Απίστευτες προκλήσεις μέσα στην τουρκική Βουλή. Τούρκος βουλευτής: Θα υψώσω στα νησιά την τουρκική σημαία και θα στείλω την ελληνική πίσω με κούριερ

Νέα πρόκληση την Πέμπτη από την πλευρά της Τουρκίας καθώς βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απείλησε ότι θα υψώσει σε 18 ελληνικά νησιά την τουρκική σημαία και θα στείλει με… κούριερ στην Αθήνα την ελληνική σημαία.

«Θα πάω στα νησιά αυτά και αν χρειαστεί θα υψωσω ο ίδιος την Τουρκική σημαία. Μετα θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Τανζού Οζτζάν σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του κόμματος CHP είχε δηλώσει προ ημερών ότι 18 μικρά νησιά κατέχονται από την Ελλάδα. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αναρωτηθεί «θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;». «Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Επανερχόμενος στο θέμα αυτό ο Τούρκος βουλευτής ζήτησε και από συναδέλφους του να τον ακολουθήσουν στο… εγχείρημά του αυτό.

«Υπάρχουν 18 νησιά και δυο βραχονησίδες που μας ανήκουν. Ο Τούρκος πρόεδρος που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα κλείνει τα μάτια στο θέμα αυτό. Να πει στην Ελλάδα: παρε τη σημαία από εδώ, είναι δικό μου έδαφος. Δεκαοχτώ δικά μας νησιά τα χαρίσαμε στους Έλληνες» είπε ο Οζτζάν προσθέτοντας ότι θα πάει με βάρκα στα νησιθά αυτά καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να πράξει αναλόγως.

«Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει το καθήκον της θα το κάνουμε εμείς… Θα πάμε την άλλη εβδομάδα και θα πούμε ότι τα εδάφη της πατρίδας έχουν ποτιστεί με το αίμα των ηρώων. Θα πάμε και θα διεκδικήσουμε τις βραχονησίδες που μας πήραν κάτω από τη μύτη μας» είπε ενώ κάλεσε και τους βουλευτές εκτός από το δικό τους κόμματος και των άλλων κομμάτων, του ΑΚΡ και του ΜΗΡ.

Απάντηση πήρε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τα νησιά αυτά εσίες τα δώσατε επί Ινονού, το 1923. Σας έχουμε απαντήσει σε αυτό το θέμα των νησιών πολές φορές και μάλιστα έχετε ανησυχήσει».


Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης: Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα σε ολόκληρη την Κύπρο


«Η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια χώρα μόνο του βορρά αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει», δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση με θέμα τον προϋπολογισμό. 

Θέλοντας να τονίσει το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας προς τα Κατεχόμενα είπε ότι «ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που γίνονται από τις δυο πλευρές δηλαδή από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί και δήλωσε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στην ελληνική πλευρά: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά με την αδιάλλακτη στάση της ήταν η αιτία για να χαθεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία στο Κυπριακό ζήτημα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «εμείς, όπως και η Βρετανία, δεν είμαστε εγγυήτρια χώρα μόνο του βορρά, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος μίλησε ακόμη και για το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον της Τουρκοκυπριακής πλευράς και την άδικη απομόνωση τους.

(protothema.gr)