Απών ο Δήμος Κεφαλονιάς από τη μεγαλύτερη προκήρυξη μόνιμων θέσεων των τελευταίων χρόνων! (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

Με απόφαση του αναπληρωτή δημάρχου Διονυσίου Λυκούδη στις 10/7/2017 απολύθηκαν 21 εργαζόμενοι του Δήμου Κεφαλονιάς κυρίως στην Υπηρεσία Καθαριότητας (οι 19 από τους 21) αν και οι συμβάσεις τους έληγαν στις 31/12/2017.

Η απόλυση έγινε με την αιτιολογία μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου των Υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίοι σε έκτακτη  Γενική  Συνέλευση στις 11/7 κατάγγειλαν την Δημοτική Αρχή και εκτός των άλλων απαίτησαν «Να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες για την  προκήρυξη των θέσεων τους μέσω ΑΣΕΠ».

Το θέμα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/7 από την αντιπολίτευση εκτός Ημερησίας Διάταξης και όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση έγινε με εντάσεις παρουσία των απολυμένων και του Συλλόγου των Υπαλλήλων (ρεπορτάζ στον ΗΜΕΡΗΣΙΟ 15 Ιουλίου 2017).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. …δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα (!) και μετά από δυόμισι ώρες η πλειοψηφία δέχτηκε την πρόταση του Λυκούδη, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Η» (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όσο και να ψάξαμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν βρήκαμε δημοσιευμένη την σχετική απόφαση του ΔΣ 201/2017…), ήταν η εξής:

«Ο Δήμος να κάνει επίσημο έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας διευκρινιστικές οδηγίες, να αναμένουμε τι θα γίνει στους άλλους Δήμους της Χώρας και τι ενέργειες θα κάνει η ΚΕΔΕ και έως τις 31/7 μαζί με τις Υπηρεσίες και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουμε και να καταγράψουμε ποιές είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου».

Έκτοτε δεν γνωρίζουμε αν στάλθηκε «επίσημο έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών» (το πιθανότερο είναι να μην στάλθηκε…), όμως ούτε η απόφαση του Δ.Σ. δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ 3 ½ μήνες μετά και ούτε στο Δ.Σ. ήλθε το θέμα για να αποφασιστεί «ποιές είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου»!!!

Η Δημοτική Αρχή ξέχασε τις υποχρεώσεις της, την απόφαση του Δ.Σ. και τους απολυμένους εργαζόμενους!!!

Η πέρα από κάθε υπευθυνότητα στάση της Δημοτικής Αρχής στη στελέχωση του Δήμου για την εύρυθμη λειτουργία του, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνδυαστεί με άλλα γεγονότα των τελευταίων μηνών, τα οποία έχει φέρει στο φως ο «Η», όπως πρώτα και κύρια τις αλλεπάλληλες εξαφανίσεις του ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΡΙΣΗ, αλλά και τις υποθέσεις του χειρισμού στην Kληρονομιά Τυπάλδου και της ξενοδοχειακής επιχείρησης ΣΙΚΥΩΝ ΜΠΗΤΣ , των τριών έργων ανάπλασης στο Αργοστόλι που δεν έχουν παραληφθεί αν και έχουν δοθεί σε χρήση, του νέου Γηροκομείου που όλο τελειώνει και ποτέ …δεν τελειώνει, της εγκατάλειψης του Πλατύ Γιαλού κ.λπ., κ.λπ. δίνουν αν όχι τίποτε άλλο …εικόνα διάλυσης και ακυβερνησίας του Δήμου!!!

Το θέμα της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής για την στελέχωση των Υπηρεσιών του και μάλιστα της ευαίσθητης Υπηρεσίας Καθαριότητας, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον από την είδηση που ήλθε αυτές τις ημέρες στην δημοσιότητα και αφορά τις προσλήψεις 6.667 μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων.

