Απαντήσεις σε ερωτήματα Πολιτών

Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου ιδρυτικών αρχών της Κίνησης Πολιτών “Κεφαλονιά – Νησί για όλους” πολλοί συμπολίτες μας έχουν καταθέσει συγκεκριμένα ερωτήματα. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σε αυτά μέσα από αυτό το κείμενο.

Τί είναι η Κίνηση Πολιτών “Κεφαλονιά-Νησί για όλους”; Είναι Δημοτική παράταξη;

Πρόκειται για μια Κίνηση Πολιτών, οι οποίοι θέλουν να καταθέσουν δημόσια τις θέσεις, απόψεις και ιδέες τους, με στόχο την ενεργοποίηση της κοινωνίας και την κινητοποίησή της για συμμετοχή στα κοινά πράγματα του τόπου μας. Οι αρχές και οι στόχοι της Κίνησης καταγράφονται αναλυτικότερα στο δημοσιευμένο κείμενο αρχών.

Αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται για Δημοτική παράταξη, όμως o στόχος είναι να προκύψει μέσα από την Κίνηση μια Δημοτική παράταξη, μετά την οριστικοποίηση του θέματος της διάσπασης ή όχι του Δήμου Κεφαλλονιάς και τις απόψεις που θα κατατεθούν στην Κίνηση έως τότε.

Γιατί δεν υπάρχει αρχηγός;

Καμία Κίνηση Πολιτών και συλλογικότητα δεν χρειάζεται αρχηγό. Οι στόχοι της Κίνησης για παραγωγή προτάσεων και ενεργοποίηση των πολιτών δεν απαιτεί την ύπαρξη αρχηγού. Όλοι είναι ισότιμοι όπως καταγράφεται και στις βασικές αρχές μας. Εν καιρώ θα προκύψουν δημοκρατικά οι αντιπρόσωποι της Κίνησης που θα την εκπροσωπούν και θα υλοποιούν τις αποφάσεις της.

Ποιος είναι ο ρόλος της Οργανωτικής Επιτροπής;

Τα 19 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής έχουν το ρόλο της προώθησης των προτάσεων και του ανοίγματος της Κίνησης στην κοινωνία. Αποτελούν επίσης τα σημεία αναφοράς που απαιτούνται ώστε κάποιος να μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες της Κίνησης.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στην Κίνηση Πολιτών; Πρέπει να είναι υποψήφιος σε εκλογές κάποιος που θα συμμετάσχει;

Όλοι οι συμπολίτες μας που συμφωνούν με τις αρχές και τους στόχους της Κίνησης μπορούν να συμμετέχουν. Σε καμία περίπτωση η συμμετοχή δεν προϋποθέτει και ένταξη σε Δημοτική παράταξη. Κανένα μέλος της κίνησης δεν αποτελεί αυτόματα και μέλος Δημοτικής παράταξης.

Ποιος είναι ο ρόλος των κομμάτων στην Κίνηση Πολιτών;

Η Κίνηση Πολιτών δεν δεσμεύεται, δεν υποστηρίζει και δεν υποστηρίζεται από κάποιο κόμμα. Οι λύσεις στα τοπικά θέματα δεν έχουν χρώμα. Απαιτείται συνεργασία και συναίνεση για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά σαν νησί. Αυτό ακριβώς επιθυμεί και πρεσβεύει η Κίνηση Πολιτών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Σε κάθε περίπτωση η Κίνηση σέβεται τα κόμματα ως πυλώνες της Δημοκρατίας.

Γιατί συμμετέχουν πρόσωπα που προέρχονται από κόμματα;

Φυσικά συμμετέχουν και θα συμμετέχουν πρόσωπα που ανήκουν σε κόμματα, με την προϋπόθεση ότι οι κομματικές ταυτότητές τους μένουν εκτός Κίνησης και ότι οι θέσεις και οι πράξεις τους δεν υποδεικνύονται από το κόμμα στο οποίο ανήκουν.

Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών, όπως και οι προσωπικές απόψεις των μελών της, εκφράζονται δημόσια – και πάντα επώνυμα – μέσα από Δελτία Τύπου, τα οποία αποστέλλονται σε όλα τα τοπικά μέσα. Διαφωνούμε με τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και είμαστε κάθετα αντίθετοι στις πρακτικές των ανώνυμων δημοσιευμάτων και της λασπολογίας, τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Η Οργανωτική Επιτροπή