Βία σε βάρος δικηγόρου στη Σάμη!

Από τον Δικηγορικό Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης ανακοινώθηκαν τα εξής:

Το δικαίωμα υπεράσπισης του κατηγορουμένου και ο δικονομικός ρόλος του συνηγόρου του αποτελούν συνταγματικές εγγυήσεις και εχέγγυα ευθιδικίας.

Ο δικηγόρος ασκεί το λειτούργημά του κατά το Σύνταγμα και το νόμο. Υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται με αυτόν. Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε ένα κράτος δικαίου.

Εντούτοις, γινόμαστε μάρτυρες εντεινόμενης βίας σε βάρος των δικηγόρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το περιστατικό λεκτικής και σωματικής βίας που συνέβη στις 29/1/2018 στη Σάμη Κεφαλληνίας σε βάρος συναδέλφου μας και μέλους του Συλλόγου μας, το οποίο προκάλεσαν συγγενικά πρόσωπα αντιδίκου της εντολέως του, την οποία και υπερασπιζόταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σάμης, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή στον νομικό κόσμο των νησιών μας. Η φραστική καταδίκη του περιστατικού όμως δεν είναι αρκετή.

Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία προληπτικά, προστατευτικά και κατασταλτικά μέτρα, ώστε όλοι όσοι εργάζονται για την απονομή της Δικαιοσύνης να μπορούν ασκούν τα καθήκοντά τους με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

O Δικηγορικός Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει απαθής στο περιστατικό ούτε σε τυχόν ανάλογα φαινόμενα και στα πλαίσια της παραπάνω λογικής προτίθεται να προασπίσει τα μέλη του με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο.

Αργοστόλι 31-1-2018

Ο πρόεδρος

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑΟΓΛΟΥ                          

Ο γενικός γραμματέας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