Αρχισαν τα προβλήματα για τον Μακρόν. Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ προετοιμάζονται πυρετωδώς για ανασχηματισμό αλλά, περιέργως, παρά την μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, το κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ υπέβαλε την Τρίτη τηn παραίτησή της, με ανακοίνωση. Προερχόμενη από το κεντρώο κόμμα Modem, το οποίο συνεργάζεται με την κυβέρνηση, αλλά αποτελεί στόχο δικαστικής έρευνας για αργομισθίες συνεργατών στο ευρωκοινοβούλιο, η Σιλβί Γκουλάρ δήλωσε:
«Στην υπόθεση ότι θα γίνει δικαστική έρευνα με στόχο την εξακρίβωση των ακριβών συνθηκών για το καθεστώς εργασίας των συνεργατών μου στο ευρωκοινοβούλιο, επιθυμώ να είμαι ελεύθερη για να αποδείξω την αθωότητά μου», γράφει σε ανακοίνωση.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται και ο πρόεδρος του κόμματος Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μακρόν. Παρά τις πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί, ο Μπαϊρού παραμένει στην κυβέρνηση. Εκτός από τον Μπαϊρού και την Σιλβί Γκουλάρ και η υπουργός, προερχόμενη από το κόμμα Modem, Μαριέλ Σαρνέζ υπόκειται σε έρευνα για αργομισθίες συνεργατών της.

Πάντως, η παραίτηση της υπουργού Αμυνας θέτει ζήτημα για το αν ο πρόεδρος του κόμματος Modem και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού μπορεί να παραμείνει στη θέση του, μετά την δικαστική έρευνα για τις αργομισθίες του κόμματός του. «Δέχεται μεγάλες πιέσεις για να αποχωρήσει», γράφει σήμερα η Le Monde, «Θα επιβιώσουν στην κυβέρνηση;», διερωτάται η Le Figaro, η οποία σημειώνει ότι «Ο Φρανσουά Μπαϊρού έχει καρφωθεί στην καρέκλα του».


«Θα είναι η αχίλλειος πτέρνα του νέου προέδρου; Είχε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του Μακρόν στην γαλλική προεδρία γιατί του έφερε τις ψήφους που του έλειπαν, αλλά ο Φρανσουά Μπαϊρού μπορεί γρήγορα να γίνει βάρος για τον νέο πρόεδρο. Ο πρόεδρος του MoDem έχει καρφωθεί στην καρέκλα του, παρά τα σκάνδαλα που τον βάζουν στο στόχαστρο. Είναι αναμεμειγμένος  σε προκαταρκτική έρευνα και ύποπτος για αργομισθίες του κόμματός του στο ευρωκοινοβούλιο. Αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θέλει να αφήσει τη θέση του. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για την παραίτηση της υπουργού Αμυνας Σιλβί Γκουλάρ δήλωσε ότι πρόκειται για κάτι «αυστηρά προσωπικό», γράφει η Le Figaro.
Αντίθετα, η τρίτη υπουργός που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα Modem, η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, σκέπτεται σοβαρά να παραιτηθεί και να αναλάβει την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Modem.
«Ολα είναι ανοιχτά για μένα, είτε η αποστολή στην κυβέρνηση είτε η προεδρία της ομάδας  MoDem στη βουλή» δήλωσε στην εφημερίδα Parisien, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Εκτός κυβέρνησης και το δεξί χέρι του Μακρόν

Από την κυβέρνηση θα αποσυρθεί και το δεξί χέρι του Μακρόν, Ρισάρ Φεράν, για τον οποίο εκκρεμεί δικαστική έρευνα για την διαχείριση κονδυλίων στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που εργαζόταν πριν μπει στην πολιτική. Ο Ρισάρ Φεράν, παρά το σκάνδαλο που μαινόταν, εξελέγη βουλευτής την προηγούμενη Κυριακή και θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός».
«Ο κ. Φεράν θα μπορούσε να μείνει υπουργός αλλά από συζήτηση με τον πρόεδρο κρίθηκε σκόπιμο να αναλάβει μια θέση μεγάλης ευθύνης στο κοινοβούλιο» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

(iefimerida.gr)