Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, από ΦΠΑ υλικών και άλλες ρυθμίσεις ζητάει η βουλευτής Aφρ. Θεοπεφτάτου

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Βουλευτής του Νομού μας κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου προς τους Υπουργούς Oικονομικών, Oικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οποία ζητάει απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αλλά και άλλες ρυθμίσεις για τους σεισμόπληκτούς κατοίκους των νησιών μας.

Η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Oι δυσμενείς συνέπειες που προκάλεσαν στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των νησιών μας οι δύο ισχυροί σεισμοί του 2014, αλλά και οι πρόσφατες πλημμύρες, εξακολουθούν να αποτελούν ανοιχτά «μέτωπα», ενώ απ’ τις 17-11-15 εκδηλώθηκαν εκ νέου ισχυροί σεισμοί με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα ζητήματα και να δημιουργηθούν νέα και εξίσου σοβαρά προβλήματα στη καθημερινότητα και στις ανάγκες των πολιτών. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη βρίσκονται στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, γεγονός που η πολιτεία θα πρέπει να έχει υπόψη της ως προς την προσέγγισή της.

Μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί ότι εξαιτίας του σεισμικού φαινομένου που εξακολουθεί αλλά και των έκτακτων πλημμυρών, κάθε σοβαρή οικονομική και επενδυτική πρωτοβουλία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, έχει ανασταλεί. Μνημειώδη έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας βρίσκονται στην τύχη τους και πολλά απ’ αυτά δεν μπορούν πλέον να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους λόγω των βλαβών που έχουν υποστεί και τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται ακόμη σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

Τούτη την ώρα που ολοκληρώθηκε η τουριστική περίοδος, ενώ μπροστά μας έχουμε το χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία νησιωτική περιοχή, θεωρούμε πως είναι ανάγκη να λάβετε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των θεσμικών και κοινωνικών φορέων που έχουν κατατεθεί, όπως απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από ΦΠΑ των υλικών που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση, αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και φορολογικών βαρών, παράταση οικοδομικών αδειών, ειδικές ρυθμίσεις για δημόσια έργα και να φροντίσετε για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας στα νησιά μας αλλά και για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί ως προς τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους.

Με τιμή,
Αφροδίτη
Θεοπεφτάτου
Βουλευτής
Κεφαλληνίας και
Ιθάκης