ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Θα ήταν παράλογο να προσδοκά κανείς ότι μέσα σε έναν χρόνο θα μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση να αναβαθμίσει επαρκώς τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας, ακόμη και αν δεν είχε πρώτο μέλημά της τα επιδόματα και τις συντάξεις… 

Δεκάδες χρόνια τώρα την προστασία της χώρας την είχαμε αναθέσει σε ισχυρούς δήθεν «φίλους» και αφελώς πιστεύαμε ότι τα προβλήματα στον 21ο αιώνα λύνονται μέσω διπλωματίας. 

Η διπλωματία όντως βοηθάει, αλλά εμείς δεν καταφέραμε να έχουμε έστω μία ηγετική φυσιογνωμία στο ύψιστο πολιτειακό επίπεδο που να μπορεί να σταθεί επάξια στο εξωτερικό και να εμπνέει σιγουριά και σεβασμό στο εσωτερικό. Ακόμη και την σημαντικότατη για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση, του Ευρωπαίου Επιτρόπου, την αναθέσαμε σε πρώην υπάλληλο της ΕΕ,  και «παροπλίσαμε» άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες.  

Χρόνια τώρα η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δεν δημιουργήσαμε έστω ένα υποτυπώδες λόμπι στην Αμερική, όταν οι Τούρκοι επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια, ενώ εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο Μπάιντεν, λες και αν εκλεγεί θα μας σώσει. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά όλες εκείνες οι πολιτικές «ηγεσίες» που δεν μερίμνησαν για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, γιατί με ελάχιστες εξαιρέσεις έκαναν αυτό που ήθελε ο λαός και όχι αυτό που ήταν καλό για τον λαό, όπως οφείλουν να κάνουν οι ηγέτες. Σήμερα ο κορωνοϊός μάς δείχνει προς τα πού πρέπει να στραφεί η οικονομία της χώρας… το βλέπουν άραγε οι ‘σοφές’ επιτροπές;  

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σημείωσε πτώση 33%, που ήταν η μεγαλύτερη σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ. Και όμως. Ο Dow Jones επανήλθε  στα γνωστά υψηλά του επίπεδα και ο Nasdaq, που περιλαμβάνει τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, έκανε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Φέτος το  θνήσκον ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει, με μεγάλη διαφορά, τη μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν εισήχθη ούτε μία αξιόλογη καινοτόμος εταιρία και εμείς προσδοκούμε επενδυτές, όταν ούτε οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν σε αυτό. 

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, ας δώσουμε ό,τι είναι να δώσουμε, πριν χάσουμε ακόμη περισσότερα. 

Σημείωση

«Δεν αντιλαμβάνομαι από τι σωθήκαμε, ώστε να μην διαμαρτύρομαι που είμαι άνεργος με τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα που εργάζεται part time σε super market για 380 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή ‘σωθήκαμε’ από τον κορωνοϊό  για να πεθάνουμε από την πείνα και χρωστάμε και υποχρέωση; Κάθε χρόνο κύριε Παπαδάτε», συνέχισε  ο Κεφαλονιτης συνομιλητής μου, «πεθαίνουν από φυματίωση 1.5-2 εκατομμύρια άνθρωποι και η τηλεόραση δεν λέει λέξη. Πώς το εξηγείς;» 

«Τα εκατομμύρια που πεθαίνουν από φυματίωση, είναι κυρίως Ασιάτες και Αφρικανοί. Κατάλαβες γιατί;» του απάντησα.