Αποχαιρετισμός στον Μάκη Βρεττό

Η Πύλαρος αποχαιρετά σήμερα ένα εκλεκτό τέκνο της, τον Γεράσιμο Βρεττό, 64 ετών. Γεννήθηκε στην Αγία Ευφημία.Την δεκαετία του 70 η πολύτεκνη οικογένειά του μετανάστευσε στην Αθήνα, στα δυτικά προάστια, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Για τους ίδιους λόγους βρέθηκε εκεί και η δική μου οικογένεια, οπότε γνώρισα από κοντά τις δυσκολίες και τον αγώνα, που έδωσαν όλοι τους για να ορθοποδήσουν. Κατάφεραν να σπουδάσουν, να φτιάξουν αξιοπρεπείς οικογένειες και να εμφυσήσουν στα παιδιά τους τις αρχές και τις αξίες, που κοσμούσαν τους ίδιους.

Ο Μάκης, με τον αγώνα του μεροκάματου, αξιώθηκε να δημιουργήσει εξαιρετική οικογένεια. Με τη σύζυγό του Ελένη, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα κορίτσια τους την Κων/να και την Φρύνη, ώστε σήμερα να διακρίνονται όχι μόνο για τις επιστημονικές τους γνώσεις αλλά και για τις αρετές τους, μεταξύ των οποίων η αγάπη τους για την Κεφαλονιά και τους ανθρώπους της. Αργότερα, τη δεκαετία του 2000, ο Μάκης επέστρεψε στην Κεφαλονιά, την οποία ουδέποτε λησμόνησε και εργάστηκε στον τότε Δήμο Πυλαρέων.

Ευτύχησα να είναι συνεργάτης μου για αρκετά χρόνια και τον θεωρώ βασικό συντελεστή της επιτυχούς λειτουργίας των κοινωνικών προγραμμάτων, που είχε αναλάβει ο Δήμος. Έχοντας ζήσει δυσκολίες στη ζωή, έχοντας δώσει αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, έχοντας σπάνια ευαισθησία για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, μπόρεσε να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τον γερασμένο και ανήμπορο πληθυσμό της περιοχής με εξαιρετική συμπεριφορά και ατελείωτα ψυχικά αποθέματα.

Η προσφορά του στον τόπο δεν εξαντλείται μόνο με τα πάρα πάνω. Συμμετείχε ενεργά και με όρεξη στην πολιτιστική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Ήταν μέλος διοίκησης πολιτιστικών συλλόγων Πυλάρου και Σάμης, είχε ουσιαστική συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Πυλαρέων, ήταν άριστος χορευτής και γνώστης των τοπικών παραδόσεων.

Υπηρέτησε τον εθελοντισμό με πάθος και ήταν βασικό στέλεχος της εθελοντικής ομάδας Πυλάρου. Διατηρούσε μικρό κοπάδι προβάτων στα Ταρκασάτα, τη γη των προγόνων του, όπου ανέβαινε καθημερινά. Ήταν ευχάριστος στην παρέα του, ευγενικός, τίμιος, σεμνός, εργατικός.

Ο Μάκης θα λείψει από την Πύλαρο.

Στην οδύνη των δικών του ανθρώπων, προσθέτω την δική μου θλίψη και ευγνωμοσύνη για όσα πρόσφερε στον τόπο μας. Παρηγοριά ίσως είναι η πεποίθηση, πως η ζωή του άξιζε και δεν πέρασε απαρατήρητη από την τοπική μας κοινωνία.

Πύλαρος 29-3-2020

 

* Πρώην Δήμαρχος Πυλαρέων