Απάτη με «επιδότηση για ελεύθερους επαγγελματίες»

Ενας 55χρονος Αλβανός παγιδεύτηκε στην Κεφαλονιά και είδε να αδειάζει τραπεζικός του λογαριασμός. Η απάτη στήθηκε στο Αργοστόλι.

Η απάτη στοίχισε στον άτυχο άντρα που ζει στο Αργοστόλι 13.000 ευρώ. Τα χρήματα που υπήρχαν σε τραπεζικό του λογαριασμό. Ο δράστης που παραμένει άφαντος, κατάφερε να τον παγιδέψει με ένα τηλεφώνημα. Του συστήθηκε ως υπάλληλος λογιστικού γραφείου και τον έπεισε να του δώσει τους κωδικούς e-banking. Ο 55χρονος Αλβανός δέχτηκε και όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί και πήγε στην αστυνομία για καταγγελία, ήταν ήδη αργά.

Ο δράστης είπε στον 55χρονο ότι χρειάζεται τους κωδικούς για να τρέξει τις διαδικασίες για ένα δήθεν επίδομα που πρόκειται να δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες. Το θύμα πίστεψε πως συνομιλούσε με έναν υπάλληλο του λογιστικού του γραφείου και δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει έλεγχο.

Πολύ γρήγορα η απάτη ολοκληρώθηκε και τα χρήματα έκαναν φτερά από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης, με στόχο να μπορέσουν να φτάσουν στα ίχνη του δράστη που κρύβεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τις τελευταίες ημέρες έγιναν άλλα τρια διαφορετικά περιστατικά απάτης στην Κεφαλονιά, όπου πολίτες κατήγγειλαν ότι, επιτήδειοι που επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί τους, προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και λογιστικού γραφείου, εκμαίευσαν τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής με το πρόσχημα αντίστοιχα, της επιστροφής χρημάτων και της πίστωσης επαγγελματικής επιδότησης, αποσπώντας τα χρηματικά ποσά των 2.880 και 3.000 ευρώ, κατά περίπτωση.

Επίσης, πολίτης στην Κεφαλονιά, κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι άγνωστος δράστης, του απέσπασε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, ως προκαταβολή για την ενοικίαση οικίας, χωρίς να ολοκληρώσει τη σχετική συμφωνία.

  • Για την αποφυγή εξαπάτησης, υπάρχουν πληροφορίες και συμβουλές στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (https://cyberalert.gr/).