ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ πολιτισμό και κόσμο , λέγεται ότι το 90% των ανθρώπων ζει σε χαμηλότερα συνειδησιακά επίπεδα , αφού η προσπάθεια του συγκεντρώνεται στο να βρει αρκετή ασφάλεια , χρήματα ,κοινωνική θέση, διακρίσεις ,σεξ , εγωκεντρικές αναζητήσεις και ικανοποίηση των αισθήσεων. Όλα αριστεροεγκεφαλικές λειτουργίες όπως είναι και η εκπαίδευση των ανθρώπων .
Η ζωή των περισσοτέρων για να ικανοποιηθούν όλες αυτές οι ”ανάγκες” γίνεται δύσκολη , γεμάτη απογοητεύσεις , πίκρες, θυμό, φόβο, ζήλια και ανταγωνισμό. Το αίσθημα της απληστίας καταλαμβάνει τους ανθρώπους μια και όσα και να έχεις καταφέρει , κάποιος άλλος έχει κάνει περισσότερα .
Το αίσθημα ανασφάλειας που τελικά κυριαρχεί στους ανθρώπους εξελίσσεται σε μια διαρκή ανησυχία που είναι η μεγαλύτερη αιτία του χρόνιου στρες που θεωρείται υπεύθυνο για το 90% των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο σημερινός άνθρωπος.
Ο σύγχρονος άνθρωπος τελικά δεν κινδυνεύει από κάποιο άγριο θηρίο όπως στο μακρινό παρελθόν του , αλλά από τα γεγονότα που ο ίδιος δημιουργεί . Σχεδόν όλα τα αντιμετωπίζει σαν απειλητικά.
Γίνεται καχύποπτος, ζηλόφθονος, επικριτικός, ανταγωνιστικός και συχνά επιθετικός και εχθρικός. Αναζητά τη λύτρωση στις επιτυχίες παντός τύπου, στα οικονομικά στις γνώσεις τις εξειδικευμένες , στην πολιτική , στη δύναμη και όσο σημειώνει επιτυχίες και ευρίσκεται στο προσκήνιο , τόσο λιγότερη αγάπη , ικανοποίηση και γαλήνη βρίσκει μέσα του . Εθίζεται στις ορμόνες (νευροπεπτίδια) και γίνεται αυτοσκοπός το συνεχές αδιάκοπο κυνηγητό.
έχουμε μετατρέψει τις επιθυμίες — προτιμήσεις μας σε απαιτήσεις– προσκολλήσεις.
Αν δεν ικανοποιηθούν όλα όσα θέλουμε , νοιώθουμε χαμένοι, ανίκανοι, άχρηστοι, μόνοι, αναξιόπιστοι, ξοφλημένοι….
Το πείραμα της καθηγήτριας πανεπιστημίου κας Pert με το πειραματόζωο που απελευθέρωνε, ο εγκέφαλος του, πατώντας έναν μοχλό τις ορμόνες των νευροπεπτιδίων (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ,α,) στο σώμα του που η επιστήμων είχε συνδέσει ,έδειξε ότι: Το πειραματόζωο τελικά πατούσε τον μοχλό να απελευθερώνονται οι ορμόνες στο σώμα του περισσότερο από το φαγητό , το σεξ , τον ύπνο μέχρι που πέθαινε.
Κατά κάποιον τρόπο έτσι κάνουμε και εμείς . Συνεχίζουμε να ζούμε να ”πατάμε” τον μοχλό για τισ χημικές αντιδράσεις των ορμονών , λόγω της προσκόλλησης μας σε απαιτήσεις που θεωρούμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να επιτύχουμε και όχι σε προτιμήσεις που θα έφερναν γαλήνη και ισορροπία στη ζωή μας.
Όταν δεν ικανοποιούμε κάποια επιθυμία μας αισθανόμαστε απόρριψη, θυμό ,φόβο και απειλή . Σιγά σιγά αυτό μετατρέπεται σε εξάρτηση η οποία μας εμποδίζει να βρούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε..
Η αναζήτηση προτύπων να μοιάσουμε , δείχνει αναγνώριση των αντιθέσεων που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα.
Τα πρότυπα που μας ωθούν με όσους τρόπους μπορούν (τηλεόραση, ράδιο, τύπος, διαδίκτυο, σχολείο, εκκλησία, κράτος, γονείς ) ,είναι πρότυπα που δεχόμαστε ασυνείδητα σε παιδική ηλικία και θεωρώντας τα απαραίτητα να συμφωνήσουμε , διαφορετικά είμαστε έκπτωτοι , δεχόμαστε το καθεστώς και συμμορφωνόμαστε.
Με μερικά από αυτά τα υιοθετούμε και οι πράξεις μας συνάδουν με τις πεποιθήσεις μας.
Είμαστε ”καλά” παιδιά γιατί είμαστε υπάκουα και με το σύστημα ανταμοιβής για τα πρότυπα αισθανόμαστε και ικανοποιημένοι. Στην πραγματικότητα υποφέρουμε γιατί μπαίνουμε σε αυτό το αέναο
κυνηγητό που δεν έχει τέλος . Τελικά ανακαλύπτουμε ότι είμαστε ”προσαρμοσμένα” παιδιά και τότε αρχίζει η αμφισβήτηση., η αναθεώρηση η αναζήτηση και πολλές φορές η αναγνώριση των πραγματικών μας αναγκών με βάση την ισορροπία και την αρμονία που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας.
Αν συνεχίζετε να επιτυγχάνετε αποτελέσματα , αλλά δεν αισθάνεστε πραγματική χαρά και πληρότητα , είναι πιθανόν να κουραστείτε και να αναζητήσει το σώμα σας πρόσθετη ενέργεια για να σταθεί όρθιο, Τότε να ξέρετε σας έχουν νικήσει και σαν το πειραματόζωο ”πατάτε” τον μοχλό της συγκίνησης .
Η αφύπνιση θα έρθει από τις απαντήσεις που θα δώσεις στις ερωτήσεις που θα κάνεις στον εσωτερικό σου εαυτό όταν ήρεμος και γαλήνιος επικοινωνήσεις μαζί του.
Μέχρι τότε μετέτρεψε τις απαιτήσεις– προσκολλήσεις σου σε επιθυμίες –προτιμήσεις και χαλάρωσε.