Ανοιχτός διάλογος: Αποχέτευση-Βιολογικοί καθαρισμοί

Μετά την ανταπόκριση που είχε η πρόταση για την αξιοποίηση του ΘΑΛΑΣΣOΜΥΛΟΥ, στο Αργοστόλι, τον διάλογο που έχει ανοίξει, αλλά και την συνέχεια που ελπίζω πως θα έχει, ανοίγω(σαν Μηχανικός) την συζήτηση και τον ανοιχτό διάλογο για ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό για το Αργοστόλι, που η προβληματική αντιμετώπισή του είχε έντονες επιπτώσεις στην πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι, με την αφόρητη δυσοσμία που σκέπαζε όλη την περιοχή!. Φυσικά αναφέρομαι στην αποχέτευση και την λειτουργία του Σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού (ΣΒΚ), που βρίσκεται στον Γύρο της Λάσσης. Στο θέμα είχε αναφερθεί και στην Ανοιχτή συζήτηση της Δημοτικής Κίνησης Νησί για Όλους, και ο συνάδελφος και Δημοτικός σύμβουλος, Δ. Τρωιάνος και άλλοι μηχανικοί κατά καιρούς.

Στο νησί μας υπάρχουν και λειτουργούν οι εξής ΣΒΚ.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, ΣΑΜΗΣ, ΣΚΑΛΑΣ (λειτούργησε πρόσφατα μετά από καιρό, με τον οποίο σε δεύτερο στάδιο, θα συνδεθεί και ο Πόρος).

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το Αργοστόλι..

Ο ΣΒΚ. Αργοστολίου έχει κατασκευαστεί πάρα πολλά χρόνια πριν, για να καλύψει τις ανάγκες της εποχής εκείνης, με μικρή πρόβλεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής. Σίγουρα ο ρυθμός ανάπτυξης και οι απαιτήσεις της, προσπέρασαν κατά πολύ τις δυνατότητες του ΣΒΚ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ (ΝΕΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ!!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό η λύση του προβλήματος !!.

Είναι γεγονός ότι ο ΣΒΚ. Αργοστολίου δέχεται και επεξεργάζεται και τα λύματα των χωριών και των οικισμών τ’ Αργοστολιού, της Λειβαθούς, της Ερίσσου,κλπ !, που μεταφέρονται εκεί με βυτία. Σίγουρα αυτός ο όγκος αποτελεί φορτίο που αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα των προδιαγραφών λειτουργίας του Σταθμού.

Χρειάζονται λοιπόν, κατά την γνώμη μου, δύο ακόμη παράλληλες και πολύ κρίσιμες δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Σύγχρονη μελέτη και κατασκευή νέου Σταθμού Βιολογικού Σταθμού στην Λειβαθώ και μελέτη και κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας λυμάτων, έστω με COMPACT μονάδες, στην Έρισσο.

Είμαι σίγουρος ότι το θέμα το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας, οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΚ και του Σταθμού ΒΚ.

Επίσης καλά γνωρίζουν το θέμα οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας ΙΝ.

Αλλά και Δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα άξιοι Τεχνικοί μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το πρόβλημα και να δώσουν προτάσεις για την καλύτερη λύση. Εγώ κάποιες απλές σκέψεις και προτάσεις καταθέτω για ανάδειξη και ανοιχτή συζήτηση για την ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού «ακούσει» τους Τεχνικούς του και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ας πάρει την πολιτική απόφαση για το ποια λύση προκρίνει, για να λυθεί το πρόβλημα δραστικά και με προοπτική και όχι με μπαλώματα ή ημίμετρα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε να δοθούν σύντομα οι ενδεδειγμένες και με μακροχρόνια προοπτική λύσεις από τους ειδικούς. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, θα χειροτερεύουν!!

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ …ΑΠΟΡΟΦΗΘΟΥΝ!!