίξει δεύτερο ρόλο και ψάχνει να δει πως θα κρατήσει την Ευρώπη -συγγνώμη-, την Γερμανία «υπεράνω όλων». Ο Μακρόν, ο φίλος Γάλλος νέος Πρόεδρος, τα παίζει τώρα παπαΓάλλος! Αρχίζει να μας σερβίρει μέντες, χαμομήλι, και τσάϊ του βουνού που είναι φυσικά καταπραϋντικά φάρμακα. Μακάρι να αποδώσουν. Να συμφωνήσει ο Σόϊμπλε! Εισβολές λαθρομεταναστών αθρόες. Ευτυχώς τους ετοιμάζουμε εγκαταστάσεις για να ζούνε ανθρώπινα όπως όλοι οι Ελληνες. Και ο Θεός -αν θέλει-, ας βάλλει το χέρι του…