Αποφασίζομεν με …μη σύννομες αποφάσεις και διατάσσομεν με …εξώδικα!

Μ. Φόρτες

Με μια πρωτοφανή ενέργεια στην ιστορία τα Ελληνικής  Αυτοδιοίκησης  η εκλεγμένη Περιφερειάρχης κ. Κράτσα με την ιδιότητα της ορισμένης Προέδρου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων επιχειρεί με εξώδικη δήλωση – καταγγελία (!) που έστειλε σήμερα στο Δήμο Αργοστολίου να καλύψει τις μη νόμιμες ενέργειες του ΦοΔΣΑ εναντίον του Δήμου Αργοστολίου και της ΕΔΑΚΙ και γενικότερα της Κεφαλονιάς, προκειμένου να  ανατραπούν καθόλα νόμιμες αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων προωθώντας έτσι τις Κυβερνητικές επιλογές στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τρεις παρατηρήσεις: 

Πρώτη

Αν ο ΦοΔΣΑ είχε την απαιτούμενη νομιμοποίηση η κ. Κράτσα απλά θα υλοποιούσε την απόφαση 2/2020 του Διοικητικού Συμβουλίου και δεν θα έστελνε «φιρμάνια».  

Δεύτερη

Η κ. Κράτσα ως εκλεγμένη Περιφερειάρχης δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να θέτει τον ένα βαθμό Αυτοδιοίκησης απέναντι από τον άλλο.

Πολύ περισσότερο ισχύει το προηγούμενο όταν πολιτικά η ενέργεια της παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές όταν οι Δήμοι λειτουργούσαν με την πρακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Το Δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας δεν έχει χώρο για τέτοιες ενέργειες.

Τρίτη

Θα επαναλάβω εμφατικά:

Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, όπως ρητά ορίζει ο νόμος 4685/2020. 

Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων δεν υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την επίσημη ιστοσελίδα της διαφάνειας στην κρατική δράση γιατί προφανώς δεν νομιμοποιείται.

Μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και η ΕΔΑΚΙ μπορούν να ακυρώσουν τις αποφάσεις τους για το επίμαχο έργο. 

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κ. Κράτσα και με τα εξώδικά της το ομολογεί! 

Και κάτι τελευταίο.

Μόνο ψευτοδίλημμα και «κοκορομαχία» δεν αποτελεί το ποιος θα εκτελέσει το έργο, όταν εκτός από μη νόμιμο είναι και πολιτικά μη ηθικό να υφαρπάζεται μια δουλειά ετών για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι και όταν στην προκειμένη περίπτωση πίσω από τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. στη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται με ΣΔΙΤ η εταιρία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ η οποία αποτελείται κατά 50% από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. εταιρίες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα ενδώσουν σε ενέργειες που θίγουν τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.