Οι 6.667 μόνιμες θέσεις, αφορούν αιτήματα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Χώρας, έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούν τη μεγαλύτερη προκήρυξη μόνιμων θέσεων που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια. Τα αιτήματα των Δήμων έχουν ήδη επικυρωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και αναμένεται εντός του 2017 να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ανταποδοτικές Υπηρεσίες, κατά κύριο λόγο στον Τομέα της Καθαριότητας.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα αιτήματα έγιναν από τους Δήμους, όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η ανανέωση συμβάσεων στους υπαλλήλους που δουλεύουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ο Τομέας της Καθαριότητας τον περασμένο Ιούλιο και αρκετοί Δήμοι , όπως ο δικός μας με την απόφαση Λυκούδη στις 10/7, προχώρησαν σε απολύσεις των συμβασιούχων.

Δυστυχώς και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Χώρας απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά αιτήματα, ο Δήμος Κεφαλονιάς είναι ΗΧΗΡΑ ΑΠΩΝ!!!

Παρ’ότι είχε ληφθεί σχετική απόφαση του Δ..Σ (201/2017), παρ’ότι απολύθηκαν 21 υπάλληλοι στην καθαριότητα …μεσοκαλόκαιρο μάλιστα, παρ’ότι η ΕΔΑΚΙ (παλιά Διαδημοτική) διαχειρίζεται τα απορρίμματα με αμφιλεγόμενης νομιμότητας προσλήψεις προσωπικού μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΕ) και τα Σπήλαια Δρογκαράτης, Μελισσάνης, όπως και ο Μύρτος λειτουργούν επίσης με αμφιλεγόμενης νομιμότητας προσλήψεις προσωπικού μέσω εταίρας ιδιωτικής εταιρείας (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ) …προσλήψεις που κατ’επανάληψη έχουν καταγγελθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευση.

Και θέλετε το καλλίτερο;

Ο Δήμος Κεφαλονιάς απ’ότι φαίνεται ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ούτε καν στην παράταση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σε όσους Δήμους δεν απέστειλαν έγκαιρα στοιχεία να καταθέσουν μέσα σε αυτή την εβδομάδα τα αιτήματα τους!!!

Από την εξέλιξη των γεγονότων επιβεβαιώνονται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που επανειλημμένα έχουν καταγγείλει πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι:

«Να λειτουργεί ο Δήμος με αμφιλεγόμενης νομιμότητας προσλήψεις μέσω «ημετέρων» εταιριών (όπως έχουν χαρακτηριστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο) προκειμένου να διατηρεί «εκλογική πελατεία».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εγκεκριμένες θέσεις αφορούν όχι μόνο Δήμους (μεταξύ αυτών και ο ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ με 4 ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ), αλλά και Δημοτικές Επιχειρήσεις (Υδρευσης- Αποχέτευσης, κοινώς ΔΕΥΑ, αλλά και Δημοτικές Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) Διαχείρισης Απορριμμάτων όπως η δικιά μας ΕΔΑΚΙ, η οποία όπως έχει καταγγελθεί στο Δ.Σ., λειτουργεί με τους «ημέτερους της Καθαριότητα ΕΠΕ» …(π.χ. για τον αντίστοιχο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ στη Χερσόνησο, Μάλια κ.λπ. στην Κρήτη εγκρίθηκαν 17 θέσεις μονίμων υπαλλήλων), αλλά και όλα τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η ΚΕΔΗΚΕ κ.λπ. που προσλαμβάνουν προσωπικό με τις «ημέτερες» εταιρείες.

Εκτός από το γεγονός ότι γύρω στους 150 συμπολίτες μας θα έβρισκαν μόνιμη και σταθερή εργασία, ο Δήμος (μαζί με τις Επιχειρήσεις του) θα είχε μια τεράστια οικονομική ωφέλεια, αν λάβουμε υπόψη ότι το ετήσιο κόστος για το Δήμο Κεφαλονιάς, τις Επιχειρήσεις και τα Νομικά του Πρόσωπα για την πρόσληψη προσωπικού μέσω των «ημετέρων» Εταιρειών, φτάνει -αν δεν ξεπερνάει- το …1.500.000 ευρώ το χρόνο, δοθέντος ότι μόνο η ΕΔΑΚΙ δίνει γύρω στο 1.000.000 ευρώ το χρόνο για προσωπικό στην διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ για την λειτουργία των Σπηλαίων ο Δήμος δίνει πάνω από 200.000 ευρώ το χρόνο.