Αργύρης Γαβριελάτος: Η φωτιά στο ΧΥΤΥ έχει τεθεί υπό έλεγχο με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής

Η φωτιά στο ΧΥΤΥ (Παλλοστή Θηνιάς) που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου έχει τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ (πρώην Διαδημοτική) Αργύρης Γαβριελάτος.

Παράλληλα ο κ. Γαβριελάτος λέει ότι τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα διερευνηθούν αρμοδίως και ζητάει συγγνώμη από την κοινωνία «στο βαθμό που μας αναλογεί».

Η δήλωση του κ. Γαβριελάτου έχει ως εξής:

Η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον χώρο του ΧΥΤΥ έχει τεθεί υπό έλεγχο μετά από τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων της ΕΔΑΚΙ. Είμαι εδώ μαζί με το σύνολο των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή και θα αποχωρήσω μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως ο χώρος του ΧΥΤΥ.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα διερευνηθούν αρμοδίως. Για αρκετές ημέρες θα γίνεται επίχωση του κυττάρου Β γιατί είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος ταχύτερης αποκατάστασης του χώρου και αποφυγής αναζωπύρωσης εστιών. Το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι να διαλυθεί εντελώς το νέφος το οποίο λόγω της φοράς του ανέμου κατευθύνθηκε προς κατοικημένες περιοχές του νησιού.

Στο βαθμό που μας αναλογεί ζητάμε συγνώμη από την κοινωνία για την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και υποσχόμαστε η αποκατάσταση του ΧΥΤΥ να γίνει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Λόγω όμως αδυναμίας χρήσης του ΧΥΤΥ παρακαλούμε τους αγαπητούς δημότες να μην τοποθετούν τα οικιακά απορρίμματα στους κάδους και τους επαγγελματίες να δεματοποιούν τις συσκευασίες των καταστημάτων ούτως ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο. 

Μέχρι να επιστρέψουμε στη φυσιολογική ροή αποκομιδής των απορριμμάτων παρακαλούμε θερμά για τη συνδρομή τους. Από την πλευρά μας σας υποσχόμαστε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ούτως ώστε αυτή η δύσκολη κατάσταση να αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Θα σας ενημερώνουμε για την πορεία της κατάστασης με τακτικές ανακοινώσεις.

Αργύρης Γαβριελάτος

Πρόεδρος ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ


Ανακοινώσεις του δημάρχου Αργοστολίου Θ. Μιχαλάτου


  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

 Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο ΧΥΤΥ και του νέφους που έχει δημιουργηθεί παρακαλούνται οι κάτοικοι της πόλης του Αργοστολίου και των γύρω χωριών να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών τους.

Επίσης οι ευπαθείς ομάδες παρακαλούνται όπως παραμείνουν, για λόγους ασφάλειας,  μέσα στα σπίτια.

Για οποιαδήποτε απορία, διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947620712, 6944602492.

Αργοστόλι, 05/09/2020

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου

 Θεόφιλος Μιχαλάτος

  • Ο Δήμαρχος Αργοστολίου ενημερώνει

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου μας να είναι σε επιφυλακή διότι έχουμε γίνει αποδέκτες πολλαπλών εμπρηστικών επιθέσεων.

Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις άσχημες καιρικές συνθήκες  και να κάψουν τις περιουσίες και τα σπίτια μας.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επιφυλακή και ενημερώνουμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Όλοι μας είμαστε στους δρόμους και προστατεύουμε τις  περιουσίες μας.

Από το Γραφείο Δημάρχου


Ανακοίνωση του Δήμου Ληξουρίου για τη φωτιά στο ΧΥΤΥ


Από χθες το μεσημέρι που πληροφορηθήκαμε για τη μεγάλη φωτιά στο ΧΥΤΥ στην Παλοστή ήρθαμε σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της φωτιάς και πάντα λαμβάνοντας οδηγίες από την Γεν.Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστάται στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και πάντα με χρήση μάσκας.
Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας από τα βλαβερά σωματίδια μένοντας σπίτι με κλειστά παράθυρα μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. 
Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου 

Η ΑΝΑΣΑ για τις πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ των Ιόνιων νησιών


06/09/2020

Το φαινόμενο των συνεχόμενων πυρκαγιών στους χώρους διαχείρισης και εναπόθεσης απορριμμάτων των νησιών μας (ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ΧΥΤΑ Παξών, ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, ΧΥΤΑ στον Σκοπό Ζακύνθου) είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφ’ ενός για τους λόγους και τις αιτίες που τις προκαλούν και αφ’ ετέρου για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.

