Απατεώνες επιχειρούν να αποσπάσουν λεφτά απ’ τους πολίτες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην Κεφαλονιά, επιτήδειοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από πολίτες χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα που σχετίζονται με τις ζημιές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, σε  πρόσφατη περίπτωση, άγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιοκτήτη αρτοποιείου και παρουσιαζόμενος ως μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την επιθυμία να προβεί στην άμεση αγορά τροφίμων. Στη συνέχεια της συνδιαλλαγής τους και με το πρόσχημα της λανθασμένης καταβολής μεγαλύτερου χρηματικού ποσού από το απαιτούμενο, ο επιτήδειος  έπεισε τον ιδιοκτήτη του αρτοποιείου, να καταθέσει χρηματικό ποσό ύψους (2.000) ευρώ, ως μέρος της υποτιθέμενης διαφοράς τους, αποστέλλοντας του μάλιστα μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, πλαστό παραστατικό κατάθεσης.

Επιπλέον, σε πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς,  πολίτες έχουν κληθεί από επιτήδειους να καταβάλουν χρηματικό ποσό, με το πρόσχημα έγκρισης μεγαλύτερου ποσού αποζημίωσης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά,  συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, τους ζητούνται από άγνωστα άτομα που παρουσιάζονται ως κρατικοί ή τοπικοί φορείς, η καταβολή χρηματικών ποσών ή η παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

Τέλος, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους. 

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.