Αυξάνονται οι εισφoρές του εφάπαξ για τος δ.υ.

Αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στους τους Δήμους αλλά και στον ιδιωτικό τομέας και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, καταργούνται τα διαφορετικά καθεστώτα για τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση για τους δημοτικούς υπαλλήλους, που θα δουν μικρή μείωση των μισθών τους, η οποία μάλιστα θα έχει και αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Ταυτοχρόνα με την ίδια τροπολογία, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων που εκκρεμούσαν από το Μάιο του 2016. Σύμφωνα με την τροπολογία, του Υπουργείου Εργασίας, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως το 2020 θα γίνει βάσει μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ από το 2021, η αναπροσαρμογή θα γίνεται με βάση το Δείκτη Μεταβολής Μισθών της ΕΛΣΤΑΤ.

Περισσότερες από 50.000 αιτήσεις παρέμεναν σε εκκρεμότητα, καθώς επί 9 μήνες είχε μπλοκαριστεί η έκδοση των νέων συντάξεων με τον υπολογισμό τους να «σκοντάφτει» σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος σύμφωνα με το επιστημονικό δυναμικό της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχει.

Κι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η αντικατάσταση του «ανύπαρκτου» μαθηματικού τύπου.