Είναι προφανές ότι

        τα αδιέξοδα στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταθεί εξ αιτίας των αλλοπρόσαλλων πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές,

        η θέσπιση του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, που προκάλεσε βίαιη προσάρτηση των τοπικών φορέων διαχείρισης με στόχο την μεσοπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση της συνολικής διαχείρισης,

        τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των ιδιωτών που εμπλέκονται με συμβάσεις ή που ευελπιστούν να αποκτήσουν τέτοιες στο μέλλον,

δημιουργούν οπωσδήποτε εκρηκτικό και… αναφλέξιμο μείγμα.

Η ευθύνη της περιφερειακής αρχής Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για όσα συμβαίνουν είναι μεγάλη.

Ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η ευθύνη της σημερινής περιφερειακής αρχής στο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών στο περιβάλλον, από την στιγμή που αρνείται την συνεργασία με τον πλέον αρμόδιο επιστημονικό φορέα για την μέτρηση των επιπτώσεων σε έδαφος, νερό και αέρα, που είναι ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Η ΑΝΑΣΑ καταγγέλλει τα φαινόμενα που προσομοιάζουν με εμπρησμούς στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, ζητεί την ταχεία διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών από τις αρμόδιες αρχές και καλεί την περιφερειακή αρχή να λάβει άμεσα μέτρα για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών αυτών στους πολίτες και στο περιβάλλον.

Για την τελευταία πυρκαγιά στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς απαιτείται ταχύτατη εφαρμογή των ειδικών σχεδίων της πολιτικής προστασίας για περιπτώσεις κατάσβεσης όπως αυτή, λόγω της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ήδη έχει προκληθεί, γεγονός που απειλεί ευθέως την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ

ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά


Aνακοίνωση της Τ.Ε. του ΚΚΕ


Δώστε τέλος στο έγκλημα κατά της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος

Η πυρκαγιά  και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ στην Παλωστή,  αποτελεί  ένα μεγάλο και διαρκές έγκλημα σε βάρος του Λαού της Κεφαλονιάς,  με ανυπολόγιστες επιπτώσεις  στην υγεία των κατοίκων  και  το περιβάλλον.

Τόσο ο  τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς (σε έναν φυλασσόμενο καλά  κατά τα άλλα χώρο), όσο και η διαχείρισή της, αποδεικνύουν δραματικά και στον πιο αδαή ότι  οι  ευθύνες κυβέρνησης όσο και τοπικής διοίκησης  (ΠΙΝ και Δήμων) είναι  αποκλειστικές και διαχρονικές.

Η βασική αιτία αυτού του εγκλήματος σε βάρος του λαού των νησιών μας και του περιβάλλοντος, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλες τις φάσεις της που, εκτός των άλλων, απαιτεί μεγάλα κέρδη και μεγάλο κόστος για το λαό, φθηνή διαχείριση και καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.α. Αυτή η πολιτική επιλογή  ήταν και είναι η μόνιμη επωδός όλων των κυβερνήσεων και όλων των Περιφερειακών και  Δημοτικών Αρχών  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και  αποτελεί σήμερα  την βασική καύσιμη ύλη της σημερινής πυρκαγιάς.

Το πόσο επικερδής είναι η διαχείριση απορριμμάτων για το κεφάλαιο, το αποδεικνύει ο ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει, τοπικά και πανελλαδικά, ανάμεσα σε μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αποκομιδή, ανακύκλωση και διαχείριση – επεξεργασία απορριμμάτων, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα με ρυπογόνες μεθόδους. Αυτός ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σήμερα και στα  νησιά μας σε μια σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων που σοβεί εδώ και καιρό και βρίσκει την έκφρασή της στην αντιπαράθεση που υπάρχει τελευταία για την δημιουργία περιφερειακού διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ. 

Η Τ.Ε. επιτροπή Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ θεωρεί ότι καμιά επιχειρηματική δράση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλή και συμφέρουσα διαχείριση απορριμμάτων  για το λαό. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι ούτε οι  «πρότυπες » (όπως κάποιοι αρέσκονται να τις θεωρούν) τοπικές επιχειρήσεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν μπόρεσαν να πάρουν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτρέψουν τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου συμπατριώτη μας, αλλά ούτε και τη σημερινή περιβαλλοντική καταστροφή λόγω μη ύπαρξης στοιχειώδους σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Από την άλλη ούτε και τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα τύπου περιφερειακού διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προς το συμφέρον του λαού,  ακριβώς γιατί όλα τα σχήματα αυτά αντιμετωπίζουν τα απορρίμματα ως εμπόρευμα και μάλιστα  ακριβοπληρωμένο .

Το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων,  που αυτό σημαίνει πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ορθολογική μεταφορά μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης, σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί άμεσα την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να βάλει τέλος στην περιβαλλοντική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη.  Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα οι συστάσεις για προστασία από το τοξικό νέφος, αλλά τα συγκεκριμένα άμεσα μέτρα όπως:

  • Άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με μέσα και προσωπικό.
  • Άμεση αποτίμηση της επίδρασης του τοξικού νέφους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με λήψη των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης του ΧΥΤΑ (περίφραξη, προσωπικό, ολοκληρωμένη πυροσβεστική μελέτη και μόνιμα πυροσβεστικά μέσα, κ.α.)

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 7/9/2020

Η Τ.Ε. του ΚΚΕ


Παρέμβαση της Αλ. Μπαλού στην περιφερειάρχη κ. Κράτσα για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς


Αμεση παρέμβαση στην Περιφερειάρχη κ Κράτσα για την επικίνδυνη πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Κεφαλονιας από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων, Αλεξάνδρα Μπαλού, ζητώντας:

1) Αμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη με αυτοθυσία

2) Αμεση έκδοση οδηγιών από την Πολιτική Προστασία για το λαό της ευρύτερης περιοχής και ιδαίτερα τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν από το τοξικό νέφος το οποίο έχει ήδη διασπαρεί

3) Επιβεβαιώνεται οτι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε μέσα αντιμετώπισης τετοιων καταστάσεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων θα προχωρήσει σε αναλυτική τοποθέτηση μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ενα είναι βέβαιο: ότι και αυτή η πυρκαγιά είναι απότοκο των ιδιωτικοπoιήσεων και της επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων.


Δήμος Σάμης: Ενημέρωση για Αποκομιδή Απορριμμάτων


Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Δήμου μας ότι λόγω της φωτιάς στον ΧΥΤΑ Ληξουρίου, είναι αδύνατη προς το παρόν η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Παρακαλούμε  θερμά τους συνδημότες μας να μην επιβαρύνουν τους ήδη επιβαρυμένους κάδους, φυλάσσοντας τα απορρίμματα στον χώρο τους.

Σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, φροντίζουμε να είναι πολύ καλά κλεισμένες οι σακούλες των απορριμμάτων.

Μόνο με συνεργασία και υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την επιπλέον μόλυνση του τόπου μας και όχι μόνο.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος

Νικόλαος Ρασσιάς


Ανάρτηση του δημάρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα


Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο ΧΥΤΥ της Κεφαλλονιάς

καλούμε όλους τους δημότες να περιορίσουν όσο μπορούν την απόθεση απορριμμάτων. Παράλληλα, η απόθεση των απολύτως αναγκαίων προς αποκομιδή απορριμμάτων, να φροντίζουν να γίνεται αποκλειστικά εντός των κάδων.

Επίσης ενημερώνουμε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ πλέον η απόθεση κλαδιών και άλλων υλικών από κήπους, καθώς και ογκώδη αντικείμενα και ενημερώνουμε ότι ο Δήμος δεν θα δέχεται κλαριά στο χώρο μεταφόρτωσης.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και της αισθητικής της πόλης μας, είναι υπόθεση όλων μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Δήμαρχος Ιθάκης