Αποζημίωση-μαμούθ για τον 87χρονο Χέλμουτ Κολ: Θα πάρει 1 εκατομμύριο ευρώ για βιογραφία χωρίς την έγκρισή του και για παραβίαση της ιδιώτικότητας του

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ επιδίκασε γερμανικό δικαστήριο.

Με την κατηγορία της παραβίασης της ιδιωτικότητάς του, ο εκδοτικός όμιλος Random House και δύο δημοσιογράφοι υποχρεούνται να πληρώσουν 1 εκατ. ευρώ στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, για μια βιογραφία του που εκδόθηκε χωρίς την έγκρισή του.

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ επιδικαστεί υπό την γερμανική νομοθεσία για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του δικαστήριο της Κολωνίας.

Ο 87χρονος σήμερα Κολ άσκησε αγωγή στον εκδοτικό όμιλο και τους αόρατους συγγραφείς του, Χέριμπερτ Σβαν και Τίλμαν Γενς, για την δημοσίευση, χωρίς την συγκατάθεσή του, 116 δηλώσεων που έκανε ο Κολ κατά την διάρκεια 600 ωρών συζητήσεων με τον πρώην Καγκελάριο την περίοδο 2001-2002.
Οι δηλώσεις του κυκλοφόρησαν σε μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του Κολ, με τίτλο «Κληρονομιά: Τα πρωτόκολλα του Κολ».

Η απόφαση του δικαστηρίου επίσης επικύρωσε και το αίτημα του Κολ να απαγορευθεί η χρήση των συνεντεύξεων και να του επιστραφεί το ηχογραφημένο υλικό.

Στο επίμαχο βιβλίο, ο πρώην καγκελάριος φέρεται να κάνει περιφρονητικά σχόλια για δημόσια πρόσωπα και πολιτικούς, ανάμεσα τους η Άγκελα Μέρκελ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα καθώς και για το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Ο Κολ είχε συνεργαστεί στενά με τον Σβαν και από το 2004 ως το 2007 εκδόθηκαν τρεις πρώτοι τόμοι με τα απομνημονεύματα του πρώην καγκελάριου, αλλά υπήρξε διαφωνία για τον τέταρτο τόμο που εκδόθηκε το 2014, χωρίς τη συγκατάθεση του Κολ.

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τον Σβαν να αποκαλύψει πού βρίσκονται τα αρχεία των ηχογραφήσεων των 600 ωρών συζητήσεων που είχε με τον Κολ ενώ ο εκδοτικός οίκος και οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση στην απόφαση μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

(iefimerida.gr)