Ας σταματήσουμε τις ηρωοποιήσεις.

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Από το ιστορικό Μάρσαλ η Ελλάδα μεταξύ 1948 και 1951 πήρε 366 εκατομμύρια δολάρια τα οποία σήμερα θα είχαν αγοραστική αξία 4 δις δολάρια. Το σύνολο των χρημάτων που προσδοκά να πάρει η χώρα μας από την ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των €61.900.000.000 που ισοδυναμούν με 15 σχεδία Μάρσαλ!!! 

Συνολικά η ΕΕ θα διαθέσει για όλες τις χώρες 2.4 τρις ευρώ! (750 δις +1,1 τρις + 540 δις) 

Από αυτά, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 22,5 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δις ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας του 2019. Το νέο ΕΣΠΑ υπολογίζεται να αποφέρει 20 δις ευρώ στην Ελλάδα για την επταετία 2021-2027. Επιπλέον η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει με μηδενικό επιτόκιο από το πακέτο δανείων των 540 δις του περασμένου Απριλίου τουλάχιστο 10 δις ευρώ. 

Αν χάσουμε αυτή την «ευκαιρία», που μας έφερε ο Κορονοϊός, για να αναπτύξουμε τη χώρα απλά θα την έχουμε «προδώσει». Τα λεφτά όμως αυτά η ΕΕ δεν θα μας τα δώσει να τα χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση, χωρίς έλεγχο και χωρίς συγκεκριμένα αναπτυξιακά παραγωγικά προγράμματα που θα μας απομακρύνουν από το κρατικοδίαιτο δημόσιο μοντέλο μας. Ένα δημόσιο μοντέλο που εν μέσω Κορωνοϊού ενδυναμώθηκε κιόλας! Το μοναδικό θύμα όπως πάντα ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Με τους δημόσιους υπαλλήλους δεν έχω τίποτε. Ουσιαστικά είναι και αυτοί ταλαίπωροι. Δεν θα έπρεπε όμως να συμμετέχουν κάπως και αυτοί στον οικονομικό αρμαγεδδώνα; Ας είναι… Διάβασα ότι ο προγραμματισμός και η άντληση των κονδυλίων από την ΕΕ θα γίνει με το «μοντέλο» του συμπαθέστατου και μειλίχιου κυρίου Τσίορδα, και οι υπουργοί θα είναι απλά εκτελεστικά όργανα. Αν κατάλαβα καλά, το μοντέλο Τσιόρδα ήταν απλούστατο στην σύλληψη και εκτέλεση: Αν θέλετε να σωθείτε, κλειστείτε όλοι στα σπίτια σας γιατί το ΕΣΥ που έχουμε είναι το χειρότερο της ΕΕ. Και ευτυχώς, γιατί αν το ΕΣΥ μας ήταν έστω και υποτυπωδώς παραπλήσιο ανεπτυγμένης χώρας θα είχαμε ξεθαρρέψει και ίσως, λέω ίσως, να μπαίναμε σε μεγάλες περιπέτειες. Ώρα να σοβαρευτούμε και να σταματήσουμε τις ηρωοποιήσεις… 

Σημείωση

Σε διάστημα μόλις δύο μηνών ο κύριος Στουρνάρας έχει κάνει πέντε διαφορετικές προβλέψεις για την προβλεπόμενη ύφεση στην Ελλάδα. Στις 23 Μαρτίου πρόβλεψε 

0% ύφεση και στις 27 Μαΐου ύφεση μεταξύ 4.5% και 9.75% με προτίμηση 6%! Ενδιάμεσα φυσικά είχε μιλήσει για 4%, 4.5% και 8% ύφεση. Κατά που πάμε οι καφετζούδες θα χάσουν τη δουλειά τους!