Από τα ψηλά στα χαμηλά

Συνέχεια είχαμε χθες της πτωτικής πορείας των Ελληνικών μετοχών του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών με κλείσιμο πριν λίγο -2,10% στις 666,84 μονάδες.

Συνολικά η μεγάλη πτώση από την αυτοαποκαλούμενη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ημέρα “εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια” στις 21 Αυγούστου 2018 φτάνει σήμερα το -5,53%.

Όμως, επειδή το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως όλα τα χρηματιστήρια, προεξοφλεί τα μελλοντικά γεγονότα που εκτιμά ότι θα έρθουν στον οικονομικό και πολιτικό ορίζοντα πρέπει να τονίσω ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ από τα υψηλά των 875 μονάδων τον Ιανουάριο 2018 φτάνει σήμερα το αστρονομικά μεγάλο ποσοστό του -23,88%!

Η τεράστια αυτή πτώση στην  εμπιστοσύνη των Ελλήνων  και διεθνών επενδυτών στην ελληνική αγορά, την οποία κυβερνά η αλλόκοτη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, συμβαίνει πάρα το γεγονός ότι ο Dow Jones και οι υπόλοιποι Αμερικανοί δείκτες του Ντόναλντ Τραμπ σημειώνουν από τότε το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο!

Ως βαθύτερη αιτία της πτώσης των Ελληνικών Μετοχών θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι άλλο από την μη πίστη της αγοράς στην ελπίδα που είχανε νωρίτερα στην προοπτική μιας φιλελεύθερης, αυτοδύναμης και μακράς διάρκειας κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της προοπτικής νέων εκλογών με απλή αναλογική το 2020 με αφορμή τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Φοβούνται έτσι οι παράγοντες της αγοράς ότι οι φιλοαναπτυξιακές  πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη της μείωσης των φόρων και του κράτους που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανατραπούν από μια νέα κυβέρνηση ή τους συμβιβασμούς που θα προκύψουν αν δεν εκλέγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας που όπως σίγουρα φαίνεται θα είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.