Απολογισμοί και …απολογίες της Δημοτικής Αρχής

Θ. Μιχαλάτος

Φθάνοντας στα δυόμισι χρόνια θητείας της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου και στο τέλος του 2021 ο απολογισμός του έργου της προκαλεί προβληματισμούς.

Μια παράταξη πολλά υποσχόμενη ανέλαβε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του δημότη και να διαχειριστεί τα ποικίλα προβλήματα του τόπου.

Οι δημότες τής έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, με ελάχιστη απόκλιση από την παράταξη Παρίση, θεωρώντας πως θα εισακουστούν οι φωνές για καλύτερο μέλλον. Πραγματικά, το προεκλογικό φυλλάδιο του κ. Μιχαλάτου ήταν προσανατολισμένο στα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Όποιος το μελετούσε έπαιρνε ελπίδα. Όποιος όμως το μελετούσε προσεχτικά διαπίστωνε μεγαλεπήβολα σχέδια εκ των οποίων ήταν αδύνατον κάποια να πραγματοποιηθούν. Παραταύτα η καλή προαίρεση υπερίσχυσε και δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης (ή απελπισίας). Η δέσμευση του κ. Μιχαλάτου για ενημέρωση των πεπραγμένων δήλωνε τη διάθεση για επικοινωνία με τον δημότη και διαφάνεια στις αποφάσεις. Ακόμη τα ΜΜΕ θα είχαν τη δυνατότητα να θέτουν τα ερωτήματά τους και έτσι να προκύπτει εποικοδομητικός διάλογος με απώτερο στόχο το καλό του Δήμου.

Σήμερα, τίποτε από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως, η δημοτική αρχή έβαλε απέναντί της τους πολίτες, τα τοπικά συμβούλια, τα κόμματα, τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις και τα τοπικά ΜΜΕ και όποιον τόλμησε να εκφέρει έτερη άποψη. Ο Δήμαρχος ευθέως αποδίδει ευθύνες σε όσους διαφωνούν ή κρίνουν αναφερόμενος σε συνομωσιολόγους αντιπολιτευόμενους που στόχος τους είναι να ανακόψουν την πορεία των έργων του. Μόνο που τα έργα αυτά περιορίζονται σε προσωπικές επιλογές (βλπ. Συμπαραστάτης του Πολίτη, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής) ή σε αποφάσεις που ποτέ δεν εκτελούνται. Ο ίδιος μίλησε για λανθασμένους επικοινωνιακούς διαύλους οι οποίοι δεν επέτρεψαν στον δημότη να αντιληφθεί τα έργα του.

Η ανύπαρκτη ευγλωττία του δεν μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία έργου αλλά και την αδυναμία επικοινωνίας με τους δημότες. Αντιθέτως με ορισμένους δημοτικούς συμβούλους του που η γλώσσα τους πάει ροδάνι και εκθέτουν πρόσωπα και καταστάσεις. Αρκετοί δε της παράταξης του εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το «πάγωμα» τους και την προώθηση μη αιρετών σε θέσεις ευθύνης. Για συνεντεύξεις τύπου ούτε λόγος. Μόνο στα μέσα ιδιοκτησίας του και αυτές μετρημένες.

Από την άλλη οι συνεργάτες του πιο πολύ τον εκθέτουν με τις παλαιοκομματικές συμπεριφορές τους παρά αποδεικνύουν καλλιέργεια και ήθος. «Σερίφηδες» οι οποίοι φωνασκούν και δείχνουν την ,κατ` αυτούς, απόλυτη εξουσία τους στον δήμο και στους δημότες και υπερτιτλούχοι οι οποίοι μελετούν και παρουσιάζουν ουτοπικές μελέτες δίνοντας υποσχέσεις για πράσινη ανάπτυξη.

Στο μεταξύ ο δημότης παρακολουθεί με θλίψη τα δρώμενα. Οι κατά καιρούς απολογισμοί του Δημάρχου μάλλον θα έπρεπε να είναι απολογίες για τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν οδηγήσει τους δημότες στην πλήρη απογοήτευση.