Αποδυναμώνουν την Πυροσβεστική στα Ιόνια Νησιά για τις ανάγκες της Fraport

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για την ετεροβαρή συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και Fraport, και η οποία δίνει στην γερμανικών συμφερόντων Κοινοπραξία δικαιώματα όχι μόνο στα 14 ελληνική αεροδρόμια, τα οποία της έχουν παραχωρηθεί, αλλά και σε γη, σε υπηρεσίες, σε ατέλεια φόρων και σειρά άλλων προνομίων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιόμαχο και έμπειρο προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μεταφέρθηκε από 1ης Απριλίου στους Σταθμούς Πυρόσβεσης των 14 αεροδρομίων, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ετοιμότητά τους.

Το θέμα, που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, έθεσαν από κοινού στη συνεδρίαση της ΕΝΠΑ οι περιφερειάρχες Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, εκφράζοντας την αγωνία τους και ζητώντας την άμεση ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες που εδρεύουν τα 14 αεροδρόμια, που εκχωρήθηκαν στην Fraport.

“Στα Ιόνια Νησιά στην κυριολεξία αποδυναμώνουν πλήρως τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίας, μεταφέροντας συνολικά 56 μάχιμους και έμπειρους πυροσβέστες στην Fraport για τις ανάγκες πυρασφάλειας των αεροδρομίων. Στα απόνερα της, αποικιακού τύπου, συμφωνίας που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με την γερμανική κοινοπραξία για τα 14 αεροδρόμια, πολύ φοβάμαι ότι έχουμε πολλά ακόμα κακώς κείμενα να δούμε”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Οι 56 πυροσβέστες που μεταφέρονται στα αεροδρόμια ευθύνης της Fraport είναι: 9 από την πυροσβεστική δύναμη Κέρκυρας, 11 από την Λευκάδα, 23 από την Κεφαλονιά και 13 από τη Ζάκυνθο, δηλαδή ουσιαστικά ένα μεγάλο τμήμα της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ιόνια Νησιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό ούτε και για τις βάρδιες.

Το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, μετά την εισήγηση των δύο Περιφερειαρχών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και ζητεί την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην περιφέρεια και κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες που εδρεύουν τα 14 αεροδρόμια, τα οποία εκχωρήθηκαν στην Fraport.

Aποδυναμώνεται η Πυροσβεστική για χάρη της Fraport τονίζει η ΠΙΝ