Ανοίγουν οι βαλίτσες και τα κοντεϊνερ της Φρειδερίκης

Περίπου 70 βαλίτσες και μπαούλα της βασίλισσας Φρειδερίκης βρέθηκαν στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι, σύμφωνα με όσα γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης. Οι βαλίτσες παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια και δεν είχαν μεταφερθεί αλλού, όπως είχε συμβεί με την υπόλοιπη βασιλική περιουσία.

Πλέον, τα όποια “μυστικά” κρύβουν οι βαλίτσες της Φρειδερίκης, όπως και πολλά κιβώτια και κοντέινερ που εντοπίστηκαν, αποκαλύπτονται.

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

1

1

“Προχωρούν οι εκκενώσεις των κτιρίων προκειμένου να δούμε τι έχουν κιβώτια και κοντέινερ, τα οποία δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ”.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ “το πρόγραμμα για το Τατόι εξελίσσεται κανονικά. Έχει μπει στους ρυθμούς του”, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι “το κτήμα πλέον μετατρέπεται σε εργοτάξιο, διότι στα περισσότερα από τα κτίρια του ιστορικού πυρήνα ξεκινούν εργασίες, ολοκληρώνονται μελέτες, προχωρούν οι εκκενώσεις των κτιρίων, προκειμένου να δούμε τι έχουν κιβώτια και κοντέινερ, τα οποία δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ”.

Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, “αυτή η δουλειά γίνεται με διπλό σκοπό: Ο πρώτος είναι να δούμε τι υπάρχει από κινητά πράγματα. Ο δεύτερος είναι να αδειάσουν τα κτίρια γιατί έχουν έντονα τα σημάδια του χρόνου. Πρέπει να γίνουν μελέτες για να μην έχουμε μεγαλύτερες βλάβες. Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα, με εντολή του πρωθυπουργού, το έργο στο Τατόι, προχωρεί καλά”, επανέλαβε.

1

Αποκατάσταση της “Οικίας Δασοφύλακα”

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση της λεγόμενης “Οικίας Δασοφύλακα”, η οποία είχε γίνει με λάθος τρόπο στο παρελθόν. “Και το κράτος κάνει λάθη. Όλοι κάνουν λάθη. Μην διεκδικούμε το αλάθητο”, τόνισε η κ. Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι “διορθώθηκε και σήμερα είναι ένα πολύ όμορφο κτίσμα”, στο οποίο “θα φιλοξενηθεί το πρώτο πληροφοριακό κέντρο για το Τατόι. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις υπηρεσίες του, ήδη εκπονεί τις μελέτες για το πώς θα είναι το πληροφοριακό κέντρο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει γίνει η έκθεση, με τους υπολογιστές, το εποπτικό υλικό κλπ.”, υπογράμμισε η κ. Μενδώνη για το κτίσμα το οποίο, όπως είπε, “με ένα μνημόνιο συνεργασίας θα παραχωρηθεί στον Σύλλογο (σ.σ. των Φίλων του Τατοΐου) για να το λειτουργήσει”.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για το Τατόι, στην οποία προχωρεί το υπουργείο. “Ακριβώς διότι είναι πολύ σύνθετη η διαχείριση του συγκεκριμένου κτήματος. Το ΥΠΠΟΑ ξέρει να αναστηλώνει τα μνημεία. Ξέρει να φτιάξει τα μουσεία. Εννοείται ότι η συνδρομή των ειδικών -και αναφέρομαι στον κ. Σταματόπουλο- προφανώς είναι αναγκαία, όχι απλώς πολύτιμη, και αυτό το πλαίσιο συνεργασίας κτίζουμε”.

1

Όπως είπε, “μέσω της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θα προκύψουν και όλες οι διαδικασίες, με τις οποίες θα αναδειχθεί το Τατόι. Και για το Ελληνικό, Εταιρεία Ειδικού Σκοπού ιδρύθηκε”, εξήγησε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας ότι “έχουμε τελειώσει τη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας και δρομολογούμε την διαδικασία ίδρυσης της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, η οποία θα αναλάβει και τη διαβούλευση με τους ιδιώτες”.

(iefimerida.gr)