Αποτελέσματα Δημοτικής Αρχής …το ανάγνωσμα και …νέος μπαζότοπος στην Παλική επί θύραις

Δεν ξέρουμε για τι πράγμα θα μείνει στην ιστορία η Δημοτική Aρχή Παρίση αλλά σίγουρα τα πρωτεία τα διεκδικεί …η αποτελεσματικότητα της στην παραγωγή έργου.

Είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχει ένα (ένα …ούτε καν δύο) έργα που νάχει τελειώσει στην καθορισμένη από την σύμβαση προθεσμία. Παρατάσεις επί παρατάσεων και κόντρα παρατάσεις χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων της δημοτικής αρχής, μαζί με επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις που αέναα και δίχως φειδώ δίνονται από Παρίση – Λυκούδη με κορυφαία την περίπτωση του Γηροκομείου που ουδείς γνωρίζει των αριθμό των παρατάσεων και των υποσχέσεων για ολοκλήρωση (τελευταία φορά από τον Λυκούδη πριν από τα Χριστούγεννα ότι «ολοκληρώνεται και εγκαινιάζεται το Μάρτιο το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου» δίχως όμως να προσδιορίσει για …ποιόν Μάρτη μιλάει).

Γιατί τα λέμε όλα αυτά;

Παρακολουθείστε το θέατρο του παραλόγου που επικρατεί στις ενέργειες και τη συνέπεια της δημοτικής αρχής και ειδικότερα σε ό,τι έχει σχέση με έργα, μελέτες, προστασία περιβάλλοντος κ.λ.π.

Στη θέση «Βοράτω» στους Σουλλάρους της Παλικής εδώ και άγνωστο πόσο διάστημα (πάντως σίγουρα μετά τους σεισμούς του 2014) λειτουργούσε κατά παράβαση του νόμου Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που «συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Μεταξύ των άλλων στερεών αποβλήτων εντοπίστηκαν και «φύλλα αμιαντοτσιμέντου (ellenit) που έχουν υποστεί τεμαχισμό ή θραύση».

Μετά από αλλεπάλληλες αυτοψίες και αντίστοιχες εκθέσεις του αρμόδιου Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνας με την 27677/ 6419/31-3-2016 απόφασή του (6ΔΘΥ7ΛΕ-Ξ3Η) επέβαλε πρόστιμο 27.000 ευρώ το οποίο επιμερίζεται σε πρόστιμο 10.000 ευρώ για λειτουργία Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων κατά παράβαση του νόμου που συνιστά υποβάθμιση περιβάλλοντος, πρόστιμο 7.000 ευρώ για εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του ΧΑΔΑ χωρίς την αναγκαία Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης και τέλος πρόστιμο 10.000 ευρώ για την διαχείριση των αμιαντούχων υλικών που εντοπίστηκαν στο χώρο.

Μετά από …2 μήνες αφότου πήρε στα χέρια της η δημοτική αρχή το πρόστιμο και συγκεκριμένα στις 30/5/2016 ασκεί προσφυγή στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη την οποία και εγκρίνει στην οικονομική επιτροπή κατά πλειοψηφία (ο Ν. Γκισγκίνης ψήφισε λευκό) μετά από ακόμη …18 ημέρες στις 17/6/2016 !

Η ταχύτητα αντίδρασης της δημοτικής αρχής …μοναδική και παροιμιώδης!

Το αποτέλεσμα της προσφυγής είναι άγνωστο αν και φημολογείται πως απορρίφθηκε.

Πάντως αν και το πρόστιμο των 27 χιλιάδων περιλάμβανε πρόστιμο 7 χιλιάδων για εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του ΧΑΔΑ από τον Δήμο, χωρίς την υποβολή Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης η δημοτική αρχή …αποφασίζει μετά από δύο μήνες από το πρόστιμο, στις 24/5/ 2016 να αναθέσει (προφανώς …με την προσφιλή της μέθοδο της απευθείας ανάθεσης) έναντι 17.900, 00 €χωρίς Φ.Π.Α. την εκπόνηση της μελέτης «Τεχνική μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης» του παράνομου ΧΑΔΑ με την 145/2016 απόφαση της οικονομικής επιτροπής (ΑΔΑ: Ω9ΔΗΩΕ5-ΠΑΧ).

Παρά τον προδήλως επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης εκπόνησης της μελέτης, η δημοτική αρχή ενεργεί με …το πάσο της.

Ενώ η μελέτη θέλει για να συνταχθεί μόνο …90 ημέρες, η δημοτική αρχή ανάλωσε …136 ημέρες για να οριστεί ο εκπρόσωπος της εταιρίας που …ΘΑ υπέγραφε την σύμβαση!

Εν τω μεταξύ όμως …αλλάζει ο νόμος («όλα του γάμου δύσκολα»…) για τις απευθείας αναθέσεις τον Αύγουστο και η δημοτική αρχή παίρνει χαμπάρι τι γίνεται …τον Οκτώβριο όταν το Υπουργείο βγάζει σχετική εγκύκλιο στις 19/10/ 2016 οπότε και σταματάει την διαδικασία ανάθεσης της μελέτης του ΧΑΔΑ !

Παρ’ όλα αυτά η αποτελεσματική και ικανή δημοτική μας αρχή συνεχίζει …να φουμάρει αρειμανίως!

Ακυρώνει (ως όφειλε) την απόφαση της απευθείας ανάθεσης μετά από …τέσσερεις (σχεδόν) μήνες την περασμένη Πέμπτη 9/2/ 2016 με την 24/2017 απόφαση της οικονομικής επιτροπής (ΑΔΑ: 6ΠΔ1ΩΕ5-86Δ)!

Και να τέλειωνε εδώ η επίδειξη των ικανοτήτων της δημοτικής αρχής, θάλεγες στα κομμάτια… Αμ δε !

Τώρα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής, «ο Δήμος θα προχωρήσει εκ νέου στην ανάθεση της μελέτης» αφού όμως πρώτα («ζήσε Μάη μου» δηλαδή…) «επικαιροποιήσει το φάκελο του έργου σύμφωνα με το νέο νόμο»!

Τι να πει κανείς; Κλείνει όπου νάναι ένας χρόνος από την επιβολή του προστίμου από τον αντιπεριφερειάρχη στο Δήμο για την παράνομη χωματερή στο «Βοράτω» και η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτε άλλο παρά …να φουμάρει αρειμανίως !

«ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΥΛΙΚΩΝ» …ΣΤΟ ΒΟΡΑΤΩ

Και το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος:

Στην ίδια συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου η δημοτική πλειοψηφία (μειοψηφούντος του Νίκου Γκισγκίνη) αποφάσισε …να νοικιάσει μετά από δημοπρασία το επίμαχο ακίνητο 2,5 στρεμμάτων στο «Βοράτω» έναντι 300 ευρώ το μήνα (απόφαση 20/2017 με ΑΔΑ: 69ΗΞΩΕ5-ΒΛΚ) «για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ως χώρος εναπόθεσης-αποθήκευσης υλικών»!!

Η ερώτηση απλή…

Για να μην αρχίσουμε μπρος πίσω και τούμπαλιν τα όσα έγιναν με τον Άγιο Αντώνιο …άδεια έχει το οικόπεδο στο Βοράτω (ή και Βορράτο …σύμφωνα με την ορθογραφία του Δήμου) για την συγκεκριμένη χρήση …«αποθήκευσης υλικών» που προφανώς υποκρύπτει μπάζα, σκουπίδια κ.λ.π.;