Από Think Tanks πάμε καλά. Aπό «think» σκέτο;

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Διαβάζω ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται όπως αυξάνονται και οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών. Συγχρόνως όμως οι τράπεζες, οι οποίες διαφημίζουν και τα στεγαστικά τους δάνεια, άρχισαν να βγάζουν σε πλειστηριασμό δεκάδες χιλιάδες ακίνητα! Η ανεργία στη χώρα μας παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη, οι μισθοί και οι επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ, ο τζίρος των καταστημάτων βαίνει πτωτικός και ο χρηματιστηριακός δείκτης δεν προβλέπει καλές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Μπορεί, λοιπόν να μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας, να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων; Και ειδικά εδώ που εξακολουθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτων σε σύγκριση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη… Δυστυχώς μυαλό δεν βάζουμε και τα παθήματα δεν μας συνετίζουν. Έτσι,  συνεχίζουμε την παροχολογία, είτε διαφημίζοντας αυξήσεις συντάξεων και μισθών είτε οραματιζόμενοι επενδύσεις, χωρίς όμως για τις τελευταίες να κάνουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού και για αποκρατικοποιήσεις, αλλά για να πουληθεί ένα τουριστικό λιμάνι ώστε να αξιοποιηθεί, απαιτείται η συμφωνία εννέα υπουργείων και καμιά τετρακοσαριά υπογραφές. Και το αστείο είναι ότι οι διάφοροι γενικοί γραμματείς και υπουργοί αντί να βρουν τρόπους να μειώσουν γραφειοκρατία  -από αυτούς εξαρτάται – απλώς διαμαρτύρονται λες και περιμένουν εμένα να κάνω εγώ τη δική τους δουλειά!

Δυστυχώς κανένα μέτρο προστασίας δεν λαμβάνουμε απέναντι στο επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι κατάρρευσης που προβλέπουν κορυφαίοι οικονομολόγοι και το οποίο είναι αποτέλεσμα του παγκόσμιου συσσωρευμένου δανεισμού και των συνεχιζόμενων οικονομικών ενέσεων των κεντρικών τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που οδήγησε στα αρνητικά επιτόκια των τραπεζών.

Είμαστε αντιμέτωποι με πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα και χρειάζονται βαθιές δομικές αλλαγές που πρέπει να ξεκινήσουν από την παιδεία και την επιμόρφωση των καθηγητών, οι οποίοι αποφεύγουν την αξιολόγηση μήπως και αποκαλυφθεί η «γύμνια» τους και ιδού το αποτέλεσμα: Στις διεθνείς εξετάσεις PISA οι Έλληνες μαθητές κυριολεκτικά «πάτωσαν», γιατί στα σχολεία δεν αποκτούν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να γίνονται «καλοί» πολίτες με κριτική σκέψη. Αποκτούν (ή μάλλον διδάσκονται) γνώσεις που δεν τους βοηθούν στην επίλυση πρακτικών ή καθημερινών προβλημάτων. Το αστείο είναι ότι για τις παταγώδεις αποτυχίες μας πολλοί κατηγορούν αυτές τις ίδιες τις εξετάσεις PISA και ζητούν να μην ξανασυμμετάσχουν εκεί οι μαθητές μας!!! Καλό θα ήταν το υπουργείο μας να «διδαχθεί» από το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας που είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.

Δυστυχώς τη θλιβερή μας παιδεία συναγωνίζεται η εξ ίσου τριτοκοσμική δημόσια υγεία μας, την οποία πληρώνουμε σε τιμές «σουίτας» αλλά όταν χρειαστεί να νοσηλευτούμε ευχόμαστε να βρεθεί έστω ένα ράντζο σε διάδρομο. (Πάντως από υπουργικές εφόδους καλά πάμε)! Από δίπλα βέβαια και η δικαιοσύνη μας, οι εκπρόσωποι της οποίας αυτοεξευτελίζονται σαν «Κατίνες» στα ΜΜΕ. Όσο για τις επιδόσεις μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος – τους τελευταίους μάλιστα έξι μήνες οι αρχές συνέλαβαν 55.609 λαθρομετανάστες και απέλασαν μόνο 169!!! Πραγματικά, σκέτη απελπισία.

Σημείωση

Το άλλο φρούτο που έγινε της μόδας στην Ελλάδα είναι τα Think Tanks που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ο τραγέλαφος μάλιστα είναι ότι εκεί συμμετέχουν και διάφοροι πρώην υπουργοί που λένε τι πρέπει να γίνει για να «σωθούμε» και προτείνουν ακριβώς αυτά που ίδιοι δεν έκαναν όταν ήταν υπουργοί (!).

(capital.gr)