Βαρύς ο πέλεκυς του Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας

Καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ο άνδρας που, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, καταπάτησε περιουσίες- ιδιοκτησίες πολιτών στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα κατοίκων στα χωριά Φαρακλάτων και Φραγκάτων. Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα για κακουργηματική απάτηενώ τον έκρινε αθώο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αντιθέτως, ομόφωνα αθώους έκρινε τον τοπογράφο και τη συμβολαιογράφο που είχαν κατηγορηθεί ως δήθεν συναυτουργοί του.

Ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει στο κτηματολόγιο ξένες περιουσίες ως δικές του.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 ετών η οποία είναι εξαγοράσιμη και αντιστοιχεί σε 5 ευρώ την ημέρα. Ο άνδρας δήλωσε αδυναμία να εξαγοράσει την ποινή κι έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να καταβληθεί μέσα σε τρία χρόνια και σε 36 δόσεις.

Η υπόθεση βγήκε στο φως 2004 ενώ  έφθασε στη Βουλή των Ελλήνων το 2006 για αντιμετωπιστεί θεσμικά. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Κτηματολογίου και του OΚΧΕ (Oργανισμού Κτηματογράφησης και Χαρτογράφησης Ελλάδος) καθώς και με Απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επαναλήφθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Β’ Ανάρτηση του χωριού Φαρακλάτων προς αποκατάσταση των θιγμένων ιδιοκτητών.