ΣΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ κάτωθι αναφορά μου θέλω να φανερώσω μικρό μέρος από το ανεκτίμητο λαογραφικό υλικό, που βρίσκεται στο νησί μας και που αποτελεί «την ευγνωμοσύνη της ψυχής των ναυτικών μας», προς τον μεγάλο προστάτη της θάλασσας, άγιο Νικόλαο. (Τα στοιχεία είναι από μεγάλη ερευνητική μελέτη μου για τον Άγιο Νικόλαο στην Κεφαλονιά- 1995).
Συγκεκριμένα, στο χωριό Χαλιωτάτα της Σάμης βρίσκεται παλιός ναός αφιερωμένος στον άγιο Νικόλαο, που στο καθολικό του, ριχτά από την ουρανία, «φιλοξενούνται» δυο θαυμάσια ομοιώματα καραβιών, που ναυτικοί μας, αφιέρωσαν στον άγιο Νικόλαο, ως αντίδωρο του θαύματος που η θεία χάρη του αγίου τούς ευεργέτησε. Τα ομοιώματα αυτά είναι καλοφτιαγμένα, «φορτωμένα» με πλήθος πληροφορίες, όπως, την ελληνική σημαία, ονόματα και λεπτομέρειες αντικειμένων. Αυτά τα αφιερωματικά πλεούμενα, πέρα από την εικόνα της απόδοσης του λόγου και του τάματος προς τον άγιο των θαλασσών, είναι ικανά δείγματα για μελέτη λαογραφική, κατασκευαστική, πρωτίστως δε καλλιτεχνική.
Επίσης, στον ίδιο ναό υπάρχει αφιερωματική φορητή εικόνα, που αφορά στη Γέννηση της Θεοτόκου και στο κάτω μέρος της εικονίζεται εξαιρετικά η Κοίμησης του Αγίου Νικολάου, όπου οι περισσότεροι τότε αρχιερείς και επίσκοποι παραβρέθηκαν στην ταφή του. Σφραγίζω τις σύντομες γραμμές μου, για τον μεγάλον άγιο Νικόλαο, με την κεφαλονίτικη παροιμιακή φράση, που τον χαρακτηρίζει όπως ο λαός τον νοιώθει και τον ευλαβείται.
«Ο άγιος Νικόλαος που’ ναι της γης και του πελάου